Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

100.000 de euro pentru eradicarea bolii limbii albastre

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Comisia Europeana a aprobat pentru Romania, prin Decizia 211/807/UE, peste 6 milioane de euro pentru anul 2012, reprezentand contributia financiara a Uniunii Europene pentru programele depuse de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentara (ANSVSA).

Din aceasta suma, autoritatea aloca, in cadrul proiectelor de programe de monitorizare a unor boli si zoonoze, 100.000 de euro pentru Boala limbii albastre (febra catarala).

Boala limbii albastre este o zoonoza manifestata la vaci, oi sau cai, prin febra ridicata, umflarea capului si a limbii care, in majoritatea cazurilor, devine albastra. Animalul contaminat este sacrificat, dar nu poate fi vorba de o epidemie, iar boala nu se transmite la om.

In Romania, au existat cateva cazuri, semnalate in 2008, la cateva bovine importate si ajunse in localitatea Filipesti-Neamt. Monitorizarea s-a efectuat, la vremea aceea, de catre DSVSA Bacau, printr-un program ce a cuprins 35 de localitati din judetul Neamt si cele limitrofe, bovinele si ovinele fiind diagnosticate lunar.

In prezent, cea mai buna metoda de preventie este controlul cat mai riguros al importurilor de animale, verificarea

INSSE: Cifra de afaceri în comerţul cu ridicata în luna ianuarie 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 20,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%....

Dezbatere dedicată PAC şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.   Cu această ocazie, în cadrul sesiunii dedicate dezbaterii Bugetului Politicii Agricole Comune, secretarul de stat Botănoiu a punctat câteva...