Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

În agromediu s-au investit 3 md euro

Autor: Meat MIlkjoi, 29 mai, 2014

(Agerpres) România a investit aproape trei miliarde de euro în perioada 2007- 2013 prin măsurile de agromediu, alte trei miliarde de euro urmând să fie puse la dispoziție în următorii sapte ani, a declarat, marți, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltării Rurale, într-o conferință pe teme agricole.

„Regulamentul european spunea ca 25% din alocarea financiară pe dezvoltare rurală să meargă la măsurile de agromediu în perioada 2007 — 2013. Am investit pe aceste măsuri aproape trei miliarde de euro, iar alte trei miliarde de euro vor fi puse la dispoziție pentru că procentajul a crescut la 30% în perioada 2014 — 2020. Sunt patru măsuri pe care le-am identificat și analizăm introducerea celei de-a cincea — măsura de silvomediu”, spus Daniel Constantin.

Potrivit sursei citate, prima măsură se referă la împădurirea terenurilor agricole, respectiv crearea de perdele forestiere, a doua la măsura de agromediu asa cum a fost definită și în perioada 2007 — 2013, a treia se referă la zonele defavorizate, nu numai cele montane, și cea de-a patra la agricultura ecologică, care s-a dezvoltat foarte mult în România plecând de la gradul redus de utilizare a îngrăsămintelor.

„Pe baza discuțiilor avute cu mediul privat, cu ONG-urile și cu Ministerul Mediului, analizăm introducerea măsurii de silvomediu. Cei care sunt proprietari de păduri și nu pot să le valorifice din punct de vedere al agriculturii pot să primească o compensație financiară. Vrem să asigurăm o dezvoltare echilibrată între potențialul pe care îl are agricultura și mediul înconjurător”, a adăugat Constantin.

În ceea ce privește numărul proiectelor depuse după șapte zile de la lansarea primei sesiuni de depunere de proiecte pentru măsura 121 — „Modernizarea exploatațiilor agricole”, șeful MADR a afirmat că s-au depus proiecte pentru toate sumele alocate acestei măsuri, respectiv 150 de milioane de euro.

„Numai într-o săptămână, în șsapte zile, s-au depus pe sistemul electronic pe care l-am pus la dispoziție în România proiecte pentru toate sumele pe care le avem, deși sesiunea va fi activă timp de două luni, respectiv până pe 18 iulie, ceea ce arată că avem nevoie de investiții în agricultură, avem nevoie să creștem producția medie la hectar”, a subliniat vicepremierul Daniel Constantin.

Ministerul Agriculturii a lansat în urmă cu o săptămână prima sesiune de depunere de proiecte pentru măsura 121 — „Modernizarea exploatațiilor agricole” în baza regulamentelor europene de tranziție, dar pe alocările financiare ale viitorului Program Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 — 2020, sumele totale puse la dispoziția beneficiarilor cifrându-se la 150 de milioane de euro.

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...