Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

12.500 de tineri început afaceri agro-industriale cu fonduri europene

Autor: Meat MIlkluni, 16 decembrie, 2013

Directorul adjunct al APDRP, Nicolae Popa, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că există foarte multe cereri de la tineri interesaţi să se mute în mediul rural şi să dezvolte acolo o afacere cu bani europeni, mai ales în zonele de deal şi munte.
„Din ce am constatat noi, există cereri foarte multe pentru zona montană şi zona de deal, acolo unde nu sunt ferme mari. De exemplu, în judeţul Alba, în Munţii Apuseni, nu există niciun abator, nicio făbricuţă de lapte. Aici sunt tineri. Un lucru foarte important pe care l-am văzut acum şi, pentru prima dată o să-l practicăm în programul nostru 2014-2020, se vor da bani de la UE pentru lanţuri de magazine. Lanţuri scurte de magazine, în aşa fel ca să scurtăm drumul de la producător la consumator, iar acele produse tradiţionale, specifice zonei, să ajungă cât mai repede la consumator”, a declarat Nicolae Popa.
Potrivit acestuia, „micul producător sau micul fermier nu va ajunge niciodată la marile retailuri sau nu va avea posibilitatea financiară să ajungă la marile retailuri”, iar „lumea s-a plâns de treaba asta, că nu poate să îşi creeze o reţea de magazine ca să-şi vândă propriile produse”.
Popa a precizat că, în România, până în prezent, toate fabricile de prelucrare a laptelui şi cărnii, cu fonduri UE, s-au făcut numai în zona urbană, nimeni nu s-a orientat către zona de munte, deşi cei care investesc la munte pot beneficia de 70 la sută sumă nerambursabilă.
„Toate capacităţile de producţie, de prelucrare a cărnii şi a prelucrare a laptelui s-au concentrat numai pe zona urbană. Nu s-a realizat nimic în zona montană, absolut nimic. Şi, pentru a încuraja tinerii şi pe cei care vor să facă capacităţi de producţie pe procesare în zona montană, asigurăm această creştere de 20 la sută a sumei nerambursabile. De pildă, cei care sunt cu fermele mici şi vor să acceseze şi un fond pe Măsura 1.2.1. sau să-şi facă un abator sau o fabrică de lapte pe măsura 1.2.3. primesc nu 50 la sută sumă rambursabilă, ci 70 la sută”, a completat directorul adjunct al APDRP.
Întrebat câţi tineri au reuşit să se stabilească la ţară şi să îşi înceapă până acum o afacere cu bani europeni, Nicolae Popa a răpuns: „12.500 de tineri au beneficiat de treaba aceasta, au rămas în aşteptare încă 13.000, nu am mai avut bani”.
Popa a afirmat că acei 13.000 de tineri care au reuşit să facă proiecte bune, dar nu au mai primit bani de la UE vor fi nevoiţi să facă din nou proiecte, cu speranţa că vor primii bani începând din 2014.
Popa a precizat că, dacă anul acesta APDRP a avut 380 de milioane de euro pentru tinerii care se instalează la ţară, în 2014 vor fi 612 milioane de euro, „ceea ce înseamnă că un tânăr care se mută la ţară şi începe o afacere cu bani europeni are şansa să primească mai mulţi bani: în loc de maxim 40.000 de euro, de la anul poate primi 60.000 de euro”. (mediafax.ro)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...