Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

20 de motive pentru care planeta trebuie să se teamă de PPA

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 5 septembrie, 2018

Pesta porcină africană (PPA) a intrat în China și este foarte probabil ca focarele să aibă consecințe importante pentru industria globală. Pornind de aici, Pig Progress a publicat o analiză semnată de Vincent ter Beek, pe care v-o prezentăm mai jos.

 

Modificarea radicală a forțelor pe mapamond

 

Începând cu 1 august, PPA se extinde în China, deocamdată, în provinciile Liaoning, Henan, Jiangsu și Zhejiang. Este posibil ca acest lucru să nu pară prea mult, dacă îl comparați cu răspândirea diareei epidemice a porcilor (PED) din SUA, în urmă cu câțiva ani sau chiar cu raportarea continuă a focarelor de febră porcină africană (ASF) în Europa Centrală și de Est.

 

Fiecare raport al Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor (OIE) și al Reuters menționează hotărârea autorităților chineze de a face față provocării cât mai repede posibil și sunt raportate cantități mari de deșeuri în imediata vecinătate a locurilor de focar, pentru a evita în continuare răspândire.

 

Cu toate acestea, există câteva motive de îngrijorare gravă, situația va fi extrem de gravă, nu numai în China și în restul Asiei, ci la nivel global, fapt care va modifca radical forțele. Iată cele 20 de cauze:

 

 1-Prezența PPA în China

 

Se pare că august nu este deloc o lună bună pentru China. Există un studiu serios pe Web, în ​​care se afirmă că virusul a fost activ în China, cel puțin din iunie, iar alte surse menționează chiar aprilie. Chiar dacă s-au luat măsuri stricte după descoperire, se pare că virusul a avut șansa de a se răspândi prin țară relativ „neobservat” de cel puțin 2 luni.

 

În plus, originea lotului care a fost confirmată la abatorul din provincia Henan a venit inițial din provincia Heilongjiang, aproape de Rusia. Cât timp virusul a circulat acolo înainte de a fi luat? Nimeni nu știe.

 

2- Viteza răspândirii este îngrijorătoare

 

În Europa, pentru a călători din Georgia în Republica Cehă, la o distanță de aproape 3.000 km, virusului i-au rebuit 11 ani, din 2007 până în 2018. În China însă virusul s-a răspândit de la Shenyang în nordul Chinei la Wenzhou, la sud de Shanghai , în aproximativ 3 săptămâni. Aceasta este egală cu o distanță de 2.100 km.

 

3-Modelul european

 

În Europa de Est și în Orientul Mijlociu, majoritatea focarelor au urmat un model de diseminare a populației locale de mistreți, după care au rămas în cea mai mare parte local ori s-au extins. Acest lucru este cauzat în principal de faptul că virusul combină mortalitatea ridicată cu o evoluție contagioasă scăzută (necesită un contact fizic pentru a transmite virusul). Determinantă a fost populația locală de mistreți sălbatici infectați și apropierea fermelor din aceeași regiune, însă zonele cu focar nu s-au mișcat prea mult. Ferma Rupinskai din Lituania a fost prima din Uniunea Europeană care a trebuit să fie complet curățată din cauza febrei porcine africane.

 

Din păcate, virusul apare la 500 km de un focar, cel mai probabil, pentru că oamenii iau porc infectat cu ei în călătoriile lor. Până în prezent, în Europa de Est, virusul nu a putut fi oprit. Se pare că ceea ce sa întâmplat într-un ritm relativ lent în Europa se desfășoară acum cu o viteză enormă în China.

 

4-Densitatea porcilor în China

 

Jumătate din porcii din lume se află în China, în jur de 457 milioane în 2016, conform datelor furnizate de FAO. Deoarece 2/3 din China este fie montană, fie pustie, această cantitate de porci se găsește în principal în est, împărțind acest spațiu cu 1,3 miliarde de oameni. Oridecâte ori se găsește PPA, operațiile de sacrificare vor include întotdeauna mulți porci. În Rusia, unde PPA a fost constatată în 2008, porcii au fost eutanasiați.

