Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Agricultura eco, pusă în discuție la MADR

Autor: Ilie Stoianmarți, 30 aprilie, 2013

În data de 29 aprilie 2013 la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a avut loc o întâlnire cu operatorii din agricultura ecologică, la care au participat secretarii de stat Achim Irimescu şi Daniel Botănoiu, asistaţi de specialişti ai direcţiilor de tehnice din MADR şi  reprezentanţi ai BioRomânia.

Scopul întâlnirii l-a constituit discutarea nevoilor şi dificultăţilor cu care se confruntă operatorii din agricultura ecologică, fiind înaintate şi o serie de propuneri la  problemele sesizate.

Întrucât România are un mare potenţial natural şi uman pentru agricultura ecologică, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au declarat că vin în întâmpinarea problemelor cu care se confruntă operatorii, pentru a susţine şi încuraja dezvoltarea acestui sector unde România are şanse reale să devină un jucător competitiv pe o piaţă internaţională, ce înregistrează creşteri superioare altor sectoare.

Astfel, la propunerea reprezentanţilor sectorului de a suplimenta alocarea financiară aferentă anului 2013, reprezentanţii MADR au fost de acord cu identificarea unei soluţii privind majorarea plafonului alocat prin HG 759/2010, pentru sprijinirea producătorilor aflaţi în perioada de conversie.

Totodată, în situaţia în care o eventuală modificare a Regulamentului 73/2009, va permite introducerea unei perioade de tranziţie aferentă anului 2014, MADR conform propunerii Bio România va înainta Comisiei Europene o notificare privind plafonarea acestei forme de sprijin la ferme de maxim 20 ha.

De asemenea, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale aşteaptă clarificările Comisiei Europene cu privire la Măsura 214, Agricultură Ecologică, în funcţie de care va modifica legislaţia naţională.

În cadrul acestei întâlniri s-au mai discutat: ordinul cu privire la sancţiunile acordate beneficiarilor din agricultură ecologică, prelungirea termenului de înregistrare a operatorilor din agricultură ecologică, precum şi nivelul plăţilor naţionale directe complementare.

Participanţii la discuţii au stabilit că o nouă întâlnire pe această temă va avea loc în perioada 10-15 mai 2013.

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...