Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

AFIR: Cașcavalul de Săveni IGP a primit finanțare prin PNDR

Autor: meatmilkvineri, 14 iunie, 2019

(Comunicat) Peste 270 de unități de procesare beneficiază de finanțare nerambursabilă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

 

Valoarea totală a celor 278 de proiecte contractate de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale este de peste190 de milioane de euro.Banii sunt investiți în procesarea laptelui, a fructelor și legumelor, precum și a cărnii.

 

Una dintre investițiile realizate prin intermediul submăsurii 4.2 („Sprijin pentru investiții în prelucrarea/ comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricole”) este proiectul „Modernizare unitate procesare lapte” implementat de o societate comercială din județul Botoșani, care a urmărit dezvoltarea și modernizarea unor capacități de procesare și comercializare a produselor agricole în comuna Vlăsinești. Valoarea totală a proiectului este de 156.695 Euro, iar valoarea finanțării nerambursabile este de 61.648 Euro.

 

„Este o investiție la care ne putem raporta când vorbim despre investiții în mediul rural, în special prin faptul că laptele este colectat din 7 comune limitrofe, iar capacitatea de prelucrare este de 15.000 de litri pe zi. Afacerea a crescut în mai multe etape atât din punctul de vedere al capacității de producție, cât și al celei de depozitare.

 

Este unul dintre beneficiarii noștri care mai are un proiect în derulare, realizat prin intermediul aceleași submăsuri 4.2, dar și unul pe axa LEADER privind cooperare în vederea comercializării de produse lactate prin intermediul unui lanț scurt de aprovizionare”a menționat Adrian CHESNOIU, directorul general al AFIR.

 

În fabrica botoșăneană produsele, respectiv: cașcaval, ruladă cu șuncă presată, cu piper sau boia, smântână și unt, sunt realizate după procedee tradiționale, în coș de nuiele, pe mese cu blat de stejar și rafturi din lemn de brad.

 

Un produs deosebit realizat în cadrul unității este cașcavalul de Săveni, acesta fiind ambalat atât în ceară, cât și în pungă termocontractivă. Metoda are capacitatea de a prelungi procesul de maturare a cașcavalului, acesta devenind pe zi ce trece mai gustos.

 

Tehnologia de obținere a Cașcavalului de Săveni are două etape importante, respectiv obținerea cașului bașchiu (maturat) și fabricarea cașcavalului, fiecare dintre acestea incluzând: închegarea laptelui, prelucrarea coagulului, formarea și maturarea cașului bașchiu, opărirea acestuia, turnarea pastei în forme și maturarea cașcavalului.

 

În procesul de fabricație a Cașcavalului de Săveni se folosește laptele de vacă crud. Lipsa tratamentului termic permite acțiunea florei microbiene locale asupra laptelui. De asemenea, toate operațiunile de realizare a cașcavalului sunt efectuate manual.Practic, este vorba despre singurul cașcaval care este produs în Romania și care a obținut până acum atestarea de indicație geografică protejatădin partea Ministerului Agriculturii.

 

Afacerea a fost dezvoltată cu ajutorul fondurilor europene obținuteprin intermediul AFIR. Am depus un proiect pe fonduri europene în anul 2013 prin GAL Valea Bașeului de Sus, apoi am terminat investiția, după care am început activitatea.

 

În următorii ani am găsit oportunitatea să facem un caiet de sarcini pentru produsul „Cașcaval de Săveni”, care face parte din AsociațiaProducătorilor de Cașcaval de Săveni. Am depus documentația la Ministerul Agriculturii pentru a obține. Produsul a fost evaluat, a fost conform, și acum este singurul cașcaval din Romania care are protecțienațională.”a explicat ConstantinANICULĂESĂ, reprezentantul legal al beneficiarului PNDR.

 

Produsele realizate sunt comercializate pe piața internă prin marile lanțuri de magazine,iar în unitatea de procesare lucrează 12 oameni din mediul rural.

Brunost, brânza cu aromă de auroră boreală
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 18 octombrie 2019

Brunost, adică, pe românește, ”brânză brună”, este un termen norvegian pentru mysost, adică, brânza din zer, o familie de alimente legate de brânză, făcute cu zer, lapte și/sau smântână în tot Nordul ocupat de urmașii vikingilor. Însă, termenul este adesea folosit pentru a se referi doar la tipul Gudbrandsdalsost, care este...

”Telemeaua de Sibiu” a primit certificare europeană IGP
Autor: meatmilk  /   joi, 17 octombrie 2019

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță că în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 16 octombrie 2019, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul ”Telemea de Sibiu” (IGP).   Telemeaua de Sibiu...