 

 5-Prea mulți porci în gospodării individuale

 

China, așa cum se spune adesea, este o țară în tranziție. Pe drumul spre industrializare și modernizare, oamenii părăsesc mediul rural și se mută în orașe. Nu înseamnă însă că totul este deja „convertit”. Recent, dr. John Strak a estimat că, până la sfârșitul anului 2017, 52% din efectivul chinez era încă în curtea din spatele casei chinezilor.

 

 6-Pericol pentru fermele mari

 

Rezultă că 48% din efective sunt crescute în ferme moderne. Unele dintre acestea sunt modelate după fermele europene sau americane, adesea, pe principiile biosecurității și bunăstării. Piața vastă a invitat chinezii să construiască complexe care să depășească orice se întâmplă în Europa sau în America de Nord, cum ar fi fermele porcine cu mai multe etaje. Ce se va întâmpla dacă PPA va fi confirmat în apropierea unui astfel de complex?

 

7-Imposibilitatea aplicării unei politici de prevenție și protecție

 

După cum a subliniat prof. Yang Hanchun la jumătatea lunii august în revista Science, cea mai mare provocare, probabil, pentru guvernul chinez, este implementarea unei politici PPA care să acopere toate secțiunile pieței, atât din curtea din spate, cât și din fermele porcine dezvoltate. Aceasta va fi o treabă practic imposibilă, având în vedere dimensiunea exactă a țării.

 

8-Înțelegerea virusului

 

Chinezul de rând nu cunoaște pur și simplu existența acestui virus, chiar dacă sunt milioane de familii care au crescut porci secole de secole întregi. Mai mult, virusul nu a fost prezent în mod oficial în China până acum 1 lună!

 

9-Înțelegerea biosecurității

 

Chinezul de rând nu înțelege stoparea circulației animalelor și nu renunță la transportul lor, ei neavând noțiuni de biosecuritate. Un exemplu al ignoranței s-a petrecut în 2013, când multe carcase de porc au fost găsite plutind în râul Huangpu, aproape de Shanghai, ceea ce s-a dovedit mai târziu a fi un colaps în masă al animalelor, din cauza circovirusului. Proprietarii s-au temut de poliție și i-au aruncat în apă.

 

10-Vremea nu ajută

 

Pentru elementul de biosecuritate, se poate adăuga un alt element: acela al naturii. Doar pentru a ilustra, să amintim că la sfârșitul lunii august 2018, un taifun imens numit „Rumbia” care a lovit coasta chineză de est, a avut ca rezultat inundații masive, fermele de porcine fiind și ele afectate. Deci, încă un element de risc major.

 

11-Disponibilitatea diagnosticelor și a laboratoarelor

 

Chiar dacă proprietarii își dau seama că este mai bine să ceară ajutor, atunci când porcii încep brusc să moară, China are puține laboratoare.

 

12-Secretomania autorităților chineze

 

Fiind cunoscută opacitatea autorităților de la Beijing, este de presupus că situația este și va fi mult mai gravă, decât se va afirma oficial.

 

13-Lipsa de informații

 

Sursele din China spun că mulți chinezi se plâng de lipsa de informații.

 

14-Există mistreți și în China

 

China mai are și mistreți. Aceștia, teoretic, sunt un rezervor pentru PPA și este posibil ca extinderea să fie dubladă de modelul european.

 

15-Căpușele tropicale moi (sic!)

 

În afară de mistreț, virusul poate fi transmis și prin căpușe (sub-) tropicale moi. Nu este o problemă în Europa, deoarece este prea rece pentru acest tip de căpușe. Dar în sudul Chinei, unde clima este mai caldă, situația ar putea fi diferită. China și toată zona de Sud-Est a Asiei, găzduiesc peste 100 de specii diferite de căpușe.

