Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Agricultura moderna presupune terenuri agricole comasate

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit agroinfo.ro, la sediul MADR a avut loc o Conferinta in cadrul careia s-a discutat pe tema posibilitatii comasaprii terenurilor agricole din Romania.

La conferinta au participat Valeriu Tabara, Adrian Radulescu, presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Agricultura, Valeriu Steriu, Excelenta Sa ambasadorul Olandei, Tanya van Gool, presedintele Camerei de Comert Olandezo-Romana, Peter de Ruiter, directorul Agentiei Nationale pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara, Mihai Busuioc, reprezentanti ai APIA.

Modernizarea sectorului agricol din Romania nu va fi posibila fara comasarea terenurilor agricole, chiar daca se afla printre primele tari cu potential agricol din Uniunea Europeana, a declarat Excelenta Sa Tanya van Gool, care a adaugat:

„Romania trebuie sa urmeze tendinta inregistrata in UE in ceea ce priveste comasarea terenurilor agricole si sa elaboreze politici actuale in acest domeniu. Dau exemplul Olandei, aceasta avea in urma cu 50 de ani 300.000 de ferme agricole, iar acum au ramas doar 75.000 de ferme, ceea ce nu a impiedicat-o sa devina un mare jucator pe piata agricola internationala”.

Ca urmare a masurilor pe care le practica de aproape 50 de ani, Olanda este la ora actuala, dupa SUA, cel mai important exportator de produse agricole, cu exporturi cifrate la peste 65 de miliarde de euro pe an, desi este de 6-7 ori mai mica decat Romania.

„Ne-am specializat in industria alimentara si nu in productie. Agricultura a devenit o adevarata intreprindere in Olanda, iar pentru acest lucru ai nevoie de tehnologie si de bani. Romania, pentru a deveni competitiva pe piata europeana agricola, are nevoie, in primul rand, de exploatarea tuturor posibilitatilor de comasare a terenurilor”, a concluzionat ambasadorul Olandei in Romania.

La randul sau, presedintele Camerei de Comert Olandezo-Romana, Peter de Ruiter, a precizat ca Olanda nu ar fi reusit in domeniul agricol daca nu ar fi utilizat cunostintele combinate ale tuturor fermierilor si nu ar fi avut suportul sectorului bancar. „Sectorul agricol este conectat crucial cu activitatea din sectorul bancar in Olanda si cred ca si in Romania ar trebui sa existe o astfel de conexiune. De asemenea, ar trebui sa existe si o coalitie intre administratia publica, politic si sectorul privat pentru a reusi”. In acest sens expertiza specialistilor olandezi sta la dispozitia institutiilor romanesti. Bine ar fi daca am si colabora intre institutiile noastre

Expertii olandezi considera ca o banca funciara este institutia care se poate ocupa cu achizitia structurala si administrarea temporara a terenurilor in zona rurala cu scopul de a redistribui sau arenda aceste terenuri in vederea imbunatatirii structurii agricole sau realocarii acestora catre un alt scop de interes general. O astfel de institutie exista atat in Olanda cat si in Bulgaria, Franta, Spania.

In replica, ministrul Agriculturii considera ca finalizarea cadastrului in Romania reprezinta o prioritate absoluta in momentul de fata: „In ultimii 20 de ani nu am creionat prioritatile in acest domeniu si consider ca finalizarea cadastrului in Romania reprezinta o prioritate absoluta. O impozitarea corecta nu se poate face fara finalizarea cadastrului”, a precizat Tabara.

Cele mai noi date ale APIA arata ca in perioada 2007-2010 s-a constatat o scadere a numarului de fermieri care au solicitat plati pe suprafata, de la 1,236 milioane in 2007 la 1,092 milioane anul trecut.

De asemenea, au scazut si suprafetele cuprinse in intervalul de 1-5 ha, de la un milion de fermieri care detineau exploatatii din aceasta categorie la 879.380 fermieri in 2010.

Numarul fermierilor care detineau mai putin de un hectar au scazut pana la 1.663 anul trecut, la 4.961 in 2007

INSSE: Cifra de afaceri în comerţul cu ridicata în luna ianuarie 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 20,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%....

Dezbatere dedicată PAC şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.   Cu această ocazie, în cadrul sesiunii dedicate dezbaterii Bugetului Politicii Agricole Comune, secretarul de stat Botănoiu a punctat câteva...