Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

10 Mituri despre biotehnologiile utilizate în tratarea apelor uzate

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 29 aprilie, 2015

Utilizarea biotehnologiilor in procesul de epurare al apelor uzate, sau bioaugmentarea, înseamnă utilizarea unor microorganisme (bacterii, microbi, enzime), selectate în mod special pentru îmbunătățirea performanței sistemului de epurare. Bioaugmentarea se poate utiliza în toate sistemele de tratare a apelor uzate. De la simple bazine de decantare și reactoare biologice secvențiale (SBR), la sisteme complexe de epurare cu nămol activ, biotehnologiile au o rată de succes ridicată.

 

Majoritatea substanțelor întâlnite în sistemele de epurare nu sunt toxice. De cele mai multe ori este vorba de timp sau de dimensionarea sistemului. Microorganismele nu au suficient timp să descompună întreaga încărcătură datorită timpului scurt sau datorită cantității insuficiente de microorganisme, atunci când în sistem are loc „șoc”.

 

Un alt factor important în desfășurarea procesului de epurare este acumularea de materii insolubile (grăsimi, uleiuri, unsori), care amplifică înmulțirea bacteriilor filamentoase, ceea ce duce la o slabă decantare a nămolului și la formarea spumei.

Microcat-Logo

La toate aceste probleme, biopreparatele pe bază de microorganisme oferă o soluție reală și eficientă.
Cu toate că bioaugmentarea este cunoscută de mai multe decenii, iar eficința utilizării biotehnologiilor a fost dovedită prin numeroase studii ștințifice, cât și prin aplicații în teren, există încă mult scepticism în rândul operatorilor stațiilor de tratare care nu sunt familiarizați cu bioaugmentarea și principiile acesteia.

 

Toate afirmațiile regăsite în prezentul articol sunt bazate pe cercetarea și aplicarea directă a bioaugmentării. Prezentul articol reflectă peste 30 de ani de experiență directă în aplicarea biopreparatelor microbiologice în instalații de tratare a apleor uzate cu o varietate de modele, forme și dimensiuni.

 

Mituri despre bioaugmentare

 

1. Toate produsele microbiologice sunt la fel
Această afirmație este foarte departe de adevăr. Testele de laborator arată că aceste produse sunt foarte variate și diferite. De la formule simple care conțin culturi unice de microorganisme la formule cu mai multe tulpini microbiologice, nutrienți și alte substanțe, au fost testate iar rezultatele reflectă o diversitate crescută în activitatea și performanța biotehnologiilor.

 

2. Culturile microbiologice conținute în biotehnologii vor elimina biomasa existentă
Bioaugmentarea are ca scop amplificarea unor procese biologice. Culturile adăugate măresc biomasa existentă, o face mai stabilă, și produce un efluent cu parametrii acceptați de lege. În toate studiile și aplicările efectuate de-a lungul anilor nu s-a înregistrat nici măcar o situație în care biomasa rezidentă a fost înlocuită cu noile culturi datorită bioaugmentării.

 

3. Produsele microbiologice sunt obținute prin inginerie genetică și reprezintă o amenințare pentru microflora și microfauna indigenă
Culturile microbiologice pentru bioaugmentare sunt forme izolate și selecționate din natură, după care sunt înmulțite și adaptate pentru a fi utilizate în procesele de tratare a apelor uzate. Microbii obținuți prin ingineria genetică necesită autorizații speciale și norme de precauție și manipulare sporite, prin urmare biotehnologiile comerciale sunt sigure pentru om și mediul înconjurător, nefiind nevoie de norme speciale de protecție în manipulare și aplicare.

 

4. „Dacă ar putea fi acolo, ar fi acolo”
„Principiul ubicuității” poate fi adevărat pe termen lung sau foarte lung, în timp ce pe termen scurt nu este susținut. Sistemele de tratare a aplor uzate depind de o biomasă vie care trăiește și se dezvoltă în condiții semi-controlate. Schimbările suferite de mediu influențează conținutul biomasei calitativ și cantitativ. De obicei culturile de oxidare a Amoniacului își încetează activitatea în condiții de vreme rece sau pot fi îndepărtate, cu ușurință din sistem, în urma unui șoc toxic al afluentului.