 

 16-PPA în produsele alimentare din Coreea de Sud

 

O altă întrebare importantă este – ce urmează? În august, știrile au izbucnit în presa coreeană, când vama a găsit carne de porc cu PPA în sacii a doi călători.

 

Coreea de Sud are cea mai mare densitate de porc din toata Asia, conform cifrelor FAO. Ar fi trebuit ca PPA să nu fi ajuns deloc în țară, dar ea a apărut motiv pentru a menține granița cu Coreea de Nord, porturile și aeroporturile bine închise. Acesta este motivul pentru care carantina a fost deja înăsprită, potrivit agenției de știri Reuters.

 

17- Ce se întâmplă în Coreea de Nord?

 

În ceea ce privește zona, Coreea de Nord este o cutie neagră. Nu este clar cât de mulți porci sunt acolo, să nu mai vorbim în ce condiții sau ce fel de boli sunt în jur. Nu este o situație ideală dacă dorim să împiedicăm răspândirea PPA.

 

18-Spre sud

 

Mai la sud, situația nu este atât de roză. Vietnamul este cunoscut pentru predilecția sa pentru porci, dar, la fel ca în China, țara este în plină dezvoltare. Deși sunt construite ferme porcine profesioniste moderne, porcii sunt aduși la piață pe spatele unei motociclete. De exemplu, de la Wenzhou (la sud de Shanghai), până la granița cu Vietnamul, sunt doat 1.800 km. Din ceea ce am văzut în ultima lună, virusul poate fi acolo în cel mai scurt timp.

 

Laos, Myanmar și Cambodgia sunt, de asemenea, țări producătoare și consumatoare de porc, dar nivelul lor de dezvoltare este mult mai mic decât Vietnamul.

 

19-Industria porcină din Thailanda

 

La sud este Thailanda, o țară cu o industrie porcină foarte dezvoltată și mulți porci din întreaga țară. Agribusiness-uri precum Charoen Pokphand sau Betagro, precum și altele, sunt companii bine dezvoltate, care au început chiar să elimine treptele, pentru a indica nivelul de dezvoltare. În cazul în care PPA va lovi și Thailanda, situația se va agrava în toată regiunea.

 

20-Imprevizibilul

 

Febra porcului african ne-a surprins în trecut, dar cine știe ce fel de evoluții așteaptă la colț? Marea va oferi o barieră bună pentru a menține virusul departe de Japonia sau Filipine? Călătoria populației acestei lumi va aduce virusul în America? Putem vorbi despre dezvoltarea unui vaccin? Vor fi afectate prețurile pentru hrana animalelor? Potrivit Reuters, în China, contractele de soia sunt deja în scădere din cauza temerilor PPA. Și nu în ultimul rând, ce ar însemna potențiala cădere în masă a prețurilor la carnea de porc pe toată planeta? Un lucru este sigur: Se va vorbi mult și pe întreaga planetă, despre PPA.

Cum va evolua industria globală a cărnii în 2019?
Autor: Nora Marin  /   marți, 8 ianuarie 2019

Acum, că anul 2019 a sosit, se poate spune că anul 2018 a fost cu siguranță o perioadă de maxime și scăderi pentru industria internațională a cărnii. Dar, care sunt reperele semnificative în 2019? Iată o analiză publicată de Global Meat News.   Industria internațională a cărnii se confruntă cu o schimbare masivă și a...

Ștefan Vîrtaci: Evoluția pieței internaționale a cărnii de porc în anul 2018
Autor: meatmilk  /   miercuri, 19 decembrie 2018

Si in cursul anul 2018 s-a mentinut impartirea pieteiproducatorilor de carne de porc asemanatoare cu cifrele realizate in anii anteriori. Tarile CE isi mentin suprematia in ceea ce priveste productia si exporturile de carne de porc, China desi are o productie importanta, nu poate sa isi acopere necesarul fara a apela la importuri, iar Rusia ca de...