Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Achim Irimescu: Sectorul creșterii suinelor trebuie reorganizat urgent!

Autor: Maria Demetriadmarți, 26 ianuarie, 2016

Romania importa anual aproape 800.000 de purcei, la un pret de circa 80 de euro, in conditiile in care costul de crestere intern ar fi de maxim 55 de euro. In acest context, tara noastra ar trebui sa puna la punct un plan de reorganizare a sectorului de suine pe termen mediu, pentru a inversa acest trend, este de parere ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

 

„Am avut in ultima perioada discutii la Guvern pentru a continua relatia noastra comerciala cu China. Este in interesul nostru sa gasim alte piete. Au existat mai demult niste planuri prin care sa dezvoltam productia carnii de porc in urmatorii 7 ani, pentru a ajunge sa fim exportatori. Noi importam in prezent foarte multi purcei, sute de mii, intre 500-800.000 de suine, anual. Noi producem sa spunem la circa 55 de euro pe cap de animal, insa daca il importam platim undeva la 75-80 de euro pe cap. Marja de profit ramane in alta parte, nu la noi, de aceea ar trebui sa reorganizam acest sector”, a spus Achim Irimescu, in cadrul unei conferinte. Totodata, seful MADR a precizat ca oficialii chinezi sunt buni negociatori, cunoscand in amanunt marjele de profit din Uniunea Europeana.

 

„Eu nu vreau sa fac un cult din relatia cu China, insa este un stat care se dezvolta tot mai mult datorita populatiei uriase pe care o au. Din acest punct de vedere, au un potential foarte mare de absorbtie. Cu toate acestea, sa stiti ca oficialii chinezi sunt foarte buni negociatori. Sa nu credeti ca va importa China vreodata la niste profituri enorme pentru partea romana. Ei stiu foarte bine cum functioneaza piata in Europa si care e marja de profit practicata”, a mai spus ministrul.

 

La inceputul lunii septembrie, Comisia Europeana a anuntat un pachet de sprijin in valoare de 500 de milioane de euro pentru a ajuta fermierii din sectoarele lapte si carne, afectati de embargoul rus. Din anvelopa totala, Romania a primit 11,1 milioane de euro. Suma alocata sectorului de carne de porc este 2,3 milioane de euro, restul sumei urmand sa fie distribuita sectorului laptelui, a completat Achim Irimescu.

Domnul Ioan Ladoși, reales în funcția de Președinte al APCPR
Autor: meatmilk  /   luni, 26 martie 2018

(Comunicat) În data de 22 martie 2018 a avut loc, la „Sergiana Center” Brașov, AdunareaGenerală a Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.   În cadrul Adunării Generale a APCPR au fost prezentate și aprobate materiale  specifice referitoare la activitatea desfășurată în anul 2017: raportul de activitate...

Măsuri dispuse de ANSVSA în zonele afectate de inundaţii
Autor: meatmilk  /   joi, 15 martie 2018

(Comunicat) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis instrucţiuni către  Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene (DSVSA) pentru adoptarea măsurilor de profilaxie generală, profilaxie specifică, de ecarisare şi de sănătate publică, pentru...