Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Aberdeen Angus România sprijină fermierii, pentru dezvoltarea rasei Angus și a hibrizilor acesteia

Autor: Meat MIlkluni, 14 aprilie, 2014

Sectorul zootehnic din România a trecut şi trece în continuare printr-o situație dificilă, din cauza creșterii costurilor de producție, a competiției generată de importuri, a creșterii prețurilor pentru furajele necesare hranei animalelor, creşterea preţurilor pentru energie, combustibil şi alte utilităţi. În momentul de faţă rasa de carne nu este foarte răspândită în România, efectivul de animale situându-se în jurul a 29.000 exemplare, adică nu mai mult de 2,3% din numărul total de exemplare. România dispune de o suprafaţă totală de 5 milioane de hectare de pajişti şi fâneţe, iar implementarea sistemelor de creştere a raselor de carne este posibilă în toate zonele țării, inclusiv cele montane.

 

Pe de altă parte cererea pentru carnea de vită a crescut și este în continuă creștere, în condiţiile în care deficitul se accentuează de la an la an. Soluția pentru reducerea deficitului de carne de vită pe piaţa europenă este transformarea ierbii de pe pășunile românești în carne de vită de calitate. Asociația Aberdeen Angus România dorește astfel să sprijine fermierii, pentru accelerarea ritmului de dezvoltare a rasei Angus și a hibrizilor acesteia.

 

Asociația Aberdeen Angus Romania a fost înființată în 2012 în scopul de a orienta și ghida fermierii români pentru producția de carne de vită de calitate crescută în sistem extensiv. Conștientizarea oportunității unui business cu vaci de carne Angus datorită cererii de pe piața internațională dar și internă cât și cadru ideal de dezvoltare a unei asemenea ferme cadru reprezentat de pășunile nelucrate din România dar și costurile mici de întreținere a acestei rase au determinat să se creeze o organizație care să reunească fermierii de bovine de carne Angus din țară să îi ajute să se dezvolte ca să creeze o rețea de producție. Scopul acestei Asociaţii este dezvoltarea agriculturii în România, prin prisma celor două programe de creştere a bovinelor de carne Angus: programul în rasă pură și programul de încrucișare între taur Angus și Bălțată Românească, dar și prin distribuția de material seminal Angus de cea mai bună calitate şi prin aplicarea sistemului de răscumpărare a viţeilor.

 

Asociația Aberdeen Angus Romania este o organizație care va ameliora și va urmări progresul genetic pentru această rasă. Odată cu acreditarea pentru controlul oficial al producției asociația va elabora și implementa programul de ameliorare a efectivelor de bovine din rasa Angus împreună cu ANARZ pentru a conduce cărţile de creştere şi registrele genealogice de rasa, înscrierea în Herd Book în colaborare cu ANARZ Bucuresti. Pentru controlul oficial al producției cât și pentru registru genealogic asociația dorește să inplementeze sistemul “BREEDPLAN” în România și instruirea crescătorilor de bovine Aberdeen Angus în utilizarea acestuia. BREEDPLAN este un sistem modern de evalure genetică pentru carnea de vită folosit de crescătorii de bovine. Asociația va organiza şi efectua acţiuniea de identificare a bovinelor din rasa Angus şi hibrizii acesteia prin individualizarea şi înregistrarea în sistemul BREEDPLAN.

 

Asociația a cunoscut o dezvoltare rapidă în cele 6 luni de la înființare punând bazele pentru acreditarea controlului oficial al producției și registrului genealogic pentru rasa Angus. În momentul de față asociația are peste 55 de membrii înscriși cu un total de peste 5000 de animale dar Aberdeen Angus România nu se oprește aici după cum afirmă președintele asociației „Ne dorim ca în câțiva ani să ajungem în cadrul asociației, la un efectiv de minim 10000 de capete, lucru ce ar motiva construirea unui abator propriu. Dorim să implementăm un sistem specializat de creștere a rasei Angus, pornind de la pregătirea pășunilor, creșterea bovinelor, comercializarea, precum și prelucrarea specializată a cărnii.”

