Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

43 % dintre mezeluri nu corespund normelor legale

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Conform Evenimentului zilei, in urma analizelor de laborator a 5.600 kg de mezeluri a rezultat ca 43% nu se incadrau in prevederile legale in vigoare privind compozitia, arata un control realizat de ANPC.

„Preparatele din carne reprezinta produsele cu ponderea cea mai mare a reclamatiilor consumatorilor de pe piata produselor alimentare”, a declarat Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC.

Produse ca parizer, crenvursti, salam de vara aveau un continut de proteine mai mic de 2% fata de prevederile legale, semn ca nu prea s-a folosit carne. Un parizer de curcan continea de fapt emulsie de sorici si slanina de porc, iar un crenvursti de curcan avea 60% carne porc si 15 % curcan.

Conform lui Gheorghe Mencinicopschi sunt patru metode de masluire a carnii: inlocuirea carnii de calitate superioara cu carne dezosata mecanic (oasele si resturile de pe oase), utilizarea de aditivi care mascheaza folosirea carnii alterate sau lipsa acesteia, inlocuirea unor componente valoroase cu altele inferioare (sorici, grasime, tendoane, urechi, stomac).

O a patra medoda este substituire a carnii unui animal cu cea provenind de la alte animale. „De exemplu, carnea de porc amestecata cu carne de magar, nutrie, cal sau chiar carne de la specii necomestibile”, precizeaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Acest gen de produse au un continut ridicat hidroxiprolina. Acest aminoacid impreuna cu purinele si unii aditivi pot declansa crize de guta. Cei care au boli hepato-renale, cardiovasculare, cerebrovasculare, suferinzii de cancer pot ajunge la complicatii grave de la astfel de preparate.

Inlocuirea proteinei din carne cu proteina vegetala, de exemplu din soia, sau prin adaos de ingrediente si/sau aditivi, apa, amidon, polifosfati, sare, azotati/azotiti este intalnita frecvent la produsele: crude (carne tocata, pasta de mici, carnati proaspeti), pasteurizate (rulade, muschi, costita), afumate (carnati, slanina, costita), pasteurizate si afumate la cald (crenvursti, parizer, salamuri, carnati).

Tetra Pak a lansat ambalajele aseptice cubice, pentru lactate
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

Tetra Pak a lansat pachetul Tetra Classic Aseptic 65ml Cube, pentru produse lactate, sucuri, înghețată și alimente lichide.   Dimensiunile ambalajului au fost proiectate astfel încât să permită ca șase pachete să formeze un cub, pentru a optimiza utilizarea spațiului în distribuție și depozitare.   "Pachetul...

Seminar organizat la Tulcea pe tema agriculturii ecologice
Autor: meatmilk  /   joi, 21 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de Stat Daniel Dumitru Botănoiu a fost prezent la Tulcea pentru a participa la seminarul “Agricultura ecologică-pilon de susținere al turismului responsabil în Delta Dunării”, eveniment organizat de Consiliului Județean Tulcea, Asociația de Management a Destinației Turistice Delta Dunării și a Delta...

43 % dintre mezeluri nu corespund normelor legale

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Conform Evenimentului zilei, in urma analizelor de laborator a 5.600 de kg a rezultat ca 43% nu se incadrau in prevederile legale in vigoare privind compozitia, arata un control realizat de ANPC. „Preparatele din carne reprezinta produsele cu ponderea cea mai mare a reclamatiilor consumatorilor de pe piata produselor alimentare”, a declarat Constantin Cerbulescu, presedintele ANPC. Produse ca parizer, crenvursti, salam de vara aveau un continut de proteine mai mic de 2% fata de prevederile legale, semn ca nuprea s-a folosit carne. Un parizer de curcan continea de fapt emulsie de sorici si slanina de porc, iar un crenvursti de curcan avea 60% carne porc si 15 % curcan.

Conform lui Gheorghe Mencinicopschi sunt patru metode de masluire a carnii: inlocuirea carnii de calitate superioara cu carne dezosata mecanic (oasele si resturile de pe oase), utilizarea de aditivi care mascheaza folosirea carnii alterate sau lipsa acesteia, inlocuirea unor componente valoroase cu altele inferioare (sorici, grasime, tendoane, urechi, stomac). O a patra medoda este substituirea carnii unui animal cu cea provenind de la alte animale. „De exemplu, carnea de porc amestecata cu carne de magar, nutrie, cal sau chiar carne de la specii necomestibile”, precizeaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Acest gen de produse au un continut ridicat hidroxiprolina. Acest aminoacid impreuna cu purinele si unii aditivi pot declansa crize de guta. Cei care au boli hepato-renale, cardiovasculare, cerebrovasculare, suferinzii de cancer pot ajunge la complicatii grave de la astfel de preparate. Inlocuirea proteinei din carne cu proteina vegetala, de exemplu din soia, sau prin adaos de ingrediente si/sau aditivi, apa, amidon, polifosfati, sare, azotati/azotiti este intalnita frecvent la produsele: crude (carne tocata, pasta de mici, carnati proaspeti), pasteurizate (rulade, muschi, costita), afumate (carnati, slanina, costita), pasteurizate si afumate la cald (crenvursti, parizer, salamuri, carnati).

C.E.: Centrele urbane și inovația din Industria alimentară
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

La finalul anului trecut, Comisia Europeană a finalizat un foarte interesant studiu care a vizat impactul pe care îl au marile centre urbane asupra inovațiilor din industria alimentară (”Food in cities: study on innovation for a sustainable and healthy production, delivery, and consumption of food in cities”, Autori: Anja De Cunto, Cinzia...

Piata irlandeza de carne de vita, sub amenintarea Brexit-ului
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

Prezent la Consiliul Miniștrilor Agriculturii de la Bruxelles, și referindu-se la Brexit, Michael Creed, ministrul irlandez al Agriculturii, a spus:   "Reuniunea Consiliului miniștrilor agriculturii a fost o oportunitate importantă pentru a sublinia Consiliului, Comisiei și colegilor mei miniștrii impactul unui Brexit fără...

În 2018, stocul de spații logistice a ajuns la 3,8 mil. mp.
Autor: meatmilk  /   joi, 21 martie 2019

(Comunicat) CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară, anunță principalele rezultate raportate pe piața spațiilor logistice și industriale din România, în 2018.   Stocul modern a atins 3,8 milioane metri pătrați la nivel național, dintre care 81% se află în clădiri de clasă A, iar 70% se...

Tetra Pak a lansat ambalajele aseptice cubice, pentru lactate
Autor: Nora Marin  /   joi, 21 martie 2019

Tetra Pak a lansat pachetul Tetra Classic Aseptic 65ml Cube, pentru produse lactate, sucuri, înghețată și alimente lichide.   Dimensiunile ambalajului au fost proiectate astfel încât să permită ca șase pachete să formeze un cub, pentru a optimiza utilizarea spațiului în distribuție și depozitare.   "Pachetul...

Seminar organizat la Tulcea pe tema agriculturii ecologice
Autor: meatmilk  /   joi, 21 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de Stat Daniel Dumitru Botănoiu a fost prezent la Tulcea pentru a participa la seminarul “Agricultura ecologică-pilon de susținere al turismului responsabil în Delta Dunării”, eveniment organizat de Consiliului Județean Tulcea, Asociația de Management a Destinației Turistice Delta Dunării și a Delta...