Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Actiunile ansvsa pentru a preveni aparitia in tara noastra a pestei porcine africane care evolueaza in ucraina

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Ca urmare a mesajului de alerta, primit din partea Organizatiei Mondiale pentru Sanatatea Animala, privind focarul de pesta porcina africana, care a fost depistat la porcii domestici din provincia Zaporojie, Ucraina, conducerea ANSVSA a dispus structurilor teritoriale demararea masurilor pentru a preveni aparitia acestei boli in tara noastra, informeaza un comunicat de presa al ANSVSA trimis redactiei noastre.

In Romania nu evolueaza aceasta boala, insa se impun masuri clare pentru a preveni aparitia acestei boli, care nu efecteaza omul, dar al carei impact economic este dramatic.

Consecutiv analizei de risc realizate de catre specialistii ANSVSA, a reiesit ca pericolul in ceea ce priveste introducerea virusului pestei porcine africane in Romania, poate fi reprezentat de vecinatatea Romaniei cu Ucraina.

Factorii de risc sunt: porcii mistreti, izvorul natural de virus pestos porcin si circulatia transfrontaliera necontrolabila a acestora, actiunile de vanatoare, comertul ilegal de suine, circulatia persoanelor si a vehiculelor, indeosebi la nivelul punctelor de trecere la frontiera, riscul prezentat de micul trafic privind introducerea in tara de carne proaspata, congelata sau alte produse provenite de la suine.

ANSVSA a intreprins actiuni pentru apararea teritoriului national de contaminarea cu virusului pestei porcine africane, dintre care mentionam:

• verificarea respectarii de catre fermieri a masurilor de profilaxie generala, indeosebi, achizitionarea de suine numai din tari, zone sau din exploatatii care deruleaza programe de supraveghere a bolilor majore ale porcilor si in care nu evolueaza boli infectocontagioase;
• verificarea implementarii si aplicarii in masurilor de biosecuritate.
• instruirea medicilor veterinari de libera practica care asigura supravegherea suinelor din gospodariile populatiei, pentru intensificarea acestei actiuni, indeosebi la animalele din gospodariile limitrofe arealelor porcilor mistreti si pentru notificarea rapida a cazurilor de imbolnavire constatata.
• stabilirea unui plan de masuri pe plan local, necesar pentru preintampinarea aparitiei bolii;
• informarea prefectilor de catre directorii executivi in vederea solicitarii sprijinului in aplicarea planului de masuri ce se impun;
• efectuarea demersurilor necesare pentru ca actiunile de vanatoare sa fie notificate DSVSA judetene, iar la acestea sa participe, obligatoriu, medici veterinari desemnati de directorul executiv al D.S.V.S.A.; medicii veterinari participanti la vanatoare vor avea responsabilitatea examinarii vanatului si recoltarii de probe,
• mediatizarea prin presa locala, fara a crea panica, despre faptul ca in Romania nu evolueaza aceasta boala dar, se impun masuri clare pentru a preveni aparitia acestei boli; una dintre aceste masuri este anuntarea urgenta a medicului veterinar, daca se constata semne de boala la porcii din gospodarie;
• colaborarea cu asociatiile judetene de vanatori pentru supravegherea porcilor mistreti, indeosebi in locurile de hranire, adapare si anuntarea rapida a constatarilor de animale bolnave;
• colaborarea cu primariile locale pentru respectarea de catre cetateni a mentinerii porcilor in incinta curtilor;
• controlul depozitelor frigorifice utilizate pentru examinarea si depozitarea vanatului.

Tehnologia Microcat® pentru epurarea apei uzate din Industria Alimentară
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Stațiile de epurare din Industria alimentară, dar nu numai, se confruntă frecvent cu depășiri ale limitelor de deversare. Acest fapt se datorează subdimensionării, tehnologiilor învechite sau proiectării defectuoase.   Institutul Bioscience din Statele Unite ale Americii a dezvoltat o gamă de produse, pentru...

GOURMET PACK de la Karpaten Premium Angus, noua pasiune a consumatorilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 octombrie 2018

(Comunicat) Pentru cei pasionați de specialități culinare, a căror gusturi rafinate îi poartă mereu într-o călătorie printre ingrediente de calitate care stau la baza unui meniu pe măsură, Karpaten Premium Angus lansează pachetul GOURMET PACK!   În lumea gourmet nimic nu este întâmplător! Fiecare ingredient, fiecare aromă...