Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Adunarea generala apcpr-brasov, 19-20 aprilie

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

In zilele de 19 si 20 aprilie 2012, la Complexul Sergiana din Brasov, prin amabilitatea domnului Director General Tudor Neculoiu, care a fost gazda evenimentului, a avut loc Adunarea Generala a Membrilor Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania, organism profesional care aduna peste 100 de membri, fermieri, producatori de carne de porc, abatoare, dar si societati integrate care asigura intregul lant, inclusiv procesarea. Scopul Adunarii Generale a fost acela de a eficientiza activitatea Asociatiei, prin unele masuri organizatorice, dar si de a lua contact cu ultimele oportunitati din domeniu.

O noua denumire si modificari de statut

Dupa sosirea participantilor, deschiderea lucrarilor a fost marcata de doamna Stanca Tudor, Director Executiv al APCPR, care, ulterior alegerii membrilor prezidiului, a prezentat ordinea de zi. Ca punct principal al momentului de deschidere a fost consemnat cuvantul domnului Ioan Ladosi, Presedinte al Asociatiei, acela care a prezentat activitatea APCPR din ultima perioada, mai precis, din luna noiembrie a anului trecut si pana acum. Domnia sa a evidentiat atat activitatea organizatorica si cea de modificarea a Statutului Asociatiei conform ultimelor reglementari legale, cat si actiunile intreprinse pe langa autoritatile statului, pentru mai buna activitate a companiilor membrilor APCPR. Totodata, domnul Ladosi a prezentat o serie de date statistice referitoare la stadiul de dezvoltare a sectorului productiei de carne de porc din Romania, in raport cu situatia din Uniunea Europeana, evidentiind ca, potrivit datelor oferite de BPEX, productia autohtona a inregistrat o crestere de 14%, fapt care l-a determinat pe presedintele APCPR sa declare ca tara noastra a iesit in fata Europei ca paduchele in frunte

Conform acelorasi date, presedintele Ioan Ladosi a prezentat si cateva previziuni ale BPEX, potrivit carora, in 2013, in Uniunea Europeana se asteapta o scadere a productiei de carne de porc de 5%, in conditiile in care pretul purceilor va creste, cresteri asteptandu-se si in ceea ce priveste competitia dintre procesatori si retail, dar si a competitiei dintre tarile Europei de Est. In mod deosebit, domnul Ladosi a atras atentia membrilor APCPR asupra necesitatii adaptarii activitatii din ferme conform Reglementarii europene privind intretinerea in grup a scroafelor, reglementare care isi va avea aplicabilitatea in curand.

Ulterior acestui moment, doamna Stanca Tudor a dat citire numeroaselor modificari aduse Statutului, modificari care au fost aprobate prin vot de cei prezenti. In forma actuala, documentul prevede schimbarea denumirii in Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania, vechiul nume, de Patronat, nemaicorespunzand legislatiei actuale. Totodata, documentul specifica faptul ca firmele membre care activeaza in zona serviciilor sa aiba statut de observator fara drept de vot. In acelasi timp, au fost prezentate proiectele de buget si grila de cotizatii, subiect care a fost intens discutat.

Clarificari de la APIA

Partea a doua a primei zile de dezbateri a fost rezervata prezentarii masurii 215: Plati pentru bunastarea animalelor din cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala si a prezentarii proiectului de Ghid al solicitantului pentru Masura 215. Comunicarile au fost sustinute de doamna Stela Tanase, director in cadrul APIA, aceea care a oferit informatii detaliate privind subiectele vizate.

Urmatorul punct pe ordinea de zi a fost prezentarea noului site al Asociatiei, site care, in partea sa generala va oferi informatii de larg interes, dar care va detine si pagini securizate care vor putea fi accesate doar de membrii APCPR, care au fost indemnati ca, din momentul in care acest instrument de lucru va deveni operational, sa utilizeze intens pagina de Forum. Prezentarea a fost asigurata de doamna Oana Nenu, asistent executiv al Asociatiei.

Surpriza zilei a venit la final, atunci cand, prezent la lucrarile Adunarii Generale, domnul Valeriu Steriu, deputat si membru al Comisiei pentru Agricultura, Silvicultura, Industrie Alimentara si Servicii Specifice, a luat cuvantul. Domnia sa i-a anuntat pe membrii APCPR ca, in curand, va fi dat publicitatii un Plan National de Dezvoltare Unitara a Agriculturii si Industriei Alimentare Romanesti, plan unitar care tine cont de realitatile Romaniei, de capacitatea sa organizatorica, legislativa si de productie si care, odata adoptat, va oferi o directie de dezvoltare indiferent de eventualele schimbari de ordin politic din viitor. Totodata, domnul Valeriu Steriu a subliniat ca Planul National a fost elaborat de o echipa de specialisti in directa concordanta cu noua Politica Agricola Comuna, care se va aplica in tarile membre ale Uniunii Europene.