 

Deschiderea internațională care o deține îi sprijină în dezvoltarea unor valori internaționale, astfel asociația punând la dispoziție, celor interesați, cunoștiințele și experiența sa în domeniu, suport tehnic și logistic, servicii și tehnologii pentru a spori genetica rasei Aberdeen Angus. Și acest aspect este tratat cu seriozitate de către președintele asociației Gheorghe Budrală: „Am început munca de consultanță activ la nivel întregii țări. Am participat la cele mai importante târguri de profil agricol din țară promovând calitățile rasei Angus și sprijinul nostru adresat fermierilor, dar am purtat și discuții importante cu oficialități pentru subvenționarea bovinelor de carne. Mai mult, am organizat la sediul asociației traininguri și școlarizări atât cu crescători cât si cu studenți în probleme de reproducţie, selecţie, ameliorare, creştere şi exploatare a bovinelor din Rasa Angus “.  În România asociația își dorește să își extindă influența în industria cărnii de vită, prin crearea unei piețe de înaltă calitate.

 

Bovinele de carne – o alternativă bună la producția de lapte, o perspectivă de viitor în continuă creștere datorită unui deficit mare pe piața europeană în acest sector, datorită creșterii constante a prețului acesteia, a resurselor existente neexplorate și a unui management econom al acestora, iar cea dintâi rasa de carne este ANGUS. Tehnologia de creştere a vacilor de carne Angus este simplă, cu costuri mai scăzute decât în cazul creşterii vacilor de lapte deoarece creșterea în sistem extensiv reduce efortul de îngrijire al animalelor, cu un managment simplu. „Potențialul există, totul este să se mobilizeze fermierii în această direcție și cu un pic de susținere atât din partea statului român cât și din partea fermierilor cu experiență în domeniu, în câțiva ani putem popula pășunile din România cu bovine de carne. Ne-am îndreptat către rasa Angus și recomandăm această rasa de carne în primul rând pentru costurile scăzute de creștere și producție dar și datorită faptului că este o rasă prolifică care produce un vițel pe an având prima fătare la vârsta de doi ani, spre deosebire de alte rase de carne care încep să producă vitei doar de la trei ani. Astfel se obține un număr mai mare de viței într-un timp mai scurt, crescând veniturile substanțial’’, spune președintele asociației Aberdeen Angus Romania.

048-cropped

Rasa Angus este ideală pentru pășunile din România, deoarece este foarte robustă și adaptabilă la temperaturi între ‐40°C și +40°C, dar și precoce, vârsta la prima montă este de 14‐15 luni (minimum 350 kg). De asemenea, vârsta la prima fătare este de 24‐27 luni, iar înțărcarea vițeilor se face după vârsta de 8‐10 luni. Angus este de talie medie dar cu calități superioare și performanțe de creștere mari, cu un spor mediu zilnic ridicat de 1000‐1300g  prin alăptare și iarba de pe pășune. Vițeii Angus sunt fătați fără probleme și cu un randament ridicat la sacrificare, ideal pentru creșterea în sistem extensiv afară pe pășune.  O altă particularitate a acestei rase este faptul că Angus este singura rasă care nu smulge iarba la păşunat ci o taie. În acelaşi timp este singură rasă care mănâncă iarba neselectiv, la fel şi furajul. Animalele din rasa Angus nu au probleme la fătare si de aceea singurul adăpost de care au nevoie animalele din această rasă este un acoperiș cu alee de furajare. În rest animalele nu au nevoie de altceva.

 

Pentru cei interesați să afle mai multe informații despre rasa Aberdeen Angus sau crescătorii care au nevoie de informații despre înscrierea în controlul oficial al producției în vederea obținerii de Pedigree puteți lua legătura cu domnul Gheorghe Budrală – 0731/358314, președinte Asociația Aberdeen Angus România.

INSSE: Efectivele de porcine la 1 mai 2018
Autor: meatmilk  /   vineri, 21 septembrie 2018

(Comunicat) La 1 mai 2018, faţă de aceeaşi dată a anului 2017, efectivele de porcine au scăzut cu 8,0% pe total şi cu 14,2% la efectivul matcă.   Analizând distribuţia efectivelor de porcine la 1 mai 2018 pe regiuni de dezvoltare, comparativ cu 1 mai 2017, se constată că ponderea acestora a crescut în regiunile: Nord-Vest...

Reproducția bovinelor de carne în funcție de anotimpuri
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 5 septembrie 2018

Potrivit studiului ”Breeding Seasons”, elaborat de specialiștii Universității din Copenhaga, creșterea efectivelor de bovine de carne de vită prin reproducerea poate avea loc pe parcursul întregului an sau poate fi limitată la o anumită parte a anului. În cazul în car ea are loc într-un sezon restrâns, practica cea mai frecventă...