Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Aaylex exportă carne de pasăre în 16 țări

Autor: Maria Demetriadmarți, 9 februarie, 2016

Grupul de companii Aaylex, cu activităţi în industria de procesare de carne, controlat de antreprenorul Bogdan Stanca, a exportat anul trecut circa 17.000 de tone de carne de păsăre, către 16 ţări, atât din Europa, cât şi din afara ei. Grupul, care deţine în portofoliu brandul Coco Rico, a avut o cifră de afaceri de 115 mil. euro anul trecut, din care circa 37 mil. euro au fost contribuţia exporturilor, conform calculelor ZF.

 

„O parte importantă din cifra de afaceri este generată de export. În prezent, valoric, exportul reprezintă aproxi­ma­tiv 38% din totalul vânzărilor. Compania noastră este unul dintre cei mai mari exportatori de carne de pui din România“, a spus Bogdan Grama, general manager al grupul de firme Aaylex.

Cifra de afaceri a procesatorului de carne a crescut cu 10% în 2015 faţă de anul precedent ajungând la 115 milioane de euro. Rezultatele din 2015 se datorează în mare par­te reducerii TVA la alimente de la 24% la 9%, dar şi parteneriatelor la export. „În 2015, în contextul reducerii TVA aferentă alimentelor de bază, s-a înregistrat o uşoară creştere a producţiei şi a consumului de carne de pasăre, comparativ cu anul precedent“ a explicat executivul grupului care cuprinde mai multe companii.

 

Grupul de firme Aaylex, unul dintre cei mai mari procesatori de carne de pasăre din România, care are în portofoliu brandul Coco Rico, trimite anual peste graniţă, către 16 pieţe europene, produse în valoare de aproape 37 mil. euro. Grupul a încheiat anul 2015 cu o cifă de afaceri de 115 milioane de euro, înre­gistrând o creştere de 10% faţă de anul precendent, avans pe care speră să îl menţină şi în acest an. Rezultatele bune din 2015 se datorează în mare parte reducerii TVA la alimente de la 24% la 9% începând cu data de 1 iunie 2015, dar şi parteneriatelor pentru export.

 

„În 2015, în contextul reducerii la TVA-ul aferent alimentelor de bază, s-a înregistrat o uşoară creştere a producţiei şi a consumului de carne de pasăre comparativ cu anul precedent“, a declarat Bogdan Grama, general manager al grupului Aaylex.

 

Potrivit datelor oferite de companie care citează Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, anul  trecut consumul intern s-a situat  la circa 410.000 de tone carne de pasăre, din care circa 356.000 tone au provenit din producţia industrială internă si aproximativ 133.000 tone din importuri.

În anul 2015, abatorul din Buzău al grupului Aaylex a procesat peste 60.000 de tone de carne de pasăre, adică în jur de 17% din din producţia industrială internă.

 

Din cele 60.000 de tone, aproximativ 72% au fost comercializate în România, iar restul au mers către export în ţări precum Olanda, Germania, Marea Britanie, Italia, Franţa sau  Grecia. „O parte importantă din cifra de afaceri este generată de export. În prezent, valoric, exportul reprezintă aproximativ 38% din totalul vânzărilor. Compania noastră este unul dintre cei mai mari exportatori de carne de pui din România. Clienţii noştri externi provin din 16 ţări“, a explicat Bogdan Grama. La un business de 115 mil. euro, exportul contribuie cu circa 44 mil. euro.

 

Grupul Aaylex, care este prezent în industrie de peste 30 de ani, este format din mai multe companii, din care cele mai mari sunt Avicola Buzău (specia­lizată în creşterea păsă­rilor), Aaylex Production (abator) şi Aaylex Distribution (comerţ), firme prin care grupul şi-a creat un sistem integrat de producţie „de la fermă la farfurie“. Unităţile de business ale Aaylex sunt specializate în diferite procese operaţionale începând de la producţia hranei pentru păsări, reproducţie, incubaţie, creşterea puilor de carne şi până la abatorizare şi distribuţie.

 

În 2014, doar Avicola Buzău a generat un profit net de peste 5 milioane de lei (1,1 mil. euro), fiind cea mai profitabilă companie din grup, acoperind pierderile Aaylex Distribution şi Aaylex Production, care în acelaşi an au înregistrat o pierdere cumulată de peste 2,5 milioane de lei (550.000 de euro).

Gupul Aaylex are peste 2.000 de salariaţi, dintre care o mare parte lucrează în zona de producţie, unde salariul este de regulă nu cu mult peste minimul pe economie. În acest context, executivul Bogdan Grama afimă că mărirea salariului minim la 1.050 de lei a fost măsura care „a dat bătăi de cap“ grupului. Mai mult, el spune că în pofida majorării salariului minim compania găseşte greu angajaţi.

 

„Una din principalele provocari cu care ne-am confruntat a fost găsirea de resurse umane calificate cum ar fi medici veterinari sau ingineri, compania noastră având o plajă foarte largă de meserii care trebuie acoperite cu forţa de muncă specializată. Ei i s-a adăugat presiunea generată de creşte­rea salariilor, care a avut şi va avea în con­tinuare un impact crescător asupra costu­rilor de producţie“, a mai adăugat Grama.

 

Ziarul Financiar a scris recent că România pierde anual 15% din medicii veterinari, care pleacă în străinătate pe salarii de peste 1.500 de euro lunar. Printre cei plecaţi la muncă în străinătate se numără însă şi muncitorii, care pleacă pe salarii de 800 de euro în ţări precum Italia sau Spania unde fac joburi necalificate.

 

În România produsele Coco Rico se regăsesc în toate canalele de distribuţie: ma­rii retaileri, distribuitorii regionali şi naţio­­nali, în industria HoReCa, super­marke­turi, procesatori, în magazinele partener şi în magazinele lor proprii. Aaylex este un grup de companii cu capital 100% ro­mânesc, con­trolat de Bogdan Stanca.

 

Grupul Aaylex detine:

 

– 24 de ferme în  6 judete ale ţării: Buzău, Brăila, Călaraşi, Galaţi, Giurgiu şi Prahova

– un abator

– 2 staţii de incubaţie

– 2 ferme de reproducţie de păsări-adulţi

– 2 ferme de reproducţie tineret

Aqua DP își va expune tehnologiile la Meat Milk 2019
Autor: meatmilk  /   luni, 11 martie 2019

Compania Aqua DP, una dintre numele de referință din domeniul tehnologiilor destinate prezervării mediului, furnizor al soluțiilor Microcat, își va expune ultima ofertă de produse și tehnologii în secțiunea Expo a Conferinței Internaționale Meat Milk 2019.   Aqua DP furnizează:   STAȚII DE EPURARE: Instalații...

Muller Dairy a fost preluată de Central Bottlings Co. Ltd.
Autor: meatmilk  /   vineri, 1 martie 2019

(Comunicat) Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Central Bottlings Company Ltd achiziţionează de la Molkerei Alois Muller GmbH & CO KG participaţia deţinută de acesta la capitalul Muller Dairy Ro SRL.   În acest fel, The Central Bottlings rămâne unic acţionar al companiei Muller Dairy Ro SRL. Anterior...