Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Acordul USMCA, dezastruos pentru Industria laptelui din Canada

Autor: Nora Marinjoi, 6 decembrie, 2018

 

După câteva luni de încordare și o vară tumultoasă, plină de litigii comerciale între Statele Unite, Canada și Mexic, cele trei națiuni nord-americane au semnat oficial Acordul SUA-Mexic Canada (USMCA), desființând Acordul de comerț liber Nord-American anterior (NAFTA ).

 

La summitul G20 de la Buenos Aires, președintele american Donald Trump, premierul canadian Justin Trudeau și președintele mexican Enrique Peña Nieto, au semnat împreună acordul USMCA. Cu toate acestea, este un aranjament criticat de țările participante pentru neajunsurile sale comerciale libere.

 

„Acest nou acord va asigura un viitor de prosperitate și inovație pentru Mexic, Canada și Statele Unite”, a declarat Trump înainte de a semna USMCA. Cu toate acestea, nu toată lumea a împărtășit optimismul. Pierre Lampron, președinte al Dairy Farmers of Canada (DFC), a spus: „Aceasta este cu adevărat o zi întunecată în istoria producției de lactate din Canada”.

 

Canadienii se simt trădați de Trudeau

 

În ultimele șase luni, Trump s-a angajat în mai multe dispute comerciale cu unii dintre cei mai apropiați aliați ai Statelor Unite. Un dezacord volatil cu China a costat ambele națiuni miliarde de dolari, admițând ”tarife de răzbunare”, pentru produsele alimentare și produsele auto.

 

Apoi, problemele lui Trump cu Canada și Mexic s-au datorat în mare parte nemulțumirii sale față de NAFTA, o afacere pe care a găsit-o restrictivă pentru mai multe mărfuri comerciale, în particular, pentru produse lactate. Pentru a proteja mijloacele de trai ale propriilor fermieri, Canada a impus în mod tradițional tarife ridicate la importurile de produse lactate. Acest lucru împiedica SUA să inunde piața canadiană cu lactate Made in USA și să protejeze fermele familiale canadiene, din industria proprie.

 

Pe parcursul procesului de soluționare a acestui nou acord comercial, Trudeau a susținut că nu va face o înțelegere cu Trump decât în cazul în care de el ar beneficia fermierii și muncitorii canadieni. Dar, după ce SUA au ajuns la un compromis cu Mexicul, în august, și Trudeau a cedat la ceea ce industria laptelui din țara saconsideră că este o afacere nedreaptă.

 

Lampron a spus în câteva săptămâni că guvernul federal al Canadei a depășit concesiile inițiale, făcute atunci când a fost anunțat USMCA și s-a semnat acordul care favorizează SUA în sistemul canadian al produselor lactate. Astfel, în ciuda angajamentelor guvernului canadian, că nu ar fi de acord cu aceste măsuri, acordul comercial semnat include altfel prevederi.

 

„Clauza de supraveghere subminează suveranitatea canadiană și capacitatea ei de a dezvolta și de a gestiona politicile canadiene, fără intervenția Statelor Unite. Aceasta nu trebuie subestimată și va avea un efect de durată asupra sectorului nostru local al produselor lactate”.

 

Asociația procesatorilor de produse lactate din Canada (DPAC) a estimat că acordul va avea ca rezultat pierderi de peste 2 miliarde dolari din accesul pe piață, din cauza importurilor americane.

 

Mathieu Frigon, președinte și CEO al DPAC, a declarat: „În ultimul an și jumătate, am auzit în repetate rânduri staful nostru guvernamental că va proteja sectorul canadian al produselor lactate. Cu toate acestea, guvernul a fost de acord cu acordul USMCA, care lasă puțin sprijin pentru interesele noastre. ”

 

Americanii sunt favorizați

 

Fermierii americani sunt însă favorizați, datorită accesului sporit la piața din Canada. Însă, noile condiții nu vor avea efect imediat, deoarece fiecare țară trebuie să ratifice acordul prin propriile guverne. Chiar și Trump va avea probleme, pentru că o parte dintre reprezentanții industriei autohtone a lactatelor voiau mai multă libertate comercială externă. În plus, Industria laptelui din Statele Unite sprijină aripa democrată care, mai recent, este majoritară în Camera Reprezentanților.

