Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Amrcr: reducerea tva la alimente va reduce preturile la raft

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% va contribui la reducerea evaziunii fiscale, la incurajarea producatorilor locali si la stimularea consumului, sustin reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), intr-un comunicat transmis joi, citat de NewsIn, remis de Recolta.eu.

„Masura reducerii TVA la alimente va servi in mod direct intereselor consumatorilor din Romania prin scaderea preturilor la raft. In consecinta salutam si sustinem intentia guvernului de a reduce TVA la alimente si speram ca se va concretiza cat mai curand”, a declarat vicepresedintele AMRCR, Delia Nica.

Potrivit AMRCR, majoritatea statelor europene aplica niveluri reduse de TVA pentru alimentele de baza, acestea situandu-se intre 0% in Marea Britanie si 14% in Cehia.

„Dintre tarile din Europa Centrala si de Est, toate aplica niveluri reduse de TVA. In Polonia, cota de TVA pentru produsele alimentare este de 5%, in Bulgaria de 9%, iar in Slovenia de 8,5%. In acest context, consumatorii din Romania, unde continua sa se practice un nivel ridicat al TVA la alimente, sunt direct afectati, mai ales in conditiile unei conjuncturi economice nefavorabile determinata de deprecierea leului, inflatie si cresteri salariale sub nivelul inflatiei”, se arata in comunicat.

Delia Nica precizeaza ca AMRCR nu impartaseste parerile si comentariile care exprima scepticism sau chiar ingrijorare in legatura cu efectele pe care reducerea TVA la alimente le-ar putea produce.

„Marii retaileri isi propun sa intreprinda toate demersurile care le stau la indemana pentru ca preturile de la raft sa scada in mod efectiv cu acelasi procent cu care va scadea cota taxei. Unul dintre elementele esentiale ale strategiei noastre este sa aplicam o rigurozitate maxima in derularea operatiunilor comerciale si sa acceptam continuarea acestora doar cu acei parteneri care vor intelege sa se ralieze atingerii obiectivului primordial – preturi de raft mai mici”, a declarat vicepresedintele AMRCR.

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...