 

5. Biotehnologiile sunt costisitoare în utilizare
În marea majoriate a cazurilor în care apare o problemă de funcționare într-un sistem de tratare, fie că este vorba de o decantare slabă, o slabă oxidare a Amoniacului, eliminarea incorectă a CBO5-ului sau spumarea, rezolvarea problemei prin adăugarea de echipamente auxiliare sau de produse chimice (agenți oxidanți, polielectroliți, etc.) este mult mai scumpă decât bioaugmentarea.

Bineînțeles, ca oricare alte produse nu pot fi aplicate în oricare condiții, iar rezultatele să fie cele dorite. Există limitări în ceea ce privește condițiile în care biotehnologiile sunt rentabile, de aceea nu toate aplicațiile sunt fezabile din punct de vedere economic.

 

6. Biotehnologiile rezolvă toate problemele indiferent de instalație sau de modul de exploatare a instalației
Revenind la punctul anterior, Bitehnologiile nu sunt soluții miraculoase care rezolvă toate problemele încă din prima zi de aplicare indiferent de sistemul de tratare și modul de operare. De cele mai multe ori biotehnologiile au efectul scontat, dar uneori poate provoca dereglări în sistem sau au un randament nesemnificativ. Din aceste motive bioaugmentarea funcționează și devine rentabilă doar atunci când se asigură coondiții corespunzătoare pentru dezvoltarea microorganismelor (pH, temeratură, nutrienți, etc.).

 

7. Costul biotehnologiilor nu este justificat în cazul unei îmbunătățiri mici a calității efluentului
Această afrimație este total falsă! Instalațiile care funcționează aproape de capacitatea maximă și nu ating parametrii impuși de lege la efluent, cheltuiesc sume importante pentru produse chimice, pentru a atinge parametri, sau plătesc penalități. Modificarea sistemului de epurare prin adăugarea unor echipamente implică costuri uriașe și nu sunt justificate pentru mici creșteri de calitate. Luând în considerare o stație de epurare a cărui afluent are încărcături de 30 mg/l de grăsimi și uleiuri și o limită a efleuntului de 5 mg/l FOG. Considerând că efluentul are încărcări de 6 mg/l (eliminare 80 %), parametrii stației depășesc normele admise și este pasibilă de penalități. Pentru atingerea parametriilor impuși necesită o ușoară creștere a calității efluentului, iar produsul microbiologic utilizat care poate oferi aceste îmbunătățiri trebuie să coste mai puțin decât potențiala penalizare. În majoritatea cazurilor, pentru atingerea parametriilor prin bioaugmentare, costurile sunt semnificativ mai mici decât o investiție în instalații auxiliare cu scopul aducerii în parametrii.

 

8. Ar trebui să se vadă rezultatele aplicării în câteva zile
Creșterea naturală are nevoie de timp, iar biotehnologiile nu fac excepție. Uneori rezultatele sunt evidențiate chiar și după o săptămână de aplicare regulată, dar acest fapt nu este regulă. Din experiența numeroaselor aplicări în diferite sisteme, se remarcă faptul că este necesară o perioadă de 60-90 zile pentru a confirma utilitatea biotehnologiilor.

 

9. Biotehnologiile pot compensa lipsurile de proiectare a sistemelor
Revenind la punctele 6 și 7, susținem faptul că bioaugmentarea poate compensa deficiențe minore de proiectare a sistemelor dar nu se poate garanta în cazul unor grave deficiențe de proiectare. Unele sisteme sunt subdimensionate sau limitate în altă manieră prin proiectarea defectoasă încât bioaugmentarea este inadecvată.

