Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

A fost inventat Salamul dietetic fără grăsime animală

Autor: Maria Demetriadmarți, 24 mai, 2016

Trei tinere de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au venit cu ideea realizării unui salam dietetic, fără grăsime animală, cu care au reuşit să impresioneze juriul de la concursul Ecotrophelia, considerat cel mai important din România în domeniul alimentar, şi să câştige premiul pentru cel mai bun produs inovator.

 

Salamul, denumit generic Mosaic Salami, este o inovaţie în domeniu alimentar, ideea si tehnologia iniţială aparţinând lui Cristian Tudose, doctor inginer, ulterior aceasta fiind adaptată şi pusă în practică de studentele Cioromila Nicoleta (23 de ani), Chirilă Alina Marina (21 de ani) si Ivascu (Roman) Raluca (24 de ani), sub îndrumarea coordonatorului ştiinţific Cristian Dima.

 

Salamul dietetic este un preparat din carne, care conţine carne de vită şi porc, la care s-a adăugat ulei de palmier şi ulei de măsline. „Produsul înlocuieşte cvasitotal grăsimea animală cu cea vegetală, iar printre ingredinte am putea enumera un amestec de ulei de palmier şi ulei de măsline, cu o mare valoare dietetică şi nutriţională. Am decis să folosim uleiul de măsline pentru conţinutul de nutrienţi, în special omega 6 şi omega 3, iar uleiul de palmier l-am folosit pentru a obţine un mozaic, adică o textură mai frumoasă a salamului”, a declarat pentru Adevărul Cioromila Nicoleta, studentă în anul IV la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi.

 

”Ca aditivi am folosit polifosfaţi, pentru a ajuta structura proteinei animale, pentru a lega practic salamul, şi nitritul de sodiu pentru conservare. Am folosit şi condimente naturale, cum ar fi usturoiul, piperul, coriandrul. Reţeta noastră se aseamănă cumva cu salamul de vară, iar condimentele au fost folosite astfel încât să nu afecteze proprietăţile senzoriale şi organoleptice ale produsului”, a detaliat caracteristicile salamului dietetic Chirilă Alina Marina, colega ei de invenție.

 

Când s-au gândit la crearea salamului dietetic, studentele nu au vizat o anumită categorie de consumatori, ci au vrut să introducă pe pe piaţă un  produs pe care oricine să îl poate consuma.  Căutat de producătorii în domeniu Salamul creat de studentele de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi nu a trecut neobservat de producătorii din domeniu alimentar. Unul dintre aceştia, firma ”Ana şi Cornel”, a contribuit deja la suportul material pentru participarea produsului la concursul Ecotrophelia, iar acum se discută şi cu alţi producători posibilitatea ca salamul dietetic să fie produs şi scos pe piaţă. (Mai multe, pe: adev.ro/o7ofyw; Foto: Adevărul)

Omogenizarea la presiune joasă și fabricarea brânzeturilor maturate
Autor: Mircea Demeter  /   vineri, 25 ianuarie 2019

Brânza este un produs care se găsește în majoritatea locuințelor din lumea occidentală. În Uniunea Europeană, consumul de brânză pe cap de locuitor a fost în 2016 de 12,0 kg, estimându-se că va crește până la 19,8, în 2023. UE produce aproape 50% din brânza fabricată în lume, industria brânzeturilor fiind de așteptat să...

Percepția senzorială, noua atitudine a consumatorului de carne și inovația
Autor: Cristina Gavrilut  /   vineri, 18 ianuarie 2019

Într-o lume globalizată și digitizată, consumatorul contemporan de carne este asaltat de o avalanșă de informații provenite de la autorități guvernamentale de sănătate, experți în nutriție, guru de diete auto-stil, jurnaliști, companii de cercetare a pieței, bucătari celebrii, suporteri ai mișcărilor de mediu și apărători ai...