Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Achim Irimescu a cerut oficial deblocarea exportului de porci vii

Autor: Meat MIlkmarți, 7 iunie, 2016

Achim Irimescu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale împreună cu Radu Roatiş Chețan, Președinte – Secretar de stat al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, au participat în 6 iunie 2016, la Bruxelles (Belgia), la întâlnirea cu Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor.

 

În cadrul întâlnirii au fost abordate aspecte legate de pesta porcină africană, posibilitatea eliminării pentru sistemul industrial de creștere a porcilor a restricțiilor din cauza pestei porcine clasice, sistemul de colectare și distrugere a cadavrelor de animale, dermatoza nodulară contagioasă.

 

Problema pestei porcine clasice (PPC), boală care nu a mai fost diagnosticată la porcii domestici sau sălbatici din țara noastră din luna octombrie 2007, a fost un alt subiect de discuţie cu comisarul european pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor. Programele de supraveghere arată că situația este favorabilă şi nu mai există circulație a virusului. „Până în prezent, România nu a efectuat niciodată comerţ intracomunitar cu porci vii. Sper să deblocăm cât mai rapid exporturile de porci vii în Uniunea Europeană. Sectorul industrial de creștere a porcilor este interesat să poată participa la piața comună, fără restricții”, a afirmat ministrul Achim Irimescu.

 

Comisarul european Vytenis Andriukaitis a fost de acord ca trebuie schimbat statutul României cu privire la pesta porcină clasică, rămânând să se identifice soluţia legală optimă în cel mai scurt timp.

 

În privinţa pestei porcine africane, în contextul apropierii bolii de granița de est a UE, (deja prezentă în regiunea Odessa din Ucraina), România a solicitat Comisiei Europene să sprijine cu expertiză tehnică și financiar autoritățile veterinare din țara noastră astfel încât să poată fi luate toate măsurile necesare pentru prevenirea apariției bolii.

 

Având în vedere riscul epidemiologic crescut determinat de evoluţia bolii „dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor” în Bulgaria, oficialii români au menţionat în cadrul întâlnirii activităţile întreprinse de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în ceea ce priveşte întărirea măsurilor de profilaxie nespecifică împotriva bolii şi pentru pregătirea administraţiei veterinare şi a celei cu responsabilităţi în controlul bolii, în vederea unei eventuale intervenţii.

 

Comisarul Vytenis Andriukaitis a subliniat importanţa extraordinară a aplicării de măsuri pentru prevenirea introducerii pestei porcine africane şi dermatozei nodulare în România.

 

Cu privire la sistemul de colectare și distrugere a cadavrelor de animale, este necesară o colaborare foarte strânsă între toate instituţiile statului cu atribuţii în acest sens, conform prevederilor OG 47/2005 privind reglementările de neutralizare a deşeurilor de origine animală, respectiv MADR, MDRAP şi MMAP, în vederea elaborării strategiei privind modalitatea de organizare a sistemului de ecarisare şi de finanţare a cheltuielilor de transport şi eliminare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman (SNCU).

Președintele ANPC, domnul Marius Pârvu, a confirmat participarea la Meat Milk 2018
Autor: meatmilk  /   joi, 3 mai 2018

Noul Presedinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, domnul Marius Pârvu, a confirmat participarea la Expo-Conferința Internațională Meat Milk, care se va desfășura în zilele de 10 și 11 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub genericul ”Reconfigurarea sectoarelor de carne și lapte ale României, față de...

Doamna Vicepremier și Ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, a confirmat participarea la Meat.Milk 2018
Autor: meatmilk  /   miercuri, 2 mai 2018

Doamna Vicepremier și Ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, a confirma participarea ca speaker la Expo-Conferința Internațională Meat Milk 2018, care va începe joi, 10 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov, sub titlul ”Reconfigurarea sectoarelor de carne și lapte ale României față de noile realități ale...