Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Luare de poziție pe tema dublului standard

Autor: Maria Demetriadvineri, 9 februarie, 2018

După cum am anunțat în fluxul anterior al știrilor Meat.Milk, scandalul standardului dublu pentru alimente în Uniunea Europeană nu s-a terminat. Deocamdată, se admite această dualitate, pornind de la ideea că obiceiul de consum este diferit de la o zonă la alta, de la o țară la alta.

 

Însă, cum era de așteptat, recent, un număr de 16 state europene a reînceput asaltul asupra Comisiei Europene pentru a elimina acest neajuns deranjant pentru consumatorii din centrul și estul Europei, în special.

 

Prin amabilitatea domnului Dorin Cojocaru, ne-a parvenit la redacție un document emis de un raportor bulgar care cuprinde câteva propuneri înaintate Comisiei pe această temă. Iată documentul:

 

”Raport de opinie – dublul standard alproduselor din piața unică

 

Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală pentru Comisia pentru piața internă și protecția consumatorului

2018/2008(INI)

Raportor: Momchil Nekov

 

SUGESTII

 

Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală cere Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorului, în calitate de comisie responsabilă, să încorporeze următoarele sugestii în rezoluție:

 

  1. Întrucât consumatorii fac asocieri între marcă, produs și calitate și se așteaptă ca produsele cu aceeași marcă să fie identice în termeni de calitate indiferent în ce stat membru este vândut;
  2. Întrucât au fost întreprinse analize ale conținuturilor produselor și etichetelor în laboratoare acreditate în mai multe țări UE inclusiv Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Ungaria și Slovacia;
  3. Întrucât analizele arată că anumite produse conțin mai puțină carne sau cantități mai mici din alte ingrediente în anumite țări, majoritatea acestora fiind dintre cele care s-au alăturat Uniunii în 2004,2007 și 2013; întrucât analizele au identificat variații ale aceluiași produs vândute la prețuri mai mari in tarile menționate mai sus decât în așa numitele „state membre vechi”;
  4. Salută alocarea a 2 mil. de euro pentru dezvoltarea testării și metodologiei pentru testarea comparată a produselor alimentare în diverse state membre; așteaptă ca testarea să fie finalizată cât mai curând, preferabil în 2018.
  5. Crede cu tărie că, pentru a răspunde îngrijorării cetățenilor în legătură cu produsele diferite vândute sub aceeași marcă în state membre diferite, practicile ”o singură marcă, un singur produs, conținuturi și proporții diferite” trebuie oprite prin amendarea Directivei 2005/29EC din 11 mai 2005 legată de practicile comerciale companie-consumator necinstite;

 

3.Consideră că, până când aceste practici sunt oprite și pentru a crește profilul inițiativelor producătorilor în folosirea rețetelor locale, ar trebui introdus un sistem pentru indicarearețetelor locale folosite în prepararea produselor specifice, într-o manieră care respectă alegerile fundamentate (informate) și preferințele consumatorilor;

 

4.Solicită crearea unei agenții sau unei alte unități specializate în monitorizarea consecvenței, compoziției și folosirii proporționale a ingredientelor în produse alimentare ambalate și etichetate identic”.

Din cauza PPA, China a sacrificat peste 900.000 de porci
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 24 ianuarie 2019

Ministerul Agriculturii și Afacerilor Rurale din China a dezvăluit că a sacrificat 916.000 de porci de la apariția primului focar de pestă porcină africană (ASF) în august 2018.   Țara asiatică a fost una dintre cele mai grave națiuni afectate de boală, deoarece porcii domestici au contractat ASF în 24 de...

FAO: Emisiile de gaze din fermele de lapte au scăzut la nivel global
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 12 decembrie 2018

O nouă analiză a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), demonstrează o scădere a intensității emisiilor de gaze de seră, cauzate de exploatațiile zootehnice și, în special, de cele din zona de producție a laptelui. Studiul a fost comandat de grupul de inițiativă ”Cadrul de Sustenabilitate al...