Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close
Conferinta

AFIR a publicat Ghidurile pentru investiții agricole și non-agricole din mediul rural

Autor: meatmilkmiercuri, 26 aprilie, 2017

Variantele finale ale Ghidurilor solicitantului pentru finanțarea investițiilor agricole din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) au fost publicate pe pagina oficială de internet a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

 

Ghidurile sunt valabile pentru sesiunea de primire a proiectelor din anul 2017 pentru investiții în exploatații agricole (submăsura 4.1, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunării) și în exploatații pomicole (submăsura 4.1a, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunării), pentru instalarea tinerilor fermieri (submăsura 6.1) și pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3, inclusiv pentru teritoriu ITI Delta Dunării). Totodată, au fost publicate și Ghidurile finale pentru înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol (submăsura 9.1) și în sectorul pomicol (submăsura 9.1a).

 

„Elaborarea ghidurilor reprezintă o etapă importantă în ceea ce privește construirea unei abordări noi a relației dintre Agenție și beneficiari, iar propunerile pe care le-am primit în cadrul consultărilor au avut un rol foarte important. Modificările realizate au un singur scop: simplificarea accesării fondurilor! Am eliminat documentele și condițiile care au devenit redundante, am redus dimensiunea economică minimă a fermei mici pentru a permite cât mai multor fermieri să obțină sprijin financiar, dar am și clarificat o serie de aspecte care au creat probleme în ghidurile anterioare.  Acest tip de abordare va fi aplicat la sesiunile de proiecte pe care Agenția le va lansa de acum înainte,” a declarat Adrian-Ionuț CHESNOIU, Directorul General al AFIR.

 

Conform prevederilor Regulamentului de organizare și funcționare a procesului de selecție, sesiunea de primire a proiectelor se va deschide după minim şapte (7) zile de la data publicării versiunilor finale ale Ghidurilor solicitantului pe pagina de internet a AFIR, respectiv 25.04.2017 pentru Ghidurile aferente submăsurilor menționate mai sus.

 

Precizăm că pe pagina de internet www.afir.info (secțiunea Investiții PNDR), au fost publicate alături de versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului şi anexele aferente acestora, necesare pentru întocmirea unui proiect, inclusiv Cererile de Finanțare pe care beneficiarii le pot testa și pregăti în vederea depunerii.

 

INFORMAȚII SUPLIMENTARE

 

Versiunile finale ale ghidurilor cuprind ultimele modificări legislative în domeniul dezvoltării rurale. Astfel, în urma modificării HG 226/ 2015 privind stabilirea cadrului general de implementare al PNDR, pentru investițiile care prevăd construcții-montaj, proiectul tehnic de execuție se avizează acum după semnarea contractului de finanțare de către AFIR.

 

Pentru beneficiarii care au depus proiecte în sesiunile anterioare și care nu au prezentat proiectul tehnic la data prevăzută în Notificarea AFIR, a fost eliminată restricția cu privire la depunerea unui nou proiect DOAR în cadrul sesiunii continue a anului următor.

 

La Solicitarea de acordare a scrisorii de garanție, conform noilor reglementări, este necesar avizul favorabil al AFIR doar asupra unei achiziții, față de prevederea anterioară, care stipula că este nevoie de avizul favorabil asupra procedurii de achiziție prioritar majoritară.

 

Ghidurile finale aduc simplificări semnificative ale condițiilor de accesare. Acestea preiau clarificările cu privire la vârsta tânărului fermier, făcute ca urmarea a modificării PNDR. Astfel, din punct de vedere al vârstei, se încadrează în definiția tânărului fermier șef de exploatație, inclusiv tânărul fermier care aplică o cerere de finanțare cu o zi înainte de cea de-a 41-a aniversare.

 

O altă simplificările privește corelarea între perioada de depunere a cererii unice pe suprafață la APIA și deschiderea sesiunii de primire de proiecte finanțate prin PNDR. În practică, dacă în sistemul electronic nu se pot vizualiza înregistrările efectuate de solicitant în timpul campaniei de depunere a cererii unice de plată, fermierul poate face dovada acestor înregistrări printr-o adeverință emisă de APIA.

 

Alt exemplu de facilitare a accesului la fonduri este faptul că se vor accepta certificatele de formarea profesională eliberate de Agenția Națională de Consultanță Agricolă (ANCA).

 

Versiunile finale ale Ghidurilor pentru investițiile non-agricole din mediul rural

 

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.info, versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului pentru submăsurile destinate activităților non-agricole realizate în mediul rural, finanțate prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), atât pentru teritoriul național, cât și pentru zona ITI – Delta Dunării (ITI – DD).

 

„În termen de minim șapte zile de la data publicării pe site a Ghidurilor vom lansa noi sesiuni de primire a proiectelor de investiții, atât pentru sectorul agricol, cât și pentru cel non-agricol din mediul rural. Este important ca fiecare solicitant să analizeze noile ghiduri care vin cu modificări semnificative pentru accesarea cât mai facilă a fondurilor necesare proiectelor pe care ni le propun. Vă asigur că vom depune toate eforturile necesare în vederea transparentizării activității Agenției și a modalităților în care se poate obține finanțarea nerambursabilă”, a declarat Adrian-Ionuț CHESNOIU, directorul general al AFIR.

 

Alocarea financiară propusă pentru sesiunea din acest an, aferentă submăsurii (sM) 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole” este de peste 18 milioane de euro, iar pentru submăsura sM 6.4 „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole” se ridică la valoare totală nerambursabilă de 35 milioane de euro.

 

Pentru zona ITI – Delta Dunării, solicitanții de finanțare vor avea la dispoziție aproximativ 10 milioane de euro, împărțite astfel: pentru sM 6.2 – ITI DD, alocarea este de peste 3 milioane de euro, iar pentru sM 6.4 – ITI DD  7 milioane de euro.

 

Versiunile finale ale Ghidurilor solicitantului aferente submăsurilor dedicate investițiilor din sectorul non-agricol pot fi accesate de pe prima pagina a portalului AFIR, dar și din secțiunea Investiții PNDR, în pagina fiecărei submăsuri în parte.

Campania de primire a Cererilor pentru plata unică s-a încheiat
Autor: meatmilk  /   miercuri, 17 mai 2017

 MADR anunță că luni, 15 mai 2017, ora 24:00, Agenția de Plăți şi Intervenţie pentru Agricultură a încheiat Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2017.   ”A fost un efort deosebit al tuturor celor implicați în acest proces – fermieri, președinți ai asociațiilor de crescători de animale și ai...

MADR: Fermieri, termenul limită pentru Cererile unice este 15 mai!
Autor: meatmilk  /   miercuri, 3 mai 2017

(Comunicat) MADR reamintește că termenul limită de depunere a Cererilor unice de plată în cadrul Campaniei 2017 este data de 15 mai 2017.   Pentru a veni în sprijinul fermierilor, în weekend-urile următoare, respectiv 06 – 07 mai și 13 - 14 mai, sediile APIA județene/locale vor funcționa după programul de lucru...