Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

2010: un an greu pentru fermieri

Autor: Meat MIlkmarți, 29 ianuarie, 2013

O analiza a Institutului National de Statistica indica faptul ca, in luna noiembrie 2010, fata de luna precedenta, numarul animalelor si al pasarilor sacrificate a crescut la bovine, porcine, ovine si caprine si a scazut la pasari; greutatea lor in carcasa a crescut la toate speciile. In comparatie cu aceeasi luna a anului 2009, numarul animalelor si al pasarilor sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut la toate speciile. Am discutat despre aceasta situatie, aparent imbucuratoare, cu dl Mihai Visan, directorul executiv al Asociatiei Romane a Carnii, si cu Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari.

Noiembrie 2010 comparativ cu octombrie 2010

Conform datelor INS, in noiembrie 2010, comparativ cu octombrie 2010, numarul total de bovine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 5,7%, respectiv cu 0,7%. In unitatile industriale specializate, numarul de bovine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 8,3%, respectiv cu 11,1%. In luna noiembrie 2010, ponderea bovinelor sacrificate in unitatile industriale specializate a reprezentat 17,6% din totalul sacrificarilor de bovine.

Comparativ cu luna precedenta, in noiembrie 2010 numarul total de porcine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 29,9%, respectiv cu 31,5%. Sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au reprezentat 62,3% din totalul porcinelor sacrificate. Numarul de porcine sacrificate si greutatea lor in carcasa in unitatile industriale specializate au crescut cu 9,0%, respectiv cu 9,5%.

„Sigur ca este o veste intr-adevar buna, ca productia creste, mai ales ca se stie ca suntem inca dependenti de importuri pentru acoperirea necesarului de carne de porc. Trebuie spus insa ca a fost un an greu pentru crescatorii de porci. Ei au sperat sa apara o forma de sprijin de la Guvern insa, din cauza crizei economice, acesta nu a mai venit. Anul acesta se pare ca se va primi, in sfarsit, subventia pentru bunastarea animalelor. Pana atunci, in conditiile in care, pe piata europeana, pretul cerealelor creste, iar pretul carnii de porc este acelasi, fermierii nu pot spera sa faca profit si multi spun ca vor renunta daca situatia ramane la fel”, a explicat, pentru revista Fabrica de Carne, Mihai Visan, director executiv ARC.

Cu toate acestea, Mihai Visan spera ca Romania va exporta, in curand, carne de porc: „Avem argumente pentru ridicarea interdictiei de export de carne de porc. La vaccinarea antipestoasa a porcilor s-a renutat de mult si nu am mai avut focare de pesta in Romania de mai bine de un an. Este probabil ca, in prima faza, sa se permita livrarile in alte tari UE selectiv, doar din unitatile care pot proba un control strict al imputurilor si outputurilor. Trebuie spus ca, in conditiile date, exportul de carne propriu-zis este o utopie, avand in vedere ca suntem departe de a acoperi necesarul intern. Sunt insa crescatori care au piese scumpe – cotlet, muschiulet – iar situatia lor s-ar imbunatati daca le-ar putea vinde pe piata europeana la un pret corect si chiar ar putea reduce preturile altor produse livrate pe piata interna”, a precizat directorul executiv ARC.

Numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 45,9%, respectiv cu 41,3%. Taierile in unitatile industriale specializate, care detin o pondere de 3,3% din totalul sacrificarilor de ovine si caprine si greutatea in carcasa a acestora au scazut cu 8,3%, respectiv cu 12,6%.

Numarul total al pasarilor sacrificate a scazut cu 1,7%, iar greutatea in carcasa a acestora a crescut cu 4,4%. In unitatile industriale specializate s-a realizat 78,5% din totalul taierilor de pasari. Sacrificarile in acest tip de unitati au crescut la numarul de pasari si la greutatea lor in carcasa cu 4,8%, respectiv cu 5,9%.

Noiembrie 2010 comparativ cu noiembrie 2009

Numarul total de bovine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 21,3%, respectiv cu 17,3%. Sacrificarile de bovine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 18,2%, respectiv cu 16,0%.

Numarul total de porcine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 38,3%, respectiv cu 38,5%. Sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 8,1%, respectiv cu 12,5%.

Numarul total de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 64,5%, respectiv cu 65,3%. Taierile in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au crescut de 3,7 ori, respectiv de 2,8 ori.

Numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 3,1%, respectiv cu 2,5%. In unitatile industriale specializate s-au inregistrat scaderi atat la numarul pasarilor sacrificate, cat si la greutatea in carcasa a acestora cu 4,8%, respectiv cu 5,5%.

„Noi (UCPR) reprezentam sectorul industrial al cresterii pasarilor, iar in statistica acest sector nu are evolutii semnificative in crestere. Probabil ca usoara crestere din luna noiembrie fata de octombrie se datoreaza faptului ca multi crescatori nu au dorit sa intre cu efective mari in iarna. Fata de anul 2009, sectorul este in scadere si asta din cauza lipsei oricarui sprijin financiar de la Guvern, a cresterii pretului la furaje si a cresterii TVA, a precizat Ilie Van, directorul UCPR .

In perioada noiembrie 2009-noiembrie 2010, cele mai mari cresteri ale greutatii in carcasa a animalelor sacrificate s-au inregistrat in luna decembrie, la porcine, si in luna aprilie, la ovine si caprine, cand au loc sacrificarile traditionale, ocazionate de sarbatorile de Craciun si Paste. Totusi, puse in context, cifrele nu sunt impresionante: „Intr-adevar, raportat la lunile precedente, vanzarile procesatorilor de carne au crescut de sarbatori. Comparativ cu anii trecuti, situatia nu este insa deloc roz. Nu am inca cifrele exacte pentru decembrie dar, din ce am discutat cu membrii Asociatiei, sezonul de iarna 2010 este cel mai slab din ultimii ani. Marturisesc ca nu este o surpriza, avand in vedere reducerile din sectorul bugetar, disparitia celui de-al treisprezecelea salariu si faptul ca multe companii private au renuntat la prime si la tichetele-cadou”, a concluzionat directorul executiv ARC.

Danone lansează Activia Finesse, primul iaurt cremos din gama natur
Autor: meatmilk  /   vineri, 26 ianuarie 2018

(Comunicat) Activia lansează primul iaurt cremos din gama Activia natur: Activia Finesse. Cu o textură fină și cremoasă, Activia Finesse susține starea de bine și este ideal pentru un mic dejun cremos, pentru gustările de peste zi sau pentru a completa o cină ușoară.   “Ca la fiecare început de an, după sărbătorile de...

APSS: Ultima zi în care se poate aplica pentru promovarea Salamului de Sibiu
Autor: meatmilk  /   miercuri, 20 decembrie 2017

(Comunicat) Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu a demarat în luna noiembrie o licitație publică pentru selectarea unui Organism de implementare a unui proiect de promovare a Salamului de Sibiu IGP în țările țintă România, Italia și Spania, pe o perioadă de 36 de luni.   Acest proiect a fost înaintat în cadrul...