Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Agro business: „subventiile agricole, in noua viziune a comisiei europene”

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Uniunea Europeana propune o noua modalitate de distributie a subventiilor in agricultura, anunta Agro Business. In prezent, in Uniunea Europeana coexista doua mecanisme de distributie a platilor directe. In vechile state membre exista asa-numitele criterii istorice, stabilite in 2000-2002, bazate pe productie, in vreme ce in noile state membre, care au aderat la UE in 2004-2007, exista o plata unica la hectar. In acest sistem exista dezechilibre. Sunt, de asemenea, discrepante si intre regiuni, si intre diferite tipuri de agricultura.

Prin noua modalitate de acordare, platile directe/subventiile vor fi compuse din cateva elemente. Va exista o plata de baza pentru fermierii din toata Europa, sprijin pentru venitul acestora, repartizat pe criterii noi, care vor tine cont, intre altele, de contextul de productie, de suprafata, de conditiile climatice, de marimea exploatatiilor. Acest sprijin va fi conditionat si de respectarea unor criterii minime de protectie a mediului.

Directia propusa de comisarul european pentru agricultura este sa se renunte la criteriile istorice si sa se mearga spre un sistem nou, echilibrat, aplicabil tuturor celor 27 de state membre. Apoi, agricultorii vor fi incurajati sa utilizeze tehnici simple de productie care sa nu puna in pericol biodiversitatea, sa duca la o buna folosire a resurselor naturale si sa sprijine lupta impotriva schimbarilor climatice. Agricultorii vor primi bani in plus daca vor folosi tehnici gen rotatia culturilor, mentinerea pasunilor permanente, acoperirea solurilor iarna cu plante care produc materie organica, nelucrarea capetelor de parcela pentru a evita erodarea solului si pierderea humusului. Nu vor fi penalizati, ci incurajati.

Pentru agricultorii din zonele unde e dificil sa faci agricultura, pentru zonele defavorizate, statele membre vor avea posibilitatea de a acorda o plata de baza mai ridicata, cum este cazul si unor zone de munte din Romania. Aceasta plata va fi complementara sprijinului pentru zonele defavorizate cu cofinantare nationala, care va fi mentinut in cadrul pilonului II – dezvoltare rurala, cu o sustinere mai clara si mai vizibila pentru categorii de agricultori.

Meat.Milk 2019: Iveco România și Autofrigo Center vor expune echipamente de frig pentru transport auto
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 aprilie 2019

Iveco România și Autofrigo Center au devenit și în acest an parteneri ai conferinței Meat.Milk 2019, care se va desfășura în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov. Ca urmare, pe platoul din fața hotelului, cele două companii vor expune autocamionete Iveco Daily, echipate cu soluții de frig auto, destinat...

Statul garantează 80% din creditele fermierilor
Autor: meatmilk  /   vineri, 19 aprilie 2019

(Comunicat) Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), continua in 2019 strategia  de pozitionare ca pilon de sprijin pragmatic pentru dezvoltarea mediului antreprenorial, a persoanelor fizice si a beneficiarilor publici prin facilitarea accesului la finantare.   Implementarea si derularea diverselor programe...