Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Acţiuni ANSVSA de control şi verificări pe întreg lanţul alimentar

Autor: Maria Demetriadmarți, 16 iunie, 2015

ANSVSA, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au intensificat acţiunile de control şi verificările pe întreg lanţul alimentar. Aceste acţiuni de verificare şi control au vizat în principal aspectele legate de asigurarea trasabilităţii produselor alimentare, a materiilor prime utilizate pentru fabricarea acestora, în vederea identificării mărfurilor introduse pe piaţă fără documente legale. De asemenea, aceste controale, urmăresc asigurarea calităţii produselor alimentar, existând posibilitatea de introducere pe piaţă a unor alimente slab calitative, sau obţinute prin substituirea anumitor materii prime.

 

Din centralizarea datelor furnizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, s-au efectuat 757 controale, fiind acordate 38 avertismente, 36 amenzi în cuantum de 60.600 lei şi 5 Ordonanţe de interzicere a activităţii.

 

Pentru neconformităţile constatate au fost aplicate amenzi în următoarele judeţe:

 

Alba –  13 unităţi verificate – 1.800 lei – etichetare necorespunzatoare, nerespectarea condiţiilor de întreţinere a spaţiilor şi utilajelor, nerespectarea  condiţiilor de comercializare a cărnii de pasare;

Argeş – 14 de unităţi verificate – 2.600 lei – depozitarea şi manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;

Bihor – 43 unităţi verificate – 1.200 lei – etichetare necorespunzătoare;

Botoşani – 22 unităţi verificate – 600 lei – neprezentarea dovezilor privind statusul de sănătate, neîntreţinerea spaţiilor, lipsă monitorizări de temperatură;

Buzău – 36 unităţi verificate – 2.000 lei – lipsa contract DDD, spaţiu insuficient desfasurării activităţii de patiserie, neîntreţinere spaţii în condiţii corespunzătoare;

Cluj – 18 unităţi verificate – 4.000 lei – desfăşurare de activităţi neînregistrate pentru siguranţa alimentelor, trasabilitate necorespunzătoare a produselor alimentare;

Călăraşi – 8 unităţi verificate – 600 lei – neidentificarea loturilor existente în stoc, depozitare necorespunzătoare fără respectarea criteriilor de temperatură;

Covasna – 12 unităţi verificate – 600 lei – nerespectarea programului autocontrol, lipsa informaţiilor complete pe etichete şi pe filele carnetului de comercializare pentru legume şi fructe;

Dolj – 6 unităţi verificate – 4.000 lei – deficienţe privind etichetarea;

Dâmboviţa – 13 unităţi verificate – 1.200 lei – neconformităţi privind documentele de provenienţă, nerespectarea conditiilor de igienă;

Galaţi – 38 unităţi verificate – 2.000 lei – lipsă contract cu o firmă specializată în efectuarea operaţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare şi a ultimului proces verbal de recepţie a lucrărilor, personalul nu a efectuat examenele medicale periodice, etichetare necorespunzătoare;

Ialomiţa – 12 unităţi verificate – 2.000 lei – neîntreţinere corespunzătoare a spaţiilor şi echipamentelor;

Iaşi – 22 unităţi verificate – 1.200 lei – lipsa contract SNCU, lipsa acţiuni DDD, trasabilitate incompletă, etichetare necorespunzatoare, lipsă program autocontrol;

Maramureş – 7 unităţi verificate – 2.000 lei – neîntreţinere corespunzătoare a spaţiilor, igienizare necorespunzătoare;

Mureş – 19 unităţi verificate – 1.200 lei – etichetare şi ambalare necorespunzătoare, echipament incomplet;

Neamţ – 27 unităţi verificate – 4.600 lei – nerespectarea condiţiilor de depozitare, spaţii necorespunzătoare fără respectarea condiţiilor de igienă;

Olt – 13 unităţi verificate – 600 lei – lipsă monitorizare temperaturi, echipamente incomplete;

Sibiu – 18 unităţi verificate – 4.000 lei – depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, întreţinere necorespunzătoare a spaţiilor, proceduri igienizare incomplete, neîntreţinere spaţiilor de producţie;

Suceava – 18 unităţi verificate – 20.000 lei – necompletarea la zi a graficelor de temperatură, comercializarea produselor lactate fabricate în unitatea proprie fără a fi supuse analizelor de laborator, livrarea produselor lactate fără eliberarea declaraţiei de conformitate;

Tulcea – 15 unităţi verificate – 600 lei – încetarea activităţii unităţii fără anunţarea DSVSA, depozitare necorespunzătoare a produselor, nerespectarea destinaţiei spatiilor;

Vâlcea – 13 unităţi verificate – 7.200 lei – nerespectare compatibilitate produse alimentare, trasabilitate incompletă a produselor alimentare;

Vaslui – 53 unităţi verificate – 600 lei – manipulare necorespunzătoare a produselor alimentare, lipsa acţiuni DDD, supraaglomerare, lipsă sistem triplu de control al temperaturii, lipsă carnet sănatate, graficul de temperatură necompletat la zi.

 

De asemenea, în urma controalelor efectuate au fost confiscate, în vederea distrugerii: 22 kg produse zaharoase şi 27 kg  fructe şi seminţe.

 

 

C.E.: Planul pentru gestionarea crizelor în domeniul siguranței alimentare
Autor: meatmilk  /   miercuri, 27 februarie 2019

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2019/300 A COMISIEI din 19 februarie 2019 de instituire a unui plan general pentru gestionarea crizelor în domeniul siguranței produselor alimentare și a hranei pentru animale (Text cu relevanță pentru SEE)   COMISIA EUROPEANĂ, având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii...

ANSVSA: Acțiuni întreprinse în cazul somonului contaminat cu Listeria
Autor: meatmilk  /   joi, 21 februarie 2019

(Comunicat) Ca urmare a unor incidente alimentare repetate din ultima perioadă, generate de prezența bacteriei Listeria monocytogenes în produsele de file de somon afumat, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a dispus realizarea unor controale tematice în acest sens.   În cadrul acestor...