Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

43 % dintre mezeluri nu corespund normelor legale

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Conform Evenimentului zilei, in urma analizelor de laborator a 5.600 kg de mezeluri a rezultat ca 43% nu se incadrau in prevederile legale in vigoare privind compozitia, arata un control realizat de ANPC.

„Preparatele din carne reprezinta produsele cu ponderea cea mai mare a reclamatiilor consumatorilor de pe piata produselor alimentare”, a declarat Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC.

Produse ca parizer, crenvursti, salam de vara aveau un continut de proteine mai mic de 2% fata de prevederile legale, semn ca nu prea s-a folosit carne. Un parizer de curcan continea de fapt emulsie de sorici si slanina de porc, iar un crenvursti de curcan avea 60% carne porc si 15 % curcan.

Conform lui Gheorghe Mencinicopschi sunt patru metode de masluire a carnii: inlocuirea carnii de calitate superioara cu carne dezosata mecanic (oasele si resturile de pe oase), utilizarea de aditivi care mascheaza folosirea carnii alterate sau lipsa acesteia, inlocuirea unor componente valoroase cu altele inferioare (sorici, grasime, tendoane, urechi, stomac).

O a patra medoda este substituire a carnii unui animal cu cea provenind de la alte animale. „De exemplu, carnea de porc amestecata cu carne de magar, nutrie, cal sau chiar carne de la specii necomestibile”, precizeaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Acest gen de produse au un continut ridicat hidroxiprolina. Acest aminoacid impreuna cu purinele si unii aditivi pot declansa crize de guta. Cei care au boli hepato-renale, cardiovasculare, cerebrovasculare, suferinzii de cancer pot ajunge la complicatii grave de la astfel de preparate.

Inlocuirea proteinei din carne cu proteina vegetala, de exemplu din soia, sau prin adaos de ingrediente si/sau aditivi, apa, amidon, polifosfati, sare, azotati/azotiti este intalnita frecvent la produsele: crude (carne tocata, pasta de mici, carnati proaspeti), pasteurizate (rulade, muschi, costita), afumate (carnati, slanina, costita), pasteurizate si afumate la cald (crenvursti, parizer, salamuri, carnati).

Pe piața europeană a cărnii de porc, cotatiile cresc din nou
Autor: Nora Marin  /   vineri, 16 februarie 2018

Potrivit Pig Site, pentru prima dată din iunie 2017, cotațiile de porci maturi pentru sacrificare indică o tendință ascendentă pentru lunile următoare.   În Germania, prețurile la producător au crescut cu 3 cenți / kg greutate de sacrificare, iar Țările de Jos, Belgia și Austria au urmat exemplul, ridicându-și cotațiile...

Vitamina A în furajele bovinelor protejează împotriva alergiei la lapte
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 februarie 2018

Potrivit Scientific Reports, un studiu efectuat de Institutul de Cercetări Messerli, Viena, Meduni Viena și Universitatea din Viena a arătat că adaosul de vitamina A în furajele vacilor poate ajuta la prevenirea unei reacții alergice la lapte.   Potrivit statisticilor, o alergie reală la lapte apare la aproximativ 3-5% dintre...

43 % dintre mezeluri nu corespund normelor legale

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Conform Evenimentului zilei, in urma analizelor de laborator a 5.600 de kg a rezultat ca 43% nu se incadrau in prevederile legale in vigoare privind compozitia, arata un control realizat de ANPC. „Preparatele din carne reprezinta produsele cu ponderea cea mai mare a reclamatiilor consumatorilor de pe piata produselor alimentare”, a declarat Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC. Produse ca parizer, crenvursti, salam de vara aveau un continut de proteine mai mic de 2% fata de prevederile legale, semn ca nuprea s-a folosit carne. Un parizer de curcan continea de fapt emulsie de sorici si slanina de porc, iar un crenvursti de curcan avea 60% carne porc si 15 % curcan.

