Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

AFIR: Întâlnire de lucru la Satu Mare cu beneficiarii PNDR

Autor: meatmilkvineri, 21 iulie, 2017

Secretarul de stat din cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Alexandru POTOR și Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian – Ionuț CHESNOIU, au participat joi, 20 iulie 2017, la o serie de întâlniri de lucru cu beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) și cu reprezentanții instituțiilor publice din județul Satu Mare.

 

„Motivul pentru care suntem azi la această întâlnire este că am început la nivel național o serie de întâlniri cu beneficiarii PNDR prin care ne propunem să identificăm principalele probleme reale pe care le întâmpinați în implementarea proiectelor și să gasim soluții, fie pe loc, fie să le dăm în lucru departamentelor tehnice din cadrul MADR și AFIR pentru a găsi rapid soluții. Obiectivul pe care îl avem este să accelerăm implementarea fondurilor europene și absorbția eficientă a acestora.” a precizat Secretarul de Stat al MADR, Alexandru POTOR.

 

Pentru ziua de joi au fost programate mai multe întâlniri și dezbateri tehnice. La sediul Prefecturii Satu Mare a avut loc o primă sesiune de discuții cu beneficiarii proiectelor finanțate de AFIR, unde aceștia au prezentat problemele întâlnite în implementarea proiectelor derulate prin PNDR 2020 în vederea soluționării acestora. Alături de oficialii MADR și AFIR, la întâlnire a participat și Prefectul Județului, Darius Filip, dar și beneficiari privati, primari, secretari de primării sau consultanți din județ.

 

Dintre problemele aduse în discuție, amintim acordarea de credite necesare pentru asigurarea cofinanțării și termenele prea lungi în desfășurarea procedurii de achiziții publice. De asemenea, cei prezenți au solicitat realocarea fondurilor între submăsuri (de exemplu să se ia fonduri de la submăsurile mai puțin populare și să fie suplimentate alocările pentru submăsurile care au prezentat un interes foarte mare, iar fondurile disponibile s-au epuizat rapid). Această posibilitate este deja în atenția MADR și se caută rezolvare. O altă observație a vizat simplificarea procedurii de acordare a avansului pentru beneficiarii publici ai PNDR și de emitere a scrisorilor de garanție bancară.

 

„Am constatat o oarecare reticență în accesarea fondurilor europene din diverse motive (controale, legislație rigidă, teamă de a reziliere a contractului de finanțare). Rolul nostru este să creăm punți de legătură și să redăm încrederea celor care doresc să investească în agricultură și mediul rural, să construim un parteneriat care să ducă la atingerea scopurilor comune, reușita proiectului. Vreau să știți că, așa cum pe dumneavoastră, beneficiarii, vă interesează să îndepliniți obiectivele din proiect, la fel de mult ne interesează și pe noi ca aceste obiective să fie atinse. Dezvoltarea României, cel puțin pe zona rurală, nu se va putea face în următoarea perioadă decât prin atragerea acestor fonduri europene și menținerea lor în țară” a declarat directorul general al AFIR, Adrian – Ionuț CHESNOIU.

 

Alături de directorul general al AFIR, la discuții au luat parte și directorul Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) 6 Nord – Vest, Mihaela Măhălean. De asemenea, la întâlnire au participat și reprezentanții instituțiilor publice deconcentrate, implicate în accesarea și în derularea fondurilor europene pentru agricultură și mediul rural din județ (Direcția Agricolă Judeteană, Directia Sanitar Veterinară, Garda de Mediu, Administrația Finanțelor Publice, Serviciul de Verificare a Achizițiilor Publice din regiunea de nord-vest).

 

Ultima întâlnire programată a directorului general al AFIR s-a desfășurat la sediul CRFIR 6 Satu Mare cu întreaga conducere a Centrului Regional și cu directorii Oficiilor Județene din subordine (Satu Mare, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistrița Năsăud și Maramureș). Tema discuțiilor a reprezentat-o, ca și în cazul celorlalte întâlniri din țară, eficientizarea fluxului procedural în vederea atingerii obiectivelor propuse pentru acest an și pentru obținerea unui grad de absorbție cât mai ridicat a fondurilor europene derulate prin PNDR 2020.

AFIR asigură rambursarea tuturor cheltuielilor eligibile efectuate prin PNDR 2020
Autor: meatmilk  /   luni, 14 ianuarie 2019

(Comunicat) Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale informează beneficiarii proiectelor de investiții în agricultură și pentru dezvoltarea mediului rural că rambursarea cheltuielilor eligibile,prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, se realizează fără întreruperiatât pentru beneficiarii privați, cât și...

Peste 445,8 milioane de euro disponibile în T1-2019, prin PNDR
Autor: meatmilk  /   marți, 8 ianuarie 2019

(Comunicat) Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea de Management a Programului Național de Dezvoltare Rurală, va deschide în Trimestrul I al anului 2019 noi sesiuni de primire de proiecte prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, valoarea fondurilor alocate depășind 445,8 milioane de...