Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Abatoare mobile sau tancuri de răcit laptele?

Autor: Meat MIlkluni, 25 noiembrie, 2013

Crescătorii de animale din județul Alba sunt de-a dreptul uluiți de avântul pe care politicienii pe care i-au ales l-au luat pentru a le rezolva, în teorie, problemele. Bătălia cea mare se dă între deputatul PSD Ioan Dîrzu și senatorul PNL Teodor Atanasiu.

Ultimul, adică politicianul liberal, a declarat presei locale că vrea el să inițieze – sau a inițiat deja – un proiect de lege prin care Consiliile Județene să fie obligate să achiziționeze abatoare mobile. Pentru că, zice senatorul, de cînd am intrat în UE, pentru a putea comercializa carnea rezultată din urma sacrificării animalelor, ele, animalele, trebuie sacrificate la un abator autorizat. Or, spre exemplu, în județul Alba nu există niciun abator în Apuseni. Măsura e menită să vină în ajutorul micului fermier, care, beneficiind de acest abator mobil, va putea să vîndă, legal, carnea vacii tăiate. În felul ăsta, consideră senatorul, se va evita și evaziunea.

Potrivit lui Atanasiu, astfel de abatoare mobile sînt des utilizate în UE, în special pentru acei producători mici, pentru care nu e rentabil să se deplaseze cu una, două vite sau porci ori cîteva găini pînă la un abator autorizat. În UE, aceste investiții sunt sub forma unui TIR, care se va deplasa în județ, pe bază de cerere venită de la asociații de crescători sau de la primării. În plus, ar exista o linie de finanțare europeană pentru astfel de echipamente, prin care se pot obține pînă la 70-85% din fondurile necesare achiziției de abatoare, noteaza Agrointel.

Ideea lui Atanasiu vine la câteva zile după ce deputatul PSD Ioan Dîrzu i-a anunțat pe fermierii din Apuseni că vor putea beneficia de fonduri pentru achiziționarea de tancuri de răcire a laptelui, investiții ce vor exista în toate comunele din județul Alba.

În fața celor două promisiuni politice, fermierii sunt confuzi, susțin jurnaliștii de la abcnews.ro. ”Probabil că, în funcție de cine se mișcă mai repede – Atanasiu sau Dîrzu – amărîții de țărani vor decide ce fac cu vaca – o mulg și-i răcesc laptele în tancurile lui Dîrzu sau o taie la abatoarele mobile ale lui Atanasiu. Cert este că, indiferent de situație, ori va curge cu lapte în țara asta, ori ne umplem de grătare din carnea de la abatoarele ambulante”, au comentat aceștia promisiunile celor doi politicieni din Alba.(Mai multe, pe www.agrointel.ro)

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...