Conform lui Gheorghe Mencinicopschi sunt patru metode de masluire a carnii: inlocuirea carnii de calitate superioara cu carne dezosata mecanic (oasele si resturile de pe oase), utilizarea de aditivi care mascheaza folosirea carnii alterate sau lipsa acesteia, inlocuirea unor componente valoroase cu altele inferioare (sorici, grasime, tendoane, urechi, stomac). O a patra medoda este substituirea carnii unui animal cu cea provenind de la alte animale. „De exemplu, carnea de porc amestecata cu carne de magar, nutrie, cal sau chiar carne de la specii necomestibile”, precizeaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Acest gen de produse au un continut ridicat hidroxiprolina. Acest aminoacid impreuna cu purinele si unii aditivi pot declansa crize de guta. Cei care au boli hepato-renale, cardiovasculare, cerebrovasculare, suferinzii de cancer pot ajunge la complicatii grave de la astfel de preparate. Inlocuirea proteinei din carne cu proteina vegetala, de exemplu din soia, sau prin adaos de ingrediente si/sau aditivi, apa, amidon, polifosfati, sare, azotati/azotiti este intalnita frecvent la produsele: crude (carne tocata, pasta de mici, carnati proaspeti), pasteurizate (rulade, muschi, costita), afumate (carnati, slanina, costita), pasteurizate si afumate la cald (crenvursti, parizer, salamuri, carnati).

IFFA 2019-MesseFrankfurt este Partener Silver al Conferinței Meat.Milk 2018
Autor: meatmilk  /   luni, 19 februarie 2018

Cel mai mare târg internațional dedicat sectorului mondial al cărnii, IFFA 2019, care se va desfășura în perioada 4-9 mai 2019 în uriașele spații expoziționale ale MesseFrankurt, a devenit Partener Silver al Expo-Conferinței Internaționale Meat.Milk. IFFA 2019 este reprezentat în România de firma Expo Sales Promotions, condusă de...

CopaCogeca: Nu sacrificați agricultura Europei, în afacerea Mercosur
Autor: Mircea Demeter  /   luni, 19 februarie 2018

CopaCogeca a adresat președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, solicitarea ca agricultura Uniunii Europene ”să nu fie vândută” în negocierile comerciale cu Mercosur. În textul oficial se arată:   ”Organismele agricole se opun mișcării UE de a acorda noi concesii agriculturii în schimbul câștigurilor...

Emisiunea Meat.Milk din 16 februarie a avut 45.822 telespectatori
Autor: meatmilk  /   luni, 19 februarie 2018

  Conform informațiilor furnizate de Agro TV, pe baza măsurătorilor efectuate de compania Kleffmann, ediția din seara zilei de 16 ferbuarie a emisiunii Meat.Milk a totalizat un număr de 45.822 de telespectatori.   Ediția i-a avut ca invitați pe domnii Radu Timiș-Președinte Cris-Tim și ARC, și Grigore...

Pe piața europeană a cărnii de porc, cotatiile cresc din nou
Autor: Nora Marin  /   vineri, 16 februarie 2018

Potrivit Pig Site, pentru prima dată din iunie 2017, cotațiile de porci maturi pentru sacrificare indică o tendință ascendentă pentru lunile următoare.   În Germania, prețurile la producător au crescut cu 3 cenți / kg greutate de sacrificare, iar Țările de Jos, Belgia și Austria au urmat exemplul, ridicându-și cotațiile...

Vitamina A în furajele bovinelor protejează împotriva alergiei la lapte
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 februarie 2018

Potrivit Scientific Reports, un studiu efectuat de Institutul de Cercetări Messerli, Viena, Meduni Viena și Universitatea din Viena a arătat că adaosul de vitamina A în furajele vacilor poate ajuta la prevenirea unei reacții alergice la lapte.   Potrivit statisticilor, o alergie reală la lapte apare la aproximativ 3-5% dintre...