Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

365 de fermieri din Argeș, verificați la efectivele de animale

Autor: Meat MIlkvineri, 12 septembrie, 2014

„Începând cu anul acesta, pe noua politică agricolă comună, 2014-2020, s-au schimbat măsurile de sprijin pentru plăţile tranzitorii pe zootehnie. Se depune o singură cerere pentru toate tipurile de animale, fie ele bovine, ovine, caprine, fie că sunt în zona defavorizată sau în celelalte zone. Fermierul depune o singură cerere, care se introduce în baza de date, iar apoi separă. Iar din acest an, avem şi pe zootehnie eşantioane de control! Anul acesta, judeţul Argeş are cel mai mare eşantion de control, cu un număr de 365 de fermieri, care vor fi verificaţi la faţa locului pentru a vedea dacă ceea ce au declarat în cererea de acordare de subvenţie corespunde cu ce găsim în exploataţie.

Acest eşantion foarte mare a rezultat din faptul că avem şi un număr foarte mare de exploataţii şi cereri depuse, undeva la aproape 5.450. Avem, spre exemplu, în eşantion, un număr de 60.000 de ovine de controlat, dintr-un număr total de peste 170.000 de ovine în întreg judeţul. Iar la bovine nu vom putea şti exact decât în timpul controlului, când vom separa exploataţia. Un fermier poate avea şi ovine, şi caprine, şi bovine, şi cerere pentru zona defavorizată! Fermierii vor fi verificaţi pe toate măsurile de sprijin pentru care au aplicat în cerere: ovine, caprine, bovine, zonă defavorizată şi toate măsurile de sprijin”, ne-a declarat Marius Stroescu, director APIA Argeş.
Anul acesta, APIA Argeş a primit 5.411 cereri prin care se solicită subvenţii pentru 17.464 de bovine şi 170.418 de ovine şi caprine. În acelaşi timp, s-au solicitat şi ajutoare specifice pentru zona defavorizată: 2.651 de solicitări pentru un număr de 8.972 de capete de vaci de lapte, 75 de cereri pentru 92 de taurine de carne, 422 de cereri pentru 50.534 de capete ovine şi caprine.

În scandalul vacilor-fantomă, nu se poate şti numărul total al subvenţiilor încasate ilegal

Controlul foarte strict ce se va desfăşura anul acesta vine şi ca urmare a unui mai vechi scandal referitor la plata subvenţiilor pentru peste 7 milioane de vaci inexistente. Asta, pentru că, după cum ne-a explicat directorul APIA Argeş, procedura a fost una foarte lejeră, ce a permis  la UE o fraudă masivă. Ca urmare, oficialii de la UE şi-au reparat greşeala, iar fermierii români nu vor mai avea posibilitatea de a lua bani nemeritat!

„În politica agricolă comună 2007-2013 se prevedea că 2008 e anul de referinţă pentru subvenţia la zootehnie. Adică se lua drept efectiv numărul de animale pe care îl aveau fermierii înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data de 31 ianuarie 2008. Apoi, au putut să le înstrăineze sau să le sacrifice şi, în acelaşi timp, să beneficieze în continuare de subvenţie pentru acele animale şi în 2008, şi în 2009, şi în 2010! În acea perioadă nu existau eşantioane de control pentru această măsură, astfel că fiecare a trecut în declaraţie ce a vrut. Ca urmare, APIA nu a efectuat controale în acea perioadă, neavând baza legală! În mod normal, numărul şi numele fermelor de controlat, eşantionul respectiv, este decis la nivelul central al APIA, nu hotărâm noi, în teritoriu. Aşadar, nici nu ştim care ar fi putut fi numărul de bovine pentru care s-a încasat ilegal subvenţie“, mai spune Marius Stroescu. (universulalimentar.ro)

Ultima oră! 850 de agenți economici din sectorul cărnii, investigați ACUM de IGPR
Autor: Meat MIlk  /   joi, 11 decembrie 2014

Conform unui comunicat emis de IGPR, chiar la această oră se află în desfășurare o acțiune la nivel național în care cca 850 de agenți economici din sectorul cărnii între care se numără producători, procesatori și firme care comercializează carne și produse din carne sunt investigate de ofițeri de poliție specializați în...

TVA de 9 % doar pentru hotelieri
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 10 decembrie 2014

TVA de 9 % doar pentru hotelieri, așa se pare că s-a decis la negocierile cu FMI, C.E. și Banca Mondială! Aseară, într-o conferință de presă organizată la sediul Guvernului, Victor Ponta a anunțat că nivelul TVA-ului va fi redus doar pentru serviciile all-inclusive din regimul hotelier. La rândul său, Darius Vâlcov a anunțat tot...