Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

100.000 de euro pentru eradicarea bolii limbii albastre

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Comisia Europeana a aprobat pentru Romania, prin Decizia 211/807/UE, peste 6 milioane de euro pentru anul 2012, reprezentand contributia financiara a Uniunii Europene pentru programele depuse de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA).

Din aceasta suma, autoritatea aloca, in cadrul proiectelor de programe de monitorizare a unor boli si zoonoze, 100.000 de euro pentru Boala limbii albastre (febra catarala).

Boala limbii albastre este o zoonoza manifestata la vaci, oi sau cai, prin febra ridicata, umflarea capului si a limbii care, in majoritatea cazurilor, devine albastra. Animalul contaminat este sacrificat, dar nu poate fi vorba de o epidemie, iar boala nu se transmite la om.

In Romania, au existat cateva cazuri, semnalate in 2008, la cateva bovine importate si ajunse in localitatea Filipesti-Neamt. Monitorizarea s-a efectuat, la vremea aceea, de catre DSVSA Bacau, printr-un program ce a cuprins 35 de localitati din judetul Neamt si cele limitrofe, bovinele si ovinele fiind diagnosticate lunar.

In prezent, cea mai buna metoda de preventie este controlul cat mai riguros al importurilor de animale, verificarea

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...