Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Achim Irimescu: Dacă Legea 321 va fi reîntoarsă, MADR va transmite propunerile de modificare

Autor: Ilie Stoianjoi, 30 iunie, 2016

La sediul MADR a avut loc o conferință de presă informală, având ca teme principale situația subvențiilor, precum și discuțiile pe care domnul Achim Irimescu, Ministru al Agriculturii, le-a purtat la Bruxelles, cu ocazia ședinței comune din cadrul Consiliului, la care au participat omologi din celelalte state membre ale Uniunii Europene. Cu această ocazie, domnul Achim Irimescu a acordat agenției infoGROUP următorul mini-interviu:

 

infoGROUP: Domnule Ministru, ce va întreprinde MADR, în cazul în care Legea 321, a ”hipermarketurilor”, va fi returnată la Parlament de Președintele Klaus Iohannis, spre reexaminare?

Achim Irimescu: După cum știți, am considerat dintotdeauna că este necesară o reglementare a raporturilor de forțe pe tot lanțul alimentar. Și, cunosc foarte bine că producătorii, adică, fermierii, solicită cu asiduitate promulgarea cât mai grabnică a acestei legi, dacă s-ar putea, în forma actuală. Dar, consider că o astfel de lege, cum este Legea 321, trebuie să intre în vigoare numai în condițiile în care au fost consultați toți cei afectați. Cel mai bine, de fapt, ar fi să existe o reglementare generală, la nivel european, pentru a ști clar ce putem face și ce nu, pentru a nu avea probleme. Așa ar fi cel mai bine. Acest lucru l-am discutat și cu oficialii de la Bruxelles, de altfel, și toți am convenit că trebuie acționat în acest sens la nivelul Uniunii Europene, și chiar asta facem. Există deja inițiative europene care se vor materializa. Primii pași, au fost făcuți iar în septembrie se va mai face un pas, prin coagularea propunerilor din mai multe zone economice.

Dar, revenind la întrebarea dumneavoastră, desigur, în cazul în care se va ajunge la reexaminare, MADR își va transmite punctul de vedere și eventualele propuneri de modificări pentru Legea 321, pentru că, repet, raportul de forțe trebuie să fie egal distribuit.

 

iG: În urma referendumului din Marea Britanie, la nivelul MADR s-a făcut, fie și sumară, o evaluare a impactului Brexit asupra agro-industriei românești?

AI: Da, am făcut. Imediat, chiar personal, am făcut niște calcule care țin cont de faptul că Marea Britanie contribuie la fondul comun al Uniunii Europene cu 15 de miliarde de euro, anual. După ce ieșirea se va petrece în mod real, acești bani nu vor mai fi, iar România va pierde cca 3 % din fonduri, adică, o sumă evaluată la cca 80 de milioane de euro.

Irina Crăciunescu-Diana: Politica salarială a Guvernului ne preocupă în mod deosebit
Autor: Ilie Stoian  /   joi, 27 aprilie 2017

Continuăm șirul opiniilor managerilor români din industriile de carne și lapte ale României, despre starea mediului de afaceri din acest moment, cu declarația doamnei Irina Crăciunescu-Director General al companiei Diana. Iată ce a declarat în acest sens, pentru revista Meat.Milk.:   "Mediul de afaceri din domeniile în care...

Petre Daea: România nu poate fi desțelenită. România nu poate fi decât cultivată!
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 12 aprilie 2017

Ei, bine, în România de azi a Facebook-ului, a miștoului perpetuu, a telefonului deștept și a mitingurilor dirijate de agenții de publicitate, la Ministerul Agriculturii vine în cea mai înaltă funcție un om din altă lume, uitată de mulți. Dar este acea lume la care trebuie să ne raportăm în permanență, pentru că ea ne leagă...