Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

ANSVSA: Bluetongue evoluează în 22 de județe

Autor: Meat MIlkluni, 22 septembrie, 2014

(Comunicat) 757 de animale din 22 de judeţe au fost diagnosticate cu Bluetongue (Boala limbii albastre), iar numărul animalelor moarte a ajuns la 132, în mai puţin de o lună de la diagnosticarea primului caz în România, anunţă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În cele 22 de judeţe există un efectiv animale receptive de 5.937.668, iar boala afectează 757 de animale din 130 de comune. Procentul animalelor afectate de boală, din totalul animalelor receptive existente în aceste judeţe, este de 0,01% la data de 18 septembrie 2014, potrivit datelor publicate de ANSVSA.

Primul caz de „Boala limbii albastre” (Bluetongue) în România a fost diagnosticat în 22 august 2014, în judeţul Buzău. Boala este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale. Nu există tratament specific, animalele pot trece prin boală şi se pot vindeca în 7-10 zile. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului, precizează ANSVSA.

ANSVSA mai precizează că prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala. Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...