 

10. Biotehnologiile sunt o amenințare pentru sănătate și mediul înconjurător
Tulpinile microbiologice conținute în biotehnologii sunt atent selecționate pentru a nu fi patogene. Nu există nici un risc în utilizarea lor atât timp cât sunt respectate protocoalele de manipulare.
Majoritatea biotehnologiilor din comerț conțin tulpini microbiologice din clasa I de biosecuritate, nefiind periculoase pentru om, animale sau plante. Măsurile de precauție pentru manipularea biotehnologiilor sunt identice cu cele luate în cazul manipulării solurilor, nămolului activ sau a altor medii cu conținut ridicat de microorganisme.

 

Articol realizat de Ing. Alin Hapca

Pentru mai multe informatii:

0748 538 844; 0740 156 525
contact@microcat.ro
www.microcat.ro

C.E.: Planul pentru gestionarea crizelor în domeniul siguranței alimentare
Autor: meatmilk  /   miercuri, 27 februarie 2019

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/300 A COMISIEI din 19 februarie 2019 de instituire a unui plan general pentru gestionarea crizelor în domeniul siguranței produselor alimentare și a hranei pentru animale (Text cu relevanță pentru SEE)   COMISIA EUROPEANĂ, având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii...

ANSVSA: Acțiuni întreprinse în cazul somonului contaminat cu Listeria
Autor: meatmilk  /   joi, 21 februarie 2019

(Comunicat) Ca urmare a unor incidente alimentare repetate din ultima perioadă, generate de prezența bacteriei Listeria monocytogenes în produsele de file de somon afumat, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a dispus realizarea unor controale tematice în acest sens.   În cadrul acestor...

10 Mituri despre biotehnologiile utilizate in tratarea apelor uzate

Autor: marți, 28 aprilie, 2015

Utilizarea biotehnologiilor in procesul de epurare al apelor uzate, sau bioaugmentarea, înseamnă utilizarea unor microorganisme (bacterii, microbi, enzime), selectate în mod special pentru îmbunătățirea performanței sistemului de epurare. Bioaugmentarea se poate utiliza în toate sistemele de tratare a apelor uzate. De la simple bazine de decantare și reactoare biologice secvențiale (SBR), la sisteme complexe de epurare cu nămol activ, biotehnologiile au o rată de succes ridicată.

 

Majoritatea substanțelor întâlnite în sistemele de epurare nu sunt toxice. De cele mai multe ori este vorba de timp sau de dimensionarea sistemului. Microorganismele nu au suficient timp să descompună întreaga încărcătură datorită timpului scurt sau datorită cantității insuficiente de microorganisme, atunci când în sistem are loc „șoc”.

 

Un alt factor important în desfășurarea procesului de epurare este acumularea de materii insolubile (grăsimi, uleiuri, unsori), care amplifică înmulțirea bacteriilor filamentoase, ceea ce duce la o slabă decantare a nămolului și la formarea spumei.

Microcat-Logo

La toate aceste probleme, biopreparatele pe bază de microorganisme oferă o soluție reală și eficientă.
Cu toate că bioaugmentarea este cunoscută de mai multe decenii, iar eficința utilizării biotehnologiilor a fost dovedită prin numeroase studii ștințifice, cât și prin aplicații în teren, există încă mult scepticism în rândul operatorilor stațiilor de tratare care nu sunt familiarizați cu bioaugmentarea și principiile acesteia.

 

Toate afirmațiile regăsite în prezentul articol sunt bazate pe cercetarea și aplicarea directă a bioaugmentării. Prezentul articol reflectă peste 30 de ani de experiență directă în aplicarea biopreparatelor microbiologice în instalații de tratare a apleor uzate cu o varietate de modele, forme și dimensiuni.

 

Mituri despre bioaugmentare

 

1. Toate produsele microbiologice sunt la fel
Această afirmație este foarte departe de adevăr. Testele de laborator arată că aceste produse sunt foarte variate și diferite. De la formule simple care conțin culturi unice de microorganisme la formule cu mai multe tulpini microbiologice, nutrienți și alte substanțe, au fost testate iar rezultatele reflectă o diversitate crescută în activitatea și performanța biotehnologiilor.

