Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

43 % dintre mezeluri nu corespund normelor legale

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Conform Evenimentului zilei, in urma analizelor de laborator a 5.600 kg de mezeluri a rezultat ca 43% nu se incadrau in prevederile legale in vigoare privind compozitia, arata un control realizat de ANPC.

„Preparatele din carne reprezinta produsele cu ponderea cea mai mare a reclamatiilor consumatorilor de pe piata produselor alimentare”, a declarat Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC.

Produse ca parizer, crenvursti, salam de vara aveau un continut de proteine mai mic de 2% fata de prevederile legale, semn ca nu prea s-a folosit carne. Un parizer de curcan continea de fapt emulsie de sorici si slanina de porc, iar un crenvursti de curcan avea 60% carne porc si 15 % curcan.

Conform lui Gheorghe Mencinicopschi sunt patru metode de masluire a carnii: inlocuirea carnii de calitate superioara cu carne dezosata mecanic (oasele si resturile de pe oase), utilizarea de aditivi care mascheaza folosirea carnii alterate sau lipsa acesteia, inlocuirea unor componente valoroase cu altele inferioare (sorici, grasime, tendoane, urechi, stomac).

O a patra medoda este substituire a carnii unui animal cu cea provenind de la alte animale. „De exemplu, carnea de porc amestecata cu carne de magar, nutrie, cal sau chiar carne de la specii necomestibile”, precizeaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Acest gen de produse au un continut ridicat hidroxiprolina. Acest aminoacid impreuna cu purinele si unii aditivi pot declansa crize de guta. Cei care au boli hepato-renale, cardiovasculare, cerebrovasculare, suferinzii de cancer pot ajunge la complicatii grave de la astfel de preparate.

Inlocuirea proteinei din carne cu proteina vegetala, de exemplu din soia, sau prin adaos de ingrediente si/sau aditivi, apa, amidon, polifosfati, sare, azotati/azotiti este intalnita frecvent la produsele: crude (carne tocata, pasta de mici, carnati proaspeti), pasteurizate (rulade, muschi, costita), afumate (carnati, slanina, costita), pasteurizate si afumate la cald (crenvursti, parizer, salamuri, carnati).

IT Genetics: Black Friday, cu reduceri de până la 60%, pentru companii
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Compania românească IT Genetics, unul dintre cei mai mari furnizori de soluţii de identificare automată, colectare de date (AIDC) şi puncte de vânzare (POS), organizează, pe 16 noiembrie, ceamai mare campanie de Black Friday dedicatăsegmentului B2B, cu reduceri de până la 60% la toateprodusele din stoc.   Campania...

FAO: Restaurarea habitatului râurilor poate îmbunătăți pescuitul în apele interioare
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Ecosistemele de apă dulce găzduiesc 40% din speciile de pește din lume și contribuie direct la securitatea alimentară a gospodăriilor rurale. Cu 11,47 milioane de tone pe an, pescăriile interioare generează 12% din capturile globale de pește, potrivit ultimelor date ale Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și...

43 % dintre mezeluri nu corespund normelor legale

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Conform Evenimentului zilei, in urma analizelor de laborator a 5.600 de kg a rezultat ca 43% nu se incadrau in prevederile legale in vigoare privind compozitia, arata un control realizat de ANPC. „Preparatele din carne reprezinta produsele cu ponderea cea mai mare a reclamatiilor consumatorilor de pe piata produselor alimentare”, a declarat Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC. Produse ca parizer, crenvursti, salam de vara aveau un continut de proteine mai mic de 2% fata de prevederile legale, semn ca nuprea s-a folosit carne. Un parizer de curcan continea de fapt emulsie de sorici si slanina de porc, iar un crenvursti de curcan avea 60% carne porc si 15 % curcan.

Conform lui Gheorghe Mencinicopschi sunt patru metode de masluire a carnii: inlocuirea carnii de calitate superioara cu carne dezosata mecanic (oasele si resturile de pe oase), utilizarea de aditivi care mascheaza folosirea carnii alterate sau lipsa acesteia, inlocuirea unor componente valoroase cu altele inferioare (sorici, grasime, tendoane, urechi, stomac). O a patra medoda este substituirea carnii unui animal cu cea provenind de la alte animale. „De exemplu, carnea de porc amestecata cu carne de magar, nutrie, cal sau chiar carne de la specii necomestibile”, precizeaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Acest gen de produse au un continut ridicat hidroxiprolina. Acest aminoacid impreuna cu purinele si unii aditivi pot declansa crize de guta. Cei care au boli hepato-renale, cardiovasculare, cerebrovasculare, suferinzii de cancer pot ajunge la complicatii grave de la astfel de preparate. Inlocuirea proteinei din carne cu proteina vegetala, de exemplu din soia, sau prin adaos de ingrediente si/sau aditivi, apa, amidon, polifosfati, sare, azotati/azotiti este intalnita frecvent la produsele: crude (carne tocata, pasta de mici, carnati proaspeti), pasteurizate (rulade, muschi, costita), afumate (carnati, slanina, costita), pasteurizate si afumate la cald (crenvursti, parizer, salamuri, carnati).

AFIR: Fonduri nerambursabile pentru procesarea produselor agricole
Autor: meatmilk  /   luni, 19 noiembrie 2018

(Comunicat) Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale reamintește tuturor celor interesați că în această perioadă sunt fonduri disponibile pentru investiții în procesarea și marketingul  produselor agricole prin intermediul submăsurii 4.2 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.   Din alocarea de...

FIC: Piața muncii are nevoie de politici atent cântărite și dezbătute
Autor: meatmilk  /   luni, 19 noiembrie 2018

(Comunicat) Consiliul Investitorilor Străini (FIC) semnala cu îngrijorare, încă de acum 2-3 ani, că în viitorul apropiat piața muncii și sistemul educațional din România se vor confrunta cu probleme din ce în ce mai mari, deoarece multe companii vorbeau de atunci despre un deficit de forță de muncă calificată.   Datele...

La Dublin, a avut loc Convenția EDA 2018
Autor: Nora Marin  /   luni, 19 noiembrie 2018

În perioada 14-16 noiembrie, la Dublin, a avut loc Convenția anuală a European Dairy Association, la care au participat numeroși reprezentanți ai țărilor și companiilor membre, precum și oficiali ai Uniunii Europene. România nu a fost reprezentată la acest eveniment.   Motto-ul acestei ediții a fost "Un viitor verde pentru...

IT Genetics: Black Friday, cu reduceri de până la 60%, pentru companii
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Compania românească IT Genetics, unul dintre cei mai mari furnizori de soluţii de identificare automată, colectare de date (AIDC) şi puncte de vânzare (POS), organizează, pe 16 noiembrie, ceamai mare campanie de Black Friday dedicatăsegmentului B2B, cu reduceri de până la 60% la toateprodusele din stoc.   Campania...

FAO: Restaurarea habitatului râurilor poate îmbunătăți pescuitul în apele interioare
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Ecosistemele de apă dulce găzduiesc 40% din speciile de pește din lume și contribuie direct la securitatea alimentară a gospodăriilor rurale. Cu 11,47 milioane de tone pe an, pescăriile interioare generează 12% din capturile globale de pește, potrivit ultimelor date ale Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și...