Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Ansvsa: ce este codex alimentarius

Autor: marți, 5 februarie, 2013

Avand in vedere unele preocupari ale mass-media privind Codex Alimentarius, pentru informarea opiniei publice si pentru o corecta intelegere a acestui sistem complex de standarde alimentare acceptate la nivel mondial, ANSVSA face urmatoarele precizari, printr-un comunicat trimis redactiei noastre:

Romania a devenit membru FAO la 9 noiembrie 1961, iar in anul 1962 in cadrul unui program comun al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO) a fost infiintat Codex Alimentarius, sau codul hranei.

Codex Alimentarius este o colectie de norme (standarde) alimentare international adoptate, prezentate intr-o maniera unificata, furnizand astfel un punct de referinta unic la nivel international. Aceste norme alimentare sunt adoptate la nivelul Comisiei Codex Alimentarius si au scop sa protejeze sanatatea consumatorilor si sa asigure practici oneste in comertul alimentar.

Normele Codex Alimentarius sunt destinate sa conduca si sa promoveze elaborarea si aprobarea definitiilor si a cerintelor pentru produsele alimentare, sa ajute in armonizarea lor si, prin efectuarea acestora, sa faciliteze comertul international.

Codex Alimentarius include:
• standarde pentru toate grupurile de produse alimentare, fie prelucrate, semiprelucrate sau materii prime pentru distribuirea catre consumator;
• prevederi referitoare la igiena alimentelor, aditivii alimentari, reziduurile de pesticide, contaminanti, etichetare si prezentare, metode de analiza, recoltare a probelor etc.;
• prevederi cu caracter consultativ sub forma de coduri de practica, indrumari sau alte masuri recomandabile.

Standardele pentru produse alimentare, liniile directoare si alte recomandari elaborate de Codex Alimenatrius, se bazeaza numai pe principiile unor analize si dovezi stiintifice bine fundamentate, care implica un studiu aprofundat al tuturor informatiilor relevante, pentru ca standardele respective sa asigure calitatea si securitatea produselor alimentare si au o importanta incontestabila pentru state, ca baza pentru elaborarea normelor nationale.

Standardele Codex si alte prevederi nu au o valoare echivalenta cu legile si normele nationale. Ele prezinta norme recomandate de FAO/WHO pentru guvernele statelor si sunt valoroase din acest punct de vedere. Standardele (normele) alimentare, incluse in Codex Alimentarius, sunt elaborate in conformitate cu principiile stiintifice strict argumentate.

Sistemul organizational Codex Alimentarius adoptat in Romania este, prin natura programului international Codex Alimentarius, de tip guvernamental, iar activitatea specifica se realizeaza in cadrul unei retele de lucru deschise, alcatuita din organisme guvernamentale (Autoritati de reglementare si control in domeniul alimentelor) si nonguvernamentale (patronate, asociatii) prin care se transmit informatii cu privire la diverse proiecte de standarde Codex.
Elaborarea normelor Codex sunt initiate de Comisia Codex si pe parcursul procedurii de adoptare a acestor norme sunt consultate si organismele internationale interesate in domeniul respectiv.

Pentru a putea interveni in cadrul sedintelor de lucru ale Comitetelor, Romania trebuie sa formuleze pozitiile nationale privind subiectele in discutie. Instrumentele de lucru sunt Punctul National de Contact Codex Alimentarius si Comitetul National Codex Alimentarius, cu Secretariatul aferent.

Prin Ordonanta de Guvern nr. 42/2004 privind organizarea activitatii veterinare, aprobata prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, responsabilitatea revine Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Prin Ordinele numarul 79 si 80 din 23.09.2004 ale Presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, s-au infiintat Punctul National de Contact Codex Alimentarius, respectiv Secretariatul Operational Codex Alimentarius. In baza legislatiei in vigoare s-a facut notificarea catre Secretariatul Comisiei Codex si documentele au inceput sa fie transmise.

Punctul National de Contact Codex in Romania, Secretariatul Operational si Comitetul National Codex Alimentarius sunt asigurate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

ANSVSA este autoritatea de reglementare in domeniul veterinar si pentru siguranta alimentelor, structura de contact cu Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si reprezinta Punctul National de Contact pentru Codex Alimentarius.

Avand in vedere cele mai de sus, nu este posibila impunerea sau implementarea la scara globala a prevederilor Codex Alimentarius, fiecare stat membru al Comisiei hotarand in functie de necesitatile si sistemele legislative proprii privind oportunitatea integrarii anumitor aspecte ale Codex Alimentarius in norme obligatorii. Actualmente Comunitatea Europeana este membru cu drepturi depline Codex Alimentarius.

Acest lucru inseamna ca in cazul votului, puterea sa de vot este egala cu numarul membrilor Uniunii Europene aflati la o anumita intalnire de lucru a unui Comitet Codex. Procedura de lucru adoptata consta in intruniri ale membrilor EU, stabilirea unei pozitii comune si sustinerea ei numai de catre delegatia Uniunii Europene.

Desi pana in momentul integrarii Romania a avut dreptul sa isi sustina independent pozitiile, in prezent ca membru al EU, Romania participa la intalnirile Comitetelor Codex, atat mediat prin reprezentarea EU pentru acele subiecte care apartin de competenta EU, cat si direct.

Prevederile Codex Alimentarius devin referinta obligatorie intr-un singur caz, acela al litigiilor intre state, cu privire la comertul sau sanatatea consumatorilor.

Mentionam ca, Romania, in calitate de Stat Membru al Uniunii Europene, aplica direct legislatia comunitara la nivelul tarii noastre, incepand cu anul 2007.
Ca atare, operatorii din domeniu au obligativitatea de a respecta legislatia nationala, regulamentele, directivele si deciziile stabilite la nivelul Uniunii Europene si pot utiliza, optional, standardele Codex in relatiile comerciale.

Festival multi-cultural gastronomic, la București, invitată de onoare: Turcia
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Festivalului Culturilor Asiatice  - Asia Fest va avea loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3). Deși festivalul de anul acesta are ca țară invitată Turcia, aducând în prim plan muzica modernă dar și tradițională, alături de filmul documentar și delicioasa gastronomie de pe malul Bosforului,...

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   joi, 15 noiembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 287 de localități din 18 județe, cu un număr de 1092 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 167 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală.   Prin aplicarea eficentă a măsurilor de...

Ansvsa: ce este codex alimentarius

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Avand in vedere unele preocupari ale mass-media privind Codex Alimentarius, pentru informarea opiniei publice si pentru o corecta intelegere a acestui sistem complex de standarde alimentare acceptate la nivel mondial, ANSVSA face urmatoarele precizari, printr-un comunicat trimis redactiei noastre:

Romania a devenit membru FAO la 9 noiembrie 1961, iar in anul 1962 in cadrul unui program comun al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO) a fost infiintat Codex Alimentarius, sau codul hranei.

Codex Alimentarius este o colectie de norme (standarde) alimentare international adoptate, prezentate intr-o maniera unificata, furnizand astfel un punct de referinta unic la nivel international. Aceste norme alimentare sunt adoptate la nivelul Comisiei Codex Alimentarius si au scop sa protejeze sanatatea consumatorilor si sa asigure practici oneste in comertul alimentar.

Normele Codex Alimentarius sunt destinate sa conduca si sa promoveze elaborarea si aprobarea definitiilor si a cerintelor pentru produsele alimentare, sa ajute in armonizarea lor si, prin efectuarea acestora, sa faciliteze comertul international.

Codex Alimentarius include:
• standarde pentru toate grupurile de produse alimentare, fie prelucrate, semiprelucrate sau materii prime pentru distribuirea catre consumator;
• prevederi referitoare la igiena alimentelor, aditivii alimentari, reziduurile de pesticide, contaminanti, etichetare si prezentare, metode de analiza, recoltare a probelor etc.;
• prevederi cu caracter consultativ sub forma de coduri de practica, indrumari sau alte masuri recomandabile.

Standardele pentru produse alimentare, liniile directoare si alte recomandari elaborate de Codex Alimenatrius, se bazeaza numai pe principiile unor analize si dovezi stiintifice bine fundamentate, care implica un studiu aprofundat al tuturor informatiilor relevante, pentru ca standardele respective sa asigure calitatea si securitatea produselor alimentare si au o importanta incontestabila pentru state, ca baza pentru elaborarea normelor nationale.

Standardele Codex si alte prevederi nu au o valoare echivalenta cu legile si normele nationale. Ele prezinta norme recomandate de FAO/WHO pentru guvernele statelor si sunt valoroase din acest punct de vedere. Standardele (normele) alimentare, incluse in Codex Alimentarius, sunt elaborate in conformitate cu principiile stiintifice strict argumentate.

Sistemul organizational Codex Alimentarius adoptat in Romania este, prin natura programului international Codex Alimentarius, de tip guvernamental, iar activitatea specifica se realizeaza in cadrul unei retele de lucru deschise, alcatuita din organisme guvernamentale (Autoritati de reglementare si control in domeniul alimentelor) si nonguvernamentale (patronate, asociatii) prin care se transmit informatii cu privire la diverse proiecte de standarde Codex.
Elaborarea normelor Codex sunt initiate de Comisia Codex si pe parcursul procedurii de adoptare a acestor norme sunt consultate si organismele internationale interesate in domeniul respectiv.

Pentru a putea interveni in cadrul sedintelor de lucru ale Comitetelor, Romania trebuie sa formuleze pozitiile nationale privind subiectele in discutie. Instrumentele de lucru sunt Punctul National de Contact Codex Alimentarius si Comitetul National Codex Alimentarius, cu Secretariatul aferent.

Prin Ordonanta de Guvern nr. 42/2004 privind organizarea activitatii veterinare, aprobata prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, responsabilitatea revine Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Prin Ordinele numarul 79 si 80 din 23.09.2004 ale Presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, s-au infiintat Punctul National de Contact Codex Alimentarius, respectiv Secretariatul Operational Codex Alimentarius. In baza legislatiei in vigoare s-a facut notificarea catre Secretariatul Comisiei Codex si documentele au inceput sa fie transmise.

Punctul National de Contact Codex in Romania, Secretariatul Operational si Comitetul National Codex Alimentarius sunt asigurate de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

ANSVSA este autoritatea de reglementare in domeniul veterinar si pentru siguranta alimentelor, structura de contact cu Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si reprezinta Punctul National de Contact pentru Codex Alimentarius.

Avand in vedere cele mai de sus, nu este posibila impunerea sau implementarea la scara globala a prevederilor Codex Alimentarius, fiecare stat membru al Comisiei hotarand in functie de necesitatile si sistemele legislative proprii privind oportunitatea integrarii anumitor aspecte ale Codex Alimentarius in norme obligatorii. Actualmente Comunitatea Europeana este membru cu drepturi depline Codex Alimentarius.

Acest lucru inseamna ca in cazul votului, puterea sa de vot este egala cu numarul membrilor Uniunii Europene aflati la o anumita intalnire de lucru a unui Comitet Codex. Procedura de lucru adoptata consta in intruniri ale membrilor EU, stabilirea unei pozitii comune si sustinerea ei numai de catre delegatia Uniunii Europene.

Desi pana in momentul integrarii Romania a avut dreptul sa isi sustina independent pozitiile, in prezent ca membru al EU, Romania participa la intalnirile Comitetelor Codex, atat mediat prin reprezentarea EU pentru acele subiecte care apartin de competenta EU, cat si direct.

Prevederile Codex Alimentarius devin referinta obligatorie intr-un singur caz, acela al litigiilor intre state, cu privire la comertul sau sanatatea consumatorilor.

Mentionam ca, Romania, in calitate de Stat Membru al Uniunii Europene, aplica