Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Agriculturi si piete locale: pentru o dimensiune locala consolidata a pac

Autor: marți, 5 februarie, 2013

Potrivit unui comunicat DG AGRI, trimis redactiei noastre, un consumator din doi regreta faptul ca produsele locale sunt greu de gasit si dificil de diferentiat de celelalte produse. Pe de alta parte, lipsesc structurile, iar prejudecatile legate de acest mod de comercializare se fac inca puternic simtite in anumite medii politice si economice”, a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, in deschiderea conferintei „Agricultura si piete locale”, ce are loc la Bruxelles, in data de 20 aprilie 2012.

„Pe de o parte, filierele scurte au fost ignorate prea multa vreme. Din datele disponibile rezulta ca, in ciuda lipsei de sprijin si de recunoastere, 15% din exploatatiile Uniunii Europene isi desfac deja mai bine de jumatate din productia proprie pe pietele locale”, a precizat comisarul.

Acesta a mai adaugat: „dincolo de aceste dificultati, vanzarea pe plan local a unei parti mai mari din productia agricola va oferi raspunsuri concrete la o serie de provocari cu care se confrunta societatea noastra: raspunsuri pentru consumatorii care apreciaza calitatea, bogatia ofertei agricole si propriile traditii; raspunsuri in ceea ce priveste sanatatea economica a sectorului agricol – chiar daca pietele locale sunt departe de a deveni majoritare, ele aduc un plus de valoare adaugata indispensabil; raspunsuri pentru societate la problemele risipei de resurse si schimbarilor climatice: risipa de energie legata de transporturile inutile de marfa si risipa de produse alimentare, pierdute in diferitele etape ale lantului logistic. Este nevoie de o mai buna intelegere din partea noastra a acestui mod de comercializare. El trebuie redescoperit”.

Conferinta „Agricultura si pietele locale” a fost organizata de Comisia Europeana la initiativa comisarilor europeni Dacian Ciolos si John Dalli, responsabili de agricultura si dezvoltare rurala si, respectiv, de sanatate si protectia consumatorilor.

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...

Agriculturi si piete locale: pentru o dimensiune locala consolidata a pac

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit unui comunicat DG AGRI, trimis redactiei noastre, un consumator din doi regreta faptul ca produsele locale sunt greu de gasit si dificil de diferentiat de celelalte produse. Pe de alta parte, lipsesc structurile, iar prejudecatile legate de acest mod de comercializare se fac inca puternic simtite in anumite medii politice si economice”, a declarat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, in deschiderea conferintei „Agricultura si piete locale”, ce are loc la Bruxelles, in data de 20 aprilie 2012.

„Pe de o parte, filierele scurte au fost ignorate prea multa vreme. Din datele disponibile rezulta ca, in ciuda lipsei de sprijin si de recunoastere, 15% din exploatatiile Uniunii Europene isi desfac deja mai bine de jumatate din productia proprie pe pietele locale”, a precizat comisarul.

Acesta a mai adaugat: „dincolo de aceste dificultati, vanzarea pe plan local a unei parti mai mari din productia agricola va oferi raspunsuri concrete la o serie de provocari cu care se confrunta societatea noastra: raspunsuri pentru consumatorii care apreciaza calitatea, bogatia ofertei agricole si propriile traditii; raspunsuri in ceea ce priveste sanatatea economica a sectorului agricol – chiar daca pietele locale sunt departe de a deveni majoritare, ele aduc un plus de valoare adaugata indispensabil; raspunsuri pentru societate la problemele risipei de resurse si schimbarilor climatice: risipa de energie legata de transporturile inutile de marfa si risipa de produse alimentare, pierdute in diferitele etape ale lantului logistic. Este nevoie de o mai buna intelegere din partea noastra a acestui mod de comercializare. El trebuie redescoperit”.

Conferinta „Agricultura si pietele locale” a fost organizata de Comisia Europeana la initiativa comisarilor europeni Dacian Ciolos si John Dalli, responsabili de agricultura si dezvoltare rurala si, respectiv, de sanatate si protectia consumatorilor.

ANSVSA: Situația la zi a evoluției Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) De la data confirmării prezenței Pestei Porcine Africane (PPA) în țara noastră, pentru prima oară, în 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare, se constată că în zona de N-V a României boala evoluează lent, chiar staţionar, confirmându-se în 14 localităţi din judeţele Satu-Mare, Sălaj şi Bihor. Au fost afectaţi 13...

Suplimentarea cu proteine by-pass a dietei bovinelor de lapte
Autor: Nora Marin  /   vineri, 3 august 2018

Îmbunătățirea producției de lapte este un instrument important de creștere a calității vieții, în special pentru persoanele din mediul rural. Cum, în România există numeroase exploatații comerciale de dimensiuni mici sau medii, am găsit util ca, de această dată, să facem referire la recomandările FAO privind îmbunătățirea...

Valorificarea superioară a sângelui animalelor abatorizate
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 3 august 2018

Abatoarele, precum și companiile de prelucrarea a cărnii generează o cantitate semnificativă de subproduse solide și lichide. La rândul lor, angrosistii și comercianții cu amănuntul produc cantități mari de subproduse. Deci, milioane de tone de deșeuri sunt produse în fiecare zi iar problema este eliminarea lor. Dar eliminarea...

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...