Sistemul canalizat mai pe intelesul tuturor
Ziua a doua a fost rezervata prezentarii Sistemului canalizat de comert intracomunitar cu carne de porc. Prezentarea a fost asigurata de domnul Goran Panici, medic veterinar, responsabil a acestui sistem in cadrul companiei Smithfield, singura firma din Romania care este acreditata pentru acest tip de comert. Domnul Panici a descris celor prezenti modul in care s-a actionat la Smithfield, evidentiind punctele sensibile, pe care trebuie insistat. Colateral acestei teme, domnul Niculaie Lazar, director al ANSVSA, a adus numeroase precizari, atragand atentia asupra necesitatii intaririi colaborarii dintre fermierii crescatori de porci si DSV-urile judetene. Cum nu toti producatorii s-au declarat interesati de exportul intracomunitar, domnul Lazar a punctat oportunitatile pe care le-ar putea oferi, in viitor, piata fostei Uniuni Sovietice.

Un moment important al celei de-a doua zi l-a avut ca protagonist pe domnul Alex Jurconi, director la McGuire Woods-Romania. Domnia sa a atras atentia asupra necesitatii imbunatatirii activitatii de comunicare a Asociatiei cu presa si publicul larg, aducand ca exemplu negativ situatia procesatorilor din Asociatia Romana a Carnii care, tocmai din cauza izolarii mediatice in care au stat, au pierdut razboiul mediatic, inregistrand diminuari ale vanzarilor. Domnul Jurconi a prezentat pe larg Misiunea Economica in R.P. Chineza, 11-13 octombrie 2012, China International Meat Industry Exhibition, cea mai mare manifestare de gen din lume. Organizata in colaborare cu Ministerul de Externe, Misiunea va oferi producatorilor de carne din Romania oportunitatea de a exporta pe cea mai mare piata a lumii. Participarea este acoperita in proportie de 50% de catre Ministerul Roman de Externe. In finalul discursului sau, domnul Alex Jurconi a prezentat Conferinta Internationala infoALIMENT (organizata de agentia noastra, impreuna cu revistele Fabrica de Carne si Fabrica de Lapte, in perioada 12-15 iunie 2012 la Poiana Brasov), eveniment sustinut si recomandat, membrilor sai, de APCPR.

Este necesara o activitate mai intensa a membrilor

Cu siguranta, convocarea si desfasurarea Adunarii Generale a APCPR si-au dovedit utilitatea, atat din punctul de vedere al rezolvarii unor probleme de ordin statutar sau al activitatii curente, cat si al informarii membrilor cu privire la situatia generala a sectorului productiei carnii de porc. Din pacate, s-a remarcat o prezenta destul de redusa, fapt care a demonstrat necesitatea adoptarii unui Regulament de Ordine Interioara, care va fi obligatoriu, in viitor, pentru membrii Asociatiei. Cu referire la lucrari, dar si la acest aspect usor mai neplacut, domnul Tudor Neculoiu, Director General al companiei Sergiana, ne-a declarat: Sunt foarte multumit pentru modul in care s-au desfasurat lucrarile, modificarile la Statut fiind absolut necesare. Desigur, personal, sunt mai putin interesat de Sistemul canalizat, firmele noastre avand continuu cresteri importante si fara a cauta exportul in Uniunea Europeana. Sunt mai putin multumit de gradul de participare, de aceea, Regulamentul de Ordine Interioara va fi binevenit. Nu poti fi doar membru pe hartie al APCPR, si cred ca activitatea membrilor trebuie sa se intensifice pentru ca, in fond, tuturor ne va fi mai bine daca vom actiona unitar.

La randul sau, domnul Ioan Ladosi, presedinte al APCPR, ne-a declarat: Din perspectiva mea, Adunarea Generala este un obiectiv atins. Dar este mai putin important ce cred eu despre acest eveniment, decat ce spun membrii Asociatiei noastre. Ceea ce mi-am dorit eu, Consiliul Director si partea executiva a asociatiei a fost un singur lucru, sa innoim organizatia, sa innoim modul de abordare a subiectelor si sa incercam sa demonstram ca tot acest efort care se depune este in interesul lor. In privinta activitatii membrilor in interiorul organizatiei noastre, eu am propus adoptarea Regulamentului de Ordine Interioara, ca atare, ma voi implica serios in elaborarea lui. Și, da, acesta este scopul sau, sa ne disciplinam activitatile si sa eficientizam comunicarea in randul nostru. Scopul nostru nu este doar de a vorvi vorbe, ci sa ne identificam problemele si sa le rezolvam.

Noua conferință Global GAP se adresează în primul rând fermierilor
Autor: meatmilk  /   luni, 6 februarie 2017

“LANȚUL  ALIMENTAR SCURT” – Bunele practici în agricultura românească aduse de certificarea GLOBAL G.A.P. A doua ediţie a conferinţei Global G.A.P. în România   Compania de consultanţă INAQ Consulting, în parteneriat cu proprietarul standardelor GLOBAL G.A.P.,va organiza in ziua de 24  februarie 2017, la orele...

Fundația ”Mitică Crăciunescu”, puternic implicată în proiecte sociale
Autor: meatmilk  /   miercuri, 18 ianuarie 2017

Pe lângă activitatea de producție și comerț, și luându-și misiunea civică în serios, compania Diana se implică în numeroase proiecte sociale pe care le derulează prin intermediul Fundației ”Mitică Crăciunescu”, nimeni altul decât fondatorul companiei vâlcene.   Potrivit programului de activitate, Fundatia ”Mitica...