Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Agromalim 2009 – o editie jubiliara

Autor: Meat MIlkmarți, 29 ianuarie, 2013

Expo Arad International a gazduit, in perioada 10-13 septembrie 2009, cea de-a XX-a editie a targului Agromalim – targ international de agricultura, industrie alimentara si ambalaje.
Ajuns la aceasta editie jubiliara, Agromalim a reusit sa stabileasca un nou record, reunind, in cele doua pavilioane ale complexului si pe platformele exterioare, apartinand Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad, pe o suprafata totala de 25.000 mp, 270 de firme din Romania, Ungaria, Austria, Germania, Italia, Serbia, Bulgaria si Spania.

Ca si in ceilalti ani, editia din 2009 a targului s-a bucurat de sprijinul colaboratorilor OJCA Arad, OARZ Arad, DADR Arad, APIA Arad, OJPDRP Arad, Consiliul Judetean Arad, asociatiile de crescatori de animale ITD Ungaria si Koros Trade. Si in editia aceasta, ITD Ungaria a finantat participarea firmelor maghiare la targ, participare care a fost organizata de Koros Trade.
Agromalim a expus in 2009 noutatile si noile oportunitati in domeniul agriculturii, a adus noi participanti si o paleta mai diversificata de produse si servicii. Au fost prezenti cei mai importanti producatori si importatori de masini si utilaje agricole, precum si un numar de peste 10.000 de vizitatori, “in crestere cu 15% fata de editia anterioara,” subliniaza, pentru revista Fabrica de Carne, Crina Pitigoi, referent marketing la Expo Arad International.

In cadrul expozitiei nationale de animale, or­ga­ni­zata cu sprijinul Oficiului pentru Ameliorare si Re­productie in Zootehnie Arad si al Asociatiei Cres­­catorilor de Bovine ASVAC Arad, AGCTR Arad, Asociatiei Crescatorilor de Ovine Pastorul Cri­sana Arad, Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Ca­prine Miorita Chisineu Cris, au fost prezentate cele mai valoroase animale crescute de membrii a­cestor asociatii. Au fost expuse taurine, ovine, ca­ba­line si animale de hobby. Cel mai impozant animal dintre taurinele expuse, un e­xemplar a­par­ti­nand Statiunii de Cercetare-Dez­vol­tare Bovine Muresul Arad, a castigat titlul de Miss Arad.

Editia jubiliara a presupus, in premiera, si lan­sa­rea Salonului de produse traditionale, unde cei 10 expozanti au fost, pe tot parcursul tar­gului, “cu standurile mereu
pline”, mentioneaza Cri­na Pitigoi. “Am vorbit cu participantii de la Sa­lon si ne-au spus ca sunt foarte multumiti de participare, au facut vanzari semnificative”.

Pe toata perioada targului, au fost organizate o serie de intalniri, prezentari si conferinte te­ma­tice. Astfel, prima zi Agromalim, 10 septembrie, a debutat cu forumul romano-maghiar la care au participat oficialitati, specialisti si oameni de afaceri din cele doua tari. Asociatia de Standar­di­zare din Romania a propus solutii de im­bu­na­ta­ti­re a pietei alimentare autohtone si, in cadrul Information Day, participantii au fost sfatuiti in ceea ce priveste posibilitatea de recuperare a TVA-ului din tarile membre UE.

Vineri, in a doua zi a Targului, ministrul Agri­cul­turii, Ilie Sarbu, a venit la Arad pentru a discuta cu expozantii si cu vizitatorii. Fermierii s-au plans ministrului ca nu primesc la timp subven­tii­le pentru agricultura, in timp ce statul ii preseaza sa isi plateasca toate taxele la termen. „Pe noi ne preseaza in permanenta Finantele sa ne platim TVA-ul si celelalte taxe, dar, nefiind bani li­­chi­zi, mai ales acum pe criza, producatorii nu au de unde sa plateasca. De aceea, va rugam sa interveniti si sa ajutati agricultorii, sa primim subventiile la timp”, a spus un fermier la al carui stand s-a oprit ministrul. Sarbu a dat asi­gu­rari ca se fac eforturi pentru plata la termen a fer­mierilor si a adaugat ca nivelul subventiilor va a­junge la cel din toate tarile UE, incepand cu 2011.

Tot pe 11 septembrie, s-a desfasurat Ziua Con­­sul­tantei Agricole, in cadrul careia au avut loc in­tal­niri si prezentari pe teme de interes pri­vind spri­jinul acordat de institutiile statului pentru a­­gri­cul­tori, posibilitati de accesare a fondurilor destinate fermierilor, finantari, programe de sprijin. OJCA Arad, impreuna cu OARZ Arad, APIA Arad, OJPDRP Arad si DADR Arad au oferit ce­lor interesati informatii, atat in cadrul acestor pre­­zen­­tari, cat si pe toata durata targului in stan­du­­rile din cele doua pavilioane. In penultima zi a tar­­gului, a avut loc intalnirea anuala a Asociatiei A­gricultorilor Maghiari din Romania, la care au par­ticipat si alte asociatii de producatori si crescatori.

Organizatorii spera ca editia de anul viitor, a XXI-a, care va avea loc la inceputul lui septembrie, sa fie in crestere atat ca numar de ex­po­zanti, cat si ca numar de vizitatori. “In agricultura nu prea este criza, lucrarile agricole isi urmeaza cursul”, subliniaza Crina Pitigoi.

Noua conferință Global GAP se adresează în primul rând fermierilor
Autor: meatmilk  /   luni, 6 februarie 2017

“LANȚUL  ALIMENTAR SCURT” – Bunele practici în agricultura românească aduse de certificarea GLOBAL G.A.P. A doua ediţie a conferinţei Global G.A.P. în România   Compania de consultanţă INAQ Consulting, în parteneriat cu proprietarul standardelor GLOBAL G.A.P.,va organiza in ziua de 24  februarie 2017, la orele...

Fundația ”Mitică Crăciunescu”, puternic implicată în proiecte sociale
Autor: meatmilk  /   miercuri, 18 ianuarie 2017

Pe lângă activitatea de producție și comerț, și luându-și misiunea civică în serios, compania Diana se implică în numeroase proiecte sociale pe care le derulează prin intermediul Fundației ”Mitică Crăciunescu”, nimeni altul decât fondatorul companiei vâlcene.   Potrivit programului de activitate, Fundatia ”Mitica...