Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Adunarea Comercianţilor de Animale Vii şi Carne din Uniunea Europeană

Autor: meatmilkluni, 23 octombrie, 2017

(Comunicat) Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Geronimo Brănescu a participat pe data de 20 noiembrie la adunarea generală a Uniunii Europene a Comercianţilor de Animale Vii şi Carne (UECBV), eveniment organizat în premieră în România. La întâlnire au participat şi comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, reprezentanţi ai ministerului Agriculturii şi ai membrilor UECBV din mai multe state membre UE.

 

În cadrul acestei întâlniri s-au purtat discuţii referitoare la sănătatea şi bunăstarea animalelor, pesta porcină africană, pesta porcină clasică, siguranţa alimentară şi rezistenţa antimicrobiană.

 

Referitor la pesta porcină africană, comisarul european a felicitat serviciile veterinare din România pentru modul în care au acţionat în cazul focarului de boală confirmat in luna iulie. Acesta a considerat că s-a realizat o detecţie rapidă a prezenţei virusului şi că autorităţile veterinare împreună cu celelalte autorităţi teritoriale au aplicat, rapid şi eficient, măsurile de control necesare pentru stoparea răspândirii virusului şi s-a realizat o bună cooperare în acest sens cu Republica Moldova şi Ucraina, ţări terţe în care evoluează această boală, România constituind astfel un exemplu de acţiune pentru celelalte state membre.

 

Vytenis Andriukaitis a apreciat că modul în care ANSVSA a gestionat lichidarea focarului acestei boli, extrem de periculoasă prin consecinţele ei, constituie un exemplu de acţiune pentru celelalte state membre. Comisarul european a subliniat faptul că trebuie să permitem mişcarea animalelor şi produselor în Uniunea Europeană atâta vreme cât acestea nu constituie un risc de sănătate.

 

Profitând de acest context, preşedintele ANSVSA, a susţinut reluarea participării României pe piaţa Uniunii Europene cu porci şi produse din carne de porc, legitimată de profesionalismul serviciilor noastre veterinare.

 

Un alt argument în favoarea ridicării restricţiilor comerciale mai sus menţionate, sub aspectul pestei porcine clasice, a fost şi cel al oficializării statutului de ţară liberă de pestă porcină clasică pentru România, conferit de către Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor, în luna mai a acestui an. Privind bunăstarea animalelor, comisarul european a dat asigurări că România va avea în continuare sprijinul Comisiei Europene.

 

Mai mult, Vytenis Andriukaitis a subliniat faptul că îmbunătăţirea legislaţiei precum şi aplicarea ei pe segmentul de bunăstare a animalelor va diminua adimistrarea de antimicrobiene la animalele de fermă. Făcând legătura între cele două puncte, respectiv – administrarea prudentă a antimicrobienelor şi îmbunătăţirea condiţiilor de bunăstare a animalelor, preşedintele ANSVSA  a precizat că acest fapt se va reflecta în calitatea produselor obţinute de la acestea.

 

Totodată, preşedintele ANSVSA a menţionat faptul că în prezent, România are un consum redus de antimicrobiene, fiind sub media vânzărilor la nivel european, aşa cum arată şi rapoartele ESVAC.

 

Comisarul Andriukaitis a transmis părţii române că va sprijini solicitarea ţării noastre pentru reluarea comerţului intracomunitar cu porci şi produse din carne de porc şi a subliniat necesitatea întăririi colaborării interstituţionale în gestionarea problematicilor din domeniile care au făcut obiectul discuţiilor din cadrul întrevederii.(Serviciul Comunicare)

ANSVSA: Despăgubiri de cca 12 milioane de lei, celor afectați de PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 20 septembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 227 de localități din 13 județe, cu un număr de 927 de focare (dintre care 11 în exploatații comerciale) și 62 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 311.869 de porci afectați de boală.   Au fost stinse până la această dată 5 focare...

ANSVSA: Actualizarea situaţiei privind evoluţia Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   joi, 13 septembrie 2018

(Comunicat) De la data confirmării prezenţei virusului în ţara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în două zone geografice.   Pesta porcină africană evoluează în 12 județe, în 207 de localități, cu un număr total de 898 de focare (dintre care...