Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Achim Irimescu: România a devenit importator net de alimente

Autor: Maria Demetriadmarți, 5 iulie, 2016

România trebuie să reducă pe cât posibil exporturile de cereale şi să le folosească pentru creşterea animalelor, astfel încât să îşi poată asigura autoconsumul la carne, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la Forumul Administraţiei Publice Locale.

 

„România exportă cu preponderenţă materii prime, cereale şi tutun sau produse din sectorul tutunului. În acest sens, este esenţial ca MADR să aibă în vedere creşterea valorii adăugate care se realizează în România şi reducerea pe cât posibil a exportului de cereale. Aceste cereale trebuie să le folosim la creşterea animalelor, să vindem sau măcar să ne asigurăm autoconsumul la carne, pentru că suntem net importatori sau la limită la carnea de porc, suntem importatori de carne vită şi de ovină. Deşi avem peste 12 milioane de ovine, sunt rase care nu sunt cel mai bine adaptate gusturilor anumitor consumatori”, a precizat Irimescu, potrivit unor surse din presă.
Deşi în anii 2013 şi 2014, România a avut o balanţă comercială pozitivă cu produse agroalimentare datorită unei producţii bune de cereale şi a unui preţ bun, şeful MADR a precizat că, în 2015, România a redevenit stat net importator de produse agroalimentare.
„În 2015, am redevenit stat net importator de produse agroalimentare, cu importuri de 5,7 miliarde de euro şi exporturi de 5,6 miliarde de euro, deci o balanţă negativă de 100 de milioane de euro”, a subliniat Irimescu, citat de Bursa.
În opinia ministrului, producţia alimentară reprezintă o provocare la nivel mondial, în condiţiile în care, anual, pe glob se pierd prin degradarea terenurilor sau prin defrişare circa două milioane de hectare, iar condiţiile climatice afectează performanţa în acest sector. (În imagine, domnul Achim Irimescu, la Meat & Milk 2016)

FIC: România nu mai este competitivă ca mediu de afaceri
Autor: meatmilk  /   joi, 27 septembrie 2018

(Comunicat FIC) Cele mai recente rezultate ale indicelui percepției membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) despre mediul de afaceri (realizat în septembrie 2018) aduc câteva noutăți legate de piața muncii și de fiscalitate.   În același timp, în rândul membrilor FIC persistă dihotomia dintre așteptările...

Companiile germane privesc îngrijorate către viitorul României
Autor: meatmilk  /   luni, 24 septembrie 2018

(Comunicat) Pentru a avea succes în străinătate, companiile au nevoie de un mediu de afaceri stabil și de autorități publice deschise la un dialog real cu reprezentanții mediului de afaceri.   Factori precum predictibilitatea politicilor economice, administrația publică, disponibilitatea forței de muncă, infrastructura,...