Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Agresivitatea porcilor pentru finisare, față de îngrijitori

Autor: Nora Marinluni, 30 septembrie, 2019

Fenomenul de agresiune a porcilor pentru finisare față de îngrijitori este mult mai complex decât pare la prima vedere. De ce se comportă animalul în mod agresiv? Agresivitatea conduce animalul sau este și altceva care cauzează această stare? La aceste întrebări, și la multe altele, a încercat să răspundă una dintre cele mai reputate specialiste pe plan mondial, în bunăstarea porcilor, Dr. Monique Pairis-Carcia- professor, Department of Animal Sciences, The Ohio State University, US, aceea care a publicat studiul ”Friend or foe? Understanding pig aggression”.

 

Înțelegerea comportamentului este deosebit de importantă

 

Studiul comportamentului animalului, cunoscut și sub denumirea de etologie, este un domeniu interesant, care trebuie abordat de toți crescătorii de porci, deoarece nu doar că este un subiect fascinant, care continuă să evolueze și să se schimbe, dar de el depinde în bună măsură și performanța fermei. Comportamentul porcului este influențat de o multitudine de factori, inclusiv de modul în care selectăm genetic animalele pentru trăsături specifice, precum și pentru mediul în care le dezvoltăm.

 

Pentru producătorii de suine, înțelegerea comportamentului porcilor este extrem de importantă, deoarece este măsurarea directă utilizată pentru evaluarea bunăstării fiecărui exemplar în parte și a întregului efectiv de animale. Cu alte cuvinte, evaluarea comportamentului este principalul obiectiv al oricărui bun îngrijitor, întrucât abaterile de la comportamentul normal pot fi un indicator bun, că ceva poate fi în neregulă.

 

Deși comportamentul poate ajuta îngrijitorii să identifice porcii bolnavi sau problemele din mediul înconjurător, ei trebuie să se ocupe și de comportamentele nedorite, care pot avea un impact negativ și pot dăuna celor care lucrează direct cu animalele din adăpost. Dar, de ce, de multe ori, porcii selectați pentru finisare pot fi mai agresivi decât alții? Ce vor aceste animale? Agresiunea este un comportament normal al porcilor, care se realizează în principal pentru a stabili dominanța în cadrul unui grup sau pentru a apăra o resursă foarte căutată în mediu, alimente, apă, zona de culcare.

 

Ierarhia stabilită în 48 de ore de la amestecare

 

Comportamentul agresiv este de obicei de scurtă durată, iar majoritatea porcilor necunoscuți vor stabili o ierarhie și vor diminua comportamentele agresive în 48 de ore de la amestecarea exemplarelor în noi grupuri. Cu toate acestea, comportamentele agresive persistente față de colegii de adăpost sau de îngrijitori pot duce la o stare redusă de bunăstare pentru efectiv și pot induce preocupări privind siguranța lucrătorilor.

 

În ultimii 5 ani, s-a discutat mult despre comportamentele agresive crescute, observate la porcii selecționați pentru finisare, existând preocupări majore inclusiv cu privire la siguranța îngrijitorului. Având în vedere că unii porci la finisare pot atinge o medie de 136 kg, până la momentul în care au împlinit vârsta sacrificării pentru piață sau pentru procesare, manipularea și gestionarea porcilor agresivi la această dimensiune pot fi dificile, în special în adăposturile cu dimensiuni mari de grup.

 

Iar comportamentele agresive tind să crească în grupurile de porci care sunt în mod constant amestecate (întâlnind frecvent porci necunoscuți), și care nu au spațiu adecvat pentru a scăpa. Porcii sunt mai puțin susceptibili să arate un comportament agresiv dacă sunt prevăzuți cu bariere/ascunzătoare sau cu spații îmbunătățite din punct de vedere ecologic.

 

Comportamentul explorator

 

Deci, ce determină agresiunea față de îngrijitori? Acești porci sunt cu adevărat agresivi față de ei sau comportamentul are o altă cauză? O considerație este că acest comportament nu este de natură agresivă, ci ar fi definit mai adecvat ca un comportament explorator. Comportamentul explorator, descris ca evaluarea și examinarea mediului și a zonei înconjurătoare, este un comportament extrem de motivant, pentru a fi adoptat de porci.

 

Având în vedere că majoritatea sistemelor noastre de finisare comercială au probleme de spațiu, este posibil ca dorința porcului de a-și explora mediul să fie redirecționată către îngrijitor. Când îngrijitorul este introdus în grajd, acesta devine obiectul inedit pe care porcii încearcă să-l exploreze. Îmbogățirea mediului, adică paie, jucării, cutii de carton, poate contribui la atenuarea acestui comportament redirecționat asupra îngrijitorilor și poate preveni rănirea îngrijitorului, atunci când finalizați sarcinile din grajduri. Iar, atunci când este posibil, la introducerea exemplarelor în grupuri noi să fie utilizați aceeași îngrijitori care s-au ocupat de animale în vechile adăposturi și grupuri.

 

Îngrijitorii trebuie să fie în siguranță, iar bunăstarea porcilor trebuie să fie conform standardelor. Însă, indiferent de cauza comportamentului agresiv, asigurarea îngrijitorilor în condiții de siguranță și bunăstarea porcilor sunt puncte critice. Dacă unele comportamente agresive persistă, iar îngrijitorii sunt provocați cu efectuarea îngrijirii de bază a animalelor, evaluarea populației de porci și a mediului sunt primii pași necesari pentru identificarea problemei de comportament care stă la baza lor.

APCPR propune fermierilor, specialiștilor și autorităților Pactul Pro Porc
Autor: meatmilk  /   luni, 4 noiembrie 2019

În condițiile în care pesta porcină africană a distrus, aproape, sectorul de creștere a porcilor din România, Asociația Producătorilor de Carne de Porc propune fermierilor, specialiștilor din domeniu, autorităților, încheierea unui Pact Pro Porc, pe baza căruia să fie stopat acest flagel și pe baza căruia sectorul suin să intre...

Participare de excepție a firmei Optimeat la Indagra Food
Autor: meatmilk  /   vineri, 1 noiembrie 2019

Și în acest an, participarea companiei Optimeat reprezintă un etalon de profesionalism, standul pe care îl are amenajat în pavilionul B2 fiind în permanență locul desfășurării dialogurilor de afaceri.   Prezent la stand, domnul Dr. Jafar Kabiri a declarat pentru revista Meat.Milk că volumul afacerilor companiei Optimeat s-a...