 

2. Culturile microbiologice conținute în biotehnologii vor elimina biomasa existentă
Bioaugmentarea are ca scop amplificarea unor procese biologice. Culturile adăugate măresc biomasa existentă, o face mai stabilă, și produce un efluent cu parametrii acceptați de lege. În toate studiile și aplicările efectuate de-a lungul anilor nu s-a înregistrat nici măcar o situație în care biomasa rezidentă a fost înlocuită cu noile culturi datorită bioaugmentării.

 

3. Produsele microbiologice sunt obținute prin inginerie genetică și reprezintă o amenințare pentru microflora și microfauna indigenă
Culturile microbiologice pentru bioaugmentare sunt forme izolate și selecționate din natură, după care sunt înmulțite și adaptate pentru a fi utilizate în procesele de tratare a apelor uzate. Microbii obținuți prin ingineria genetică necesită autorizații speciale și norme de precauție și manipulare sporite, prin urmare biotehnologiile comerciale sunt sigure pentru om și mediul înconjurător, nefiind nevoie de norme speciale de protecție în manipulare și aplicare.

 

4. „Dacă ar putea fi acolo, ar fi acolo”
„Principiul ubicuității” poate fi adevărat pe termen lung sau foarte lung, în timp ce pe termen scurt nu este susținut. Sistemele de tratare a aplor uzate depind de o biomasă vie care trăiește și se dezvoltă în condiții semi-controlate. Schimbările suferite de mediu influențează conținutul biomasei calitativ și cantitativ. De obicei culturile de oxidare a Amoniacului își încetează activitatea în condiții de vreme rece sau pot fi îndepărtate, cu ușurință din sistem, în urma unui șoc toxic al afluentului.

 

5. Biotehnologiile sunt costisitoare în utilizare
În marea majoriate a cazurilor în care apare o problemă de funcționare într-un sistem de tratare, fie că este vorba de o decantare slabă, o slabă oxidare a Amoniacului, eliminarea incorectă a CBO5-ului sau spumarea, rezolvarea problemei prin adăugarea de echipamente auxiliare sau de produse chimice (agenți oxidanți, polielectroliți, etc.) este mult mai scumpă decât bioaugmentarea.

Bineînțeles, ca oricare alte produse nu pot fi aplicate în oricare condiții, iar rezultatele să fie cele dorite. Există limitări în ceea ce privește condițiile în care biotehnologiile sunt rentabile, de aceea nu toate aplicațiile sunt fezabile din punct de vedere economic.

 

6. Biotehnologiile rezolvă toate problemele indiferent de instalație sau de modul de exploatare a instalației
Revenind la punctul anterior, Bitehnologiile nu sunt soluții miraculoase care rezolvă toate problemele încă din prima zi de aplicare indiferent de sistemul de tratare și modul de operare. De cele mai multe ori biotehnologiile au efectul scontat, dar uneori poate provoca dereglări în sistem sau au un randament nesemnificativ. Din aceste motive bioaugmentarea funcționează și devine rentabilă doar atunci când se asigură coondiții corespunzătoare pentru dezvoltarea microorganismelor (pH, temeratură, nutrienți, etc.).

 

7. Costul biotehnologiilor nu este justificat în cazul unei îmbunătățiri mici a calității efluentului
Această afrimație este total falsă! Instalațiile care funcționează aproape de capacitatea maximă și nu ating parametrii impuși de lege la efluent, cheltuiesc sume importante pentru produse chimice, pentru a atinge parametri, sau plătesc penalități. Modificarea sistemului de epurare prin adăugarea unor echipamente implică costuri uriașe și nu sunt justificate pentru mici creșteri de calitate. Luând în considerare o stație de epurare a cărui afluent are încărcături de 30 mg/l de grăsimi și uleiuri și o limită a efleuntului de 5 mg/l FOG. Considerând că efluentul are încărcări de 6 mg/l (eliminare 80 %), parametrii stației depășesc normele admise și este pasibilă de penalități. Pentru atingerea parametriilor impuși necesită o ușoară creștere a calității efluentului, iar produsul microbiologic utilizat care poate oferi aceste îmbunătățiri trebuie să coste mai puțin decât potențiala penalizare. În majoritatea cazurilor, pentru atingerea parametriilor prin bioaugmentare, costurile sunt semnificativ mai mici decât o investiție în instalații auxiliare cu scopul aducerii în parametrii.