 

Laurie Fischer, CEO al Coaliției americane pentru produse lactate, a cerut președintelui și legislatorilor, într-o declarație, să modifice încă o dată termenii acordului care trebuie să fie și mai favorabili americanilor:

 

„Fermele de lapte, de la coastă până la coastă, se confruntă cu prăbușirea financiară, cu prețurile la nivelurile actuale. Fără o rezolvare echitabilă a războaielor comerciale, producătorii de lactate din SUA vor pierde 3.4 miliarde anual și aproape 16.000 de locuri de muncă în următorii cinci ani”, a spus Fischer, care a adăugat:

 

„Programul prezidențial de subvenționare a laptelui s-a dovedit ineficient, incapabil să țină pasul cu impactul devastator al un război comercial dus pe mai multe fronturi. Coaliția americană pentru produse lactate, care reprezintă producătorii de lactate din Statele Unite, solicită Președintelui Trump să ia măsuri immediate, prin eliminarea tarifelor la oțel și aluminiu, din Mexic în schimbul ridicării tarifelor la importul produselor lactate mexicane. Mai mult decât atât, urgența este necesară pentru a ajunge imediat la un acord cu China, acord care va elimina tarifele contra-produselor lactate din SUA „.

 

Un pas important înainte?

 

Însă, cooperativele producătorilor de lapte din Midwest au aplaudat acordul, numindu-l un „mare pas înainte, prin separarea tarifelor dăunătoare”. Cu toate acestea, au subliniat importanța clarificării incertitudinilor rămase în acord și soluționarea problemei tarifare care continuă să îi rănească pe agricultori.

 

Acordul include prevederi importante pentru sectorul produselor lactate, incluzând menținerea certitudinii pieței cu Mexicul, protejarea numelor comune de brânzeturi pe piața mexicană, adăugarea unor dispoziții privind transparența pentru supravegherea structurii interne a prețurilor din Canada și introducerea unor limite pentru anumite exporturi canadiene.

 

Brody Stapel, președintele Edge Union, a declarat: „Având în vedere importanța menținerii unui acord în stil NAFTA, suntem recunoscători pentru progresele realizate de cele trei țări. Mexicul este cel mai important partener comercial pentru comunitatea noastră de produse lactate, iar schimbările în înțelegerea cu Canada ar trebui să ofere și acolo beneficii”.

 

Acordul de eliminare a claselor 6 și 7 de stabilire a prețurilor în Canada a deschis exportatorilor americani piața canadiană pentru laptele ultra-filtrat, utilizat în fabricarea brânzei. În schimb, permite Canadei să vândă sub-procesatorilor din SUA surplusul de lapte degresat. (Nora Marin-Corespondeță de la Bruxelles, 5 decembrie 2018)

În 2019, piața mondială a laptelui va fi lovită de furtuna perfectă
Autor: Nora Marin  /   luni, 4 februarie 2019

Toate semnele acestui început de an arată că 2019 va fi un an bulversat și bulversant pentru piața mondială a laptelui. Cum, trăim într-o lume deja globalizată și care se globalizează tot mai intens pe zi ce trece, tot ce se întâmplă în lume are impact și pe piața românească. Același lucru reiese și din Raportul ”A look at...

Rabobank: După Brexit, UE va exporta mai puțină carne de porc în UK
Autor: Nora Marin  /   joi, 17 ianuarie 2019

Marea Britanie are o producție insuficientă insuficientă de carne de porc. Pentru a rezolva această problemă, Regatul Unit a crescut producția și importul în fiecare an, în jurul valorii de 1 milion de tone de carcasă (cwt), din statele membre ale UE. Cu o rată de autosuficiență estimată de UE de aproape 112%, aproximativ 2,6...