Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

ANPC vrea etichetarea corectă a alimentelor!

Autor: Meat MIlkjoi, 5 decembrie, 2013

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului lansează o nouă etapă a campaniei naţionale „Citeşte eticheta!”, destinată produselor agroalimentare. Campania apare în contextul în care Comisia Europeană ia măsuri care vizează protecţia consumatorilor şi garantarea integrităţii produselor alimentare ambalate, comercializate în Uniunea Europeană.

Astfel, ceea ce este scris pe eticheta de pe produs trebuie să spună adevărul despre conţinutul acestuia.

„Faptul ca in compoziţia produselor din carne de vită s-a identificat prezenţa cărnii de cal arată că această cerinţă fundamentală nu este întotdeauna respectată. Carnea de cal poate fi comercializată în UE, doar că, la fel ca orice alt ingredient, trebuie sa fie indicată pe etichetă”, se arată într-un comunicat al Protecţiei Consumatorilor.

Măsuri luate la nivelul Uniunii Europene

Prin urmare, statele membre UE au luat măsurile necesare pentru ca produsele etichetate necorespunzător să fie scoase de pe piaţă.

De altfel, la nivel european a fost elaborat un plan pentru coordonarea unui program de testare a produselor, care se va derula timp de o lună şi care îşi propune să identifice prezenţa nedeclarată a cărnii de cal în compoziţia produselor, precum şi a cărnii de cal care conţine fenilbutazonă.

În plus, normele UE vor prevedea ca pe etichete să fie prevăzute şi proteinele adăugate la produsele din carne care provin de la acelaşi tip de animal.

Sancţiuni în caz de fraudă pe lanţul de aprovizionare

Protecţia Consumatorilor mai informează că se va îmbunătăţi armonizarea sancţiunilor în caz de fraudă în lanţul de aprovizionare. „Se vor extinde şi normele UE privind originea alimentelor pentru a include mai multe categorii de produse (de exemplu, altele decât ouăle, mierea şi carnea provenind din afara UE) şi toate tipurile de carne.

„Fiecare consumator trebuie să facă alegeri în cunoştinţă de cauză cu privire la produsele pe care le cumpără şi să le utilizeze în condiţii de siguranţă.Totodată, ne dorim conştientizarea consumatorilor cu privire la importanţa solicitării bonului fiscal, prin lansarea mesajului – Cere Bonul Fiscal pentru un produs sigur!”, a spus şi Sorin Mierlea, preşedintele A.N.P.C.P.P.S. Romania.

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...