 

8. Ar trebui să se vadă rezultatele aplicării în câteva zile
Creșterea naturală are nevoie de timp, iar biotehnologiile nu fac excepție. Uneori rezultatele sunt evidențiate chiar și după o săptămână de aplicare regulată, dar acest fapt nu este regulă. Din experiența numeroaselor aplicări în diferite sisteme, se remarcă faptul că este necesară o perioadă de 60-90 zile pentru a confirma utilitatea biotehnologiilor.

 

9. Biotehnologiile pot compensa lipsurile de proiectare a sistemelor
Revenind la punctele 6 și 7, susținem faptul că bioaugmentarea poate compensa deficiențe minore de proiectare a sistemelor dar nu se poate garanta în cazul unor grave deficiențe de proiectare. Unele sisteme sunt subdimensionate sau limitate în altă manieră prin proiectarea defectoasă încât bioaugmentarea este inadecvată.

 

10. Biotehnologiile sunt o amenințare pentru sănătate și mediul înconjurător
Tulpinile microbiologice conținute în biotehnologii sunt atent selecționate pentru a nu fi patogene. Nu există nici un risc în utilizarea lor atât timp cât sunt respectate protocoalele de manipulare.
Majoritatea biotehnologiilor din comerț conțin tulpini microbiologice din clasa I de biosecuritate, nefiind periculoase pentru om, animale sau plante. Măsurile de precauție pentru manipularea biotehnologiilor sunt identice cu cele luate în cazul manipulării solurilor, nămolului activ sau a altor medii cu conținut ridicat de microorganisme.

 

Articol realizat de Ing. Alin Hapca

Pentru mai multe informatii:

0748 538 844; 0740 156 525
contact@microcat.ro
www.microcat.ro

Facility Distrib: Seminarul anual MEAT EXPERTS, în 23-24 mai, la Bacău
Autor: meatmilk  /   vineri, 12 aprilie 2019

(Comunicat) Devenit deja o traditie, seminarul anual MEAT EXPERTS, organizat de Facility Distrib, reuneste pe parcursul a doua zile, managerii de calitate a celor mai mari producatori si procesatori de carne din Romania.   Seminarul va avea loc in perioada 23-24 mai, la Bacau, intr-o locatie cunoscuta deja de participanti, pensiunea cu...

ANSVSA controalează ouăle provenite din comerțul intracomunitar
Autor: meatmilk  /   miercuri, 3 aprilie 2019

(Comunicat) În perioada 25.03.2019 – 12.04.2019, se desfășoară controale la nivel național pentru verificarea respectării, de către operatorii din sectorul alimentar, a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la transportul, ambalarea, depozitarea și comercializarea ouălor provenite din  comerțul...

Diversey România va participa la Meat.Milk 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

Diversey România, companie de prestigiu de pe piața românească a soluțiilor profesionale de igienă, va participa la Expo-Conferința Internațională Meat.Milk 2019, care va avea loc în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   Iată cum se prezintă Diversey România, în fața partenerilor de afaceri și a...

C.E.: Planul pentru gestionarea crizelor în domeniul siguranței alimentare
Autor: meatmilk  /   miercuri, 27 februarie 2019

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/300 A COMISIEI din 19 februarie 2019 de instituire a unui plan general pentru gestionarea crizelor în domeniul siguranței produselor alimentare și a hranei pentru animale (Text cu relevanță pentru SEE)   COMISIA EUROPEANĂ, având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii...

ANSVSA: Acțiuni întreprinse în cazul somonului contaminat cu Listeria
Autor: meatmilk  /   joi, 21 februarie 2019

(Comunicat) Ca urmare a unor incidente alimentare repetate din ultima perioadă, generate de prezența bacteriei Listeria monocytogenes în produsele de file de somon afumat, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a dispus realizarea unor controale tematice în acest sens.   În cadrul acestor...