Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

ANPC: Este necesară o abordare corectă și transparentă a pieței cărnii din România

Autor: Meat MIlkluni, 16 iunie, 2014

(Autor: Marius-Alexandru DUNCA, Președinte ANPC)

Carnea reprezinta unul dintre produsele de bază în alimentația consumatorilor, astfel că este necesară o abordare corectă și transparentă a acestui segment de piață. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor acordă o importanță deosebită tuturor factorilor implicați în acest domeniu printr-o supraveghere permanentă a pieței, prin informarea constantă, completă, corectă și precisă a consumatorilor, precum și prin consilierea oferită operatorilor economici. Ne dorim ca produsele existente pe piața din România să fie produse sigure, fără să prezinte riscuri pentru consumatori. Principalul scop al ANPC este acela de a preveni, înainte de a combate, astfel că suntem deschiși, în orice moment, să venim în întâmpinarea operatorilor economici prin informare și consiliere, pentru a ne asigura de conformitatea produselor și serviciilor oferite consumatorilor.

SFATURI, ÎN MATERIE DE PROTECȚIA CONSUMATORILOR, PENTRU PROCESATORII DE CARNE:

* Să respecte legislația aferentă domeniului în care activează, cu scopul de a pune pe piață produse sigure, în conformitate cu specificațiile tehnice sau standardele de firmă care stau la baza activității de producție;

* Să respecte condițiile de manipulare, transport și depozitare, pentru a menține caracteristicile produsului conform definiției: data durabilității minimale/data limită de consum;

* Să se asigure că partenerii care distribuie produsul primesc documentația care certifică atât caracteristicile, cât și conformitatea produsului;

* Să respecte prevederile legislației în vigoare cu privire la etichetarea produsului, respectiv: denumire produs, coordonatele de identificare ale producătorului/ importatorului/ ambalatorului, ingredientele în ordinea descrescătoare a ponderii, data durabilității minimale, condițiile de depozitare, substanțele alergene, cantitatea netă. La acestea se adaugă reguli complementare, în funcție de specificitatea produsului; spre exemplu, ingredientul care dă specificitatea produsului finit trebuie să fie exprimat în procente;

* Să nu schimbe starea termică a materiei prime și a produselor;

* Să utilizeze ambalaje corespunzătoare, astfel încât să nu fie afectate caracteristicile produsului pe perioada datei minimale de valabilitate, în condiții de depozitare/ manipulare/ transport, conform standardelor tehnice de firmă;

* La produsele tradiționale, să respecte condițiile de certificare cu privire la: absența aditivilor din procesul de producție a produsului finit, produsele vor fi realizate după metode care nu implică 100% instalații industriale, în procesul de producție se va utiliza materie primă conform caietului de sarcini.

S-a dat startul tranziției la noua versiune a Standardului ISO 22000
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 4 iulie 2018

Organizația Internațională pentru Standardizare a republicat standardul revizuit ISO 22000:2018, privind sistemul de management al siguranței alimentelor, marcând începutul unei perioade de tranziție de trei ani, pentru companiile certificate, acestea având nevoie de o abordare preventivă a siguranței alimentelor, ajutând la...

Recomandări ANSVSA pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare
Autor: meatmilk  /   miercuri, 30 mai 2018

(Comunicat) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă  populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.   Astfel, consumatorilor li se...