Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Alerta in europa, dupa ce un mistret cu febra aftoasa a fost depistat in bulgaria

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Comisia Europeana a adoptat, in acest inceput de an, masuri de protectie urgente dupa ce mistretul salbatic, impuscat de vanatori in Bulgaria, la sfarsitul anului trecut, a fost depistat ca fiind bolnav de febra aftoasa. CE a decis ca provincia Burgas este o zona de risc crescut, iar provinciile Yambol, Sliven, Shumen si Varna sunt cu risc scazut de contaminare, potrivit unui comunicat remis de Comisia Europeana.

Transportul de animale vii susceptibile de imbolnavire (porci, bovine, ovine) din si catre zonele cu risc crescut si scazut este interzis, la fel si transportul de embrioni sau alte produse de la animale din zonele cu risc crescut. Nu exista insa restrictii pentru transportul de produse de la animalele din zonele cu risc scazut. Decizia se aplica si produselor care au fost realizate inainte de intrarea in vigoare a restrictiilor sau celor care au fost supuse tratarii, in conditiile in care acesta nu poate elimina febra aftoasa.

Autoritatile din Bulgaria au informat Comisia Europeana despre cazul de febra aftoasa. Mistretul a fost impuscat pe 30 decembrie, in zona Makevtci din apropierea granitei cu Turcia si prezenta leziuni la picioare. Testele au aratat ca suferea de febra aftoasa, iar unele mostre au fost trimise la laboratoarele Comisiei Europene.

Declararea cazurilor de febra aftoasa este obligatorie, in conditiile in care boala este extrem de contagioasa. Boala se transmite prin contact cu secretii si excretii ale animalelor bolnave sau celor purtatoare de virus (cabaline infectate), vehiculate prin haine, alimente, furaje contaminate. Formele grave ale bolii duc la deces in 80% din cazuri.

Masurile incluse in directiva adoptata de CE includ o ancheta epidemiologica, suspendarea vanatorii si interdictia hranirii animalelor. Vor fi obligatorii inspectiile veterinare in cazul animalelor vanate sau gasite moarte, iar in cazul speciilor susceptibile de imbolnavire, adaposturile cu astfel de animale vor fi monitorizate.

INSSE: Cifra de afaceri în comerţul cu ridicata în luna ianuarie 2019
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) În luna ianuarie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut în termeni nominali faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 20,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,0%....

Dezbatere dedicată PAC şi Politicii de Coeziune, găzduită de Parlamentul României
Autor: meatmilk  /   vineri, 22 martie 2019

(Comunicat) Secretarul de stat Daniel Dumitru Botănoiu a participat la Reuniunea dedicată Politicii Agricole Comune şi Politicii de Coeziune, ce s-a desfășurat la Parlamentul României.   Cu această ocazie, în cadrul sesiunii dedicate dezbaterii Bugetului Politicii Agricole Comune, secretarul de stat Botănoiu a punctat câteva...