Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Agrostar: Cercetătorii din Iași, pregătiți de proteste în stradă

Autor: meatmilkmiercuri, 18 ianuarie, 2017

Printr-un comunicat, Agrostar informează că toți salariații Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu-Iași se pregătesc să protesteze în stradă față de refuzul conducerii stațiunii de a le respecta drepturile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, după ce mai multe runde de negocieri au eșuat.

 

“Nemulțumirea salariaților este legată de faptul că drepturile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, drepturi pe care chiar conducerea stațiunii le-a promis, nu s-au concretizat prin acte adiționale și aceștia nu beneficiază de ele. Situația este cu atât mai gravă cu cât stațiunea are circa 700 capete animale de care salariații trebuie să aibă grijă, iar în condițiile în care aceștia vor refuza să le mai îngrijească ne întrebăm ce se va întâmpla cu ele”, declară secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.

 

Conflictul durează de mai multe luni, timp în care Federația Agrostar, la care sunt afiliați salariații stațiunii, a încercat rezolvarea situației. Federația, prin Blocul Național Sindical, confederație la care este afiliată, și a filialei BNS Iași a pus în discuția Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii Iași, în luna decembrie, 2016, situația conflictuală din cadrul stațiunii. La aproape o lună de la data la care a avut loc Comisia de Dialog Social, situația nu doar că nu s-a îmbunătățit, ci chiar s-a agravat. Angajații și-au primit salariile cu întârziere, și asta nu pentru că nu existau bani, ci pentru că își cer drepturile.

 

„Ca urmare a faptului că sindicatul ”a îndrăznit” să se adreseze Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii Iași, conducerea SCDB Dancu nu a mai achitat salariile la timp. Conform contractului încheiat și asumat acestea, ar fi trebuit plătite în data de 12 ale lunii, lucru care nu s-a întâmplat nu pentru că nu erau bani, ci pentru că s-a dorit răzbunarea pe salariați. Subliniez că salariul  unui îngrijitor de animale este de 900 lei net, în situația în care acesta lucrează zi lumină, deoarece animalele trebuie îngrijite 24 de ore din 24. Este de neînțeles cum conducerea stațiunii și-a asumat un contract colectiv de muncă pe care nu-l respectă, cu atât mai mult cu cât unitatea se supune regulilor instituțiilor publice”, afirmă Horațiu Raicu.

 

Prin urmare, Federația AGROSTAR solicită respectare prevederilor contractului colectiv, încheierea actelor adiționale la contractele individuale, cu prevederile din cadrul contractului colectiv, acordarea la timp a drepturilor salariale. Toate acestea, ținând cont de faptul că și așa mai avem puține stațiuni de cercetare – dezvoltare, că personalul este foarte greu de găsit, că salariile sunt foarte mici, iar salariile cercetătorilor din cadrul stațiunii sunt jenant de mici pentru nivelul de pregătire pe care aceștia îl au.

 

Federația AGROSTAR, cea mai mare federație sindicală din domeniul agricol, are în componență peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât și salariați din agricultură și servicii conexe, din sectorul privat, cât și din cel bugetar. Federația AGROSTAR este una dintre puținele organizații afiliate pe plan internațional, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

WVR: Rechizite și 5000 de mese calde oferite copiilor dintr-o comună doljeană
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 31 iulie 2019

(Comunicat) Sprijin educațional și rechizite școlare pentru 65 de copii, care au primit zilnic și o masă caldă, educație parentală pentru peste 80 de părinți și consiliere profesională pentru peste 50 de tineri și adulți.   Acesta este bilanțul primului an al unui proiect implementat cu fonduri europene în comuna...

ACEBOP va participa la selecția pentru elaborarea PNS 2021-2027
Autor: meatmilk  /   marți, 23 iulie 2019

(Comunicat) In data de 27.06. 2019, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Direcția de Dezvoltare Rurală - Autoritatea de Management pentru PNDR, a lansat procesul de selectare a partenerilor in vederea constituirii grupurilor de lucru tematice pentru elaborarea Planului Național Strategic (PNS) 2021-2027, inițiativă pe care am...