Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

În 2018, piața europeană a laptelui va bălti în incertitudine

Autor: Maria Demetriadvineri, 17 noiembrie, 2017

Căderea piețelor en-gros pentru produsele lactate ar putea duce la o presiune asupra prețurilor laptelui-materie primă la porțile fermierilor europeni, în anul 2018, dar există mulți alți factori care previzionează o incertitudine totală în viitorul imediat, după cum afirmă specialiștii de la Farmers Weekly.

 

Piața și bursele, în scădere

 

În momentul de față, prețurile la produsele lactate sunt în scădere, stocurile de grăsimi sunt relativ mici, iar un oarecare reviriment este așteptat înainte de Crăciun. Cu toate acestea, în condițiile în care prețurile cu ridicata scad și producția de lapte crește, jucătorii par să fi reținuți, la nivel european.

 

În această săptămână, licitația de produse lactate online a GDT, care a avut loc în Noua Zeelandă, a înregistrat o scădere a indicelui pentru a treia oară, în succesiune, pierzând 3,5% în această săptămână, după ce a scăzut cu 1% în ultimele două săptămâni și cu 2,4%, înainte de aceasta. Laptele praf integral a scăzut cu cel mai mare grad în această săptămână, cu 5,5%, în timp ce untul a scăzut cu 3,6%, iar cheddar-ul cu 2,8%.

 

Volumul producției de lapte a crescut cu 5-6% în Franța și Germania, în timp ce producția zilnică în Marea Britanie a fost cu până la 4% mai mare decât anul trecut. Pe baza unei cantități de unt aflată pe stoc, producția în UE se ridică la doar 0,8%, până în prezent, în acest an, în timp ce numai Marea Britanie și Polonia produc mai mult decât în ​​același punct de anul trecut.

 

Contractele SMP au fost lovite recent, când Comisia Europeană a propus să renunțe la intervenția cu preț fix, înlocuind-o cu un proces de licitație, începând din aprilie 2018. De la data anunțului, valorile contractelor ”futures”, începând cu primăvara anului 2017, au revenit ușor, dar rămân în scădere față de nivelurile anterioare anunțării propunerii.

 

Prețurile en-gros, în ”zona de dezastru”

 

Regimul prețurilor la laptele praf degresat a scăzut pentru cea mai mare parte a anului 2017, dar prețurile cu ridicata ale altor mărfuri au scăzut, de asemenea, în ultimele câteva săptămâni, valorile cele mai afectate fiind la unt și smântână. Cresterile se înscriu în trendul prețurilor pentru majoritatea marfurilor incepand cu luna mai a anului trecut.

 

Chris Walkland-Dairy Manager AHDB Dairy, a descris piața SMP drept ”zonă de dezastru”. În timp ce prețurile pentru multe produse rămân mult mai mari decât cele ale unui an în urmă, SMP a fost cu 27% mai puțin, în luna octombrie a acestui an, comparativ cu aceeași lună din 2016, potrivit oficialului AHDB Dairy. Dl. Walkland a mai declarat că ”este esențial pentru industrie ca reatil-ul să ridice prețul laptelui la raft”.

 

Evoluția producției de lapte

 

Producția de lapte din UE este mai mare decât în ​​urmă cu un an, dar evoluția a marcat începutul schemei UE de diminuare, care a stimulat financiar producătorii să reducă motoarele.

 

Producția globală de lapte este așteptată să crească anul viitor, în timp ce recuperarea pe piețele mondiale a produselor lactate a fost mai lentă decât în ​​ciclurile anterioare (trei ani). Creșterea continuă a consumului mondial de produse lactate ar trebui să ofere un anumit sprijin pentru prețuri, a spus AHDB Dairy.

 

Atenție la Fonterra și Arla!

 

La rândul său, analistul principal Chris Gooderham a spus că prețurile la unt nu ar fi putut rămâne acolo unde au fost : ”Prețurile ridicate au diminuat cererea, deoarece oamenii nu-și puteau permite acest lucru la nivelurile pe care le-au atins. În general, prețurile de piață au rămas în urma mișcărilor de pe piața angro, cu două, până la trei luni, deci, a fost prea devreme să spunem că vor scădea în noul an. În plus, prețurile nu au scăzut suficient, pentru a garanta că acest lucru va continua”. Acesta a completat:

 

”Producția este în ușoară creștere în UE, dar trebuie să vedem ce se întâmplă cu producția emisferei sudice și, mai ales, la ce va face Fonterra, în 2018”.

 

Dl. Gooderham a mai precizat că mecanismul pe care Arla îl folosește de doi ani pentru a fluidiza fluctuația monedelor și pentru a calcula prețul, ar putea aduce un beneficiu de preț membrilor Arla, fapt care va influența piața europeană. Incertitudinea, însă, pe piața europeană, se va accentua, mai ales din cauza apropierii anului 2019, când Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană, fapt care va determina, începând cu vara și toamna anului 2018, mari mutații și mari fluctuații de business la toate nivelurile.

FAO: Consumul alimentelor ieftine, un pericol pentru sănătatea oamenilor
Autor: meatmilk  /   miercuri, 19 septembrie 2018

(Comunicat) Sistemul alimentar globalizat nu oferă dietele necesare oamenilor pentru o viață sănătoasă, dar contribuie la creșterea ratei de obezitate și la excesul de greutate în special în statele care importă majoritatea alimentelor, a menționat directorul general al FAO, José Graziano da Silva.   În boxa acuzaților, hrana...

Global Meat News: Lupta globală împotriva PPA se întețește
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 13 septembrie 2018

China, România și Republica Moldova au raportat cazuri confirmate de PPA în ultimele săptămâni, ceea ce a determinat alte țări importante de prelucrare a cărnii să acționeze.   Deși este inofensiv pentru oameni, un caz confirmat de ASF înseamnă că întregul șeptel trebuie să fie distrus, cu costuri semnificative pentru...