Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Ancheta ANSVSA la Romsuintest Peris

Autor: Meat MIlkmarți, 29 ianuarie, 2013

Conducerea DSVSA Ilfov a dispus demararea unor verificari la S.C. Romsuintest Peris S.A, ca urmare a mortalitatii crescute a animalelor, inre­gis­trata la complexul de porci apartinand acestei societati, a declarat, pentru Fabrica de Carne, dr. Alina Monea, sef Serviciu Comunicare, IT si Relatii cu Mass Media al ANSVSA.

In urma controalelor efectuate de catre inspectorii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Ilfov, la complexul de porci al societatii sus-mentionate, s-au constatat urmatoarele:
• unitatea nu a asigurat bunastarea animalelor prin furajare corespunzatoare;
• de asemenea, s-a constatat o crestere a procentului de mortalitate cu aproximativ 2% fata de procentul tehnologic din unitate;
• conducerea DSVSA Ilfov a dispus recoltarea de probe de la cadavrele animalelor, probe de sange si probe de furaje pentru efectuarea examenelor de laborator, in vederea stabilirii cauzelor care au dus la cresterea mortalitatii peste procentul normal;
• SC Romsuintest Peris SA a asigurat permanent supravegherea pentru pesta porcina clasica, conform programului national de prevenire si combatere a pestei porcine clasice;
• atat medicul veterinar imputernicit al companiei, cat si medicul veterinar oficial vor supraveghea in continuare starea de sanatate a efectivelor;
• DSVSA Ilfov a informat operativ conducerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor asupra situatiei de la Romsuintest Peris SA.

“Analiza finala a procentului de mortalitate la suinele de la SC Romsuintest Peris SA in Iunile februarie si martie 2011, a evidentiat cresterea mortalitatii la 6%, comparativ cu trimestrul 4 /2010, cand s-a inregistrat un procent de 3,81% fata de efectivul rulat”, a precizat, pentru FDC dr Veronica Brumaru, Director Executiv al DSVSA Ilfov.

Conform buletinelor de analiza, in urma examenelor de laborator efectuate pe cadavre de tineret suin (categoria de varsta cea mai afectata), s-a diagnosticat „Colibaciloza asociata cu infectii cu Proteus spp”.

Romsuintes a colaborat cu reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare pentru rezolvarea problemei. “Medicul veterinar oficial, care asigura asistenta sanitara veterinara a unitatii, fiind medic veterinar imputernicit de catre DSVSA, colaboreaza permanent atat cu DSVSA, cat si cu conducerea societatii Romsuintest Peris”, ne-a explicat oficialul DSVSA Ilfov.

Instalarea infectiei colibacilare este conditionata de existenta unor factori favorizanti, care determina scaderea rezistentei organismului nou-nascutilor precum: furajarea deficitara, conditii zooigienice necorespunzatoare.

„Urmare a analizei facute la SC Romsuintest Peris SA de catre reprezentantii DSVSA IIfov, furajarea necorespunzatoare din punct de vedere cantitativ si calitativ a determinat evolutia bolii. Conform adresei SC Romsuintest Peris SA, societatatea asigura, in prezent, necesarul de furaje” a subliniat dna Brumaru.

SC Romsuintest Peris SA are sediul in Peris, la 30 km in partea de nord a orasului Bucuresti si la 7Km spre vest de DN1 (E15) Bucuresti-Ploiesti-Brasov. Societatea se doreste a fi un model de integrare atat pe verticala, cat si pe orizontala. Astfel, pe verticala pornind de la FNC, complex de selectie si de hibridare pana la abator, intregul flux este asigurat integral. Pe orizontala se realizeaza integrarea perfecta prin implicarea directa a cercetarii in toate sectoarele de activitate si secventele tehnologice.

SC Romsuintest Peris este singura unitate din Romania care efectueaza cercetare stiintifica in domeniul cresterii porcinelor. Sectorul de cercetare este dotat cu laboratoare corespunzatoare in care se realizeaza studii si experimente pe specia porcina, rezultatele obtinute fiind verificate si aplicate imediat in sectoarele de productie din unitate. Rezultatele obtinute in activitatea de cercetare sunt transmise si crescatorilor de porcine din tara, prin diferite publicatii, simpozioane, conferinte, specializari.

Pastramagiii o cam fac de oaie
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 30 ianuarie 2013

Produsele acceptate pe piata circula liber, fara a mai fi supuse verificarilor multiple, considerate deseori costisititoare. Dar pentru atingerea acestui deziderat, trebuie realizata si dovedita conformitatea cu standardelele impuse la nivel national si intercomunitar, standarde care confera prezumtia de seriozitate, in ceea ce priveste realizarea...

Pseudo-nutritionistii, antireclama calculata
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 30 ianuarie 2013

Ultimii doi ani au scos in fata publicului o mare de specialisti in nutritie. La fel de multi precum psihologii rasariti zilnic in presa, cu toate ca putini dintre povatuitorii ocazionali sunt cu adevarat recunoscuti de breslele specialitatilor medicale, ale caror reprezentanti se recomanda. Daca pseudo-psihologii sunt, in general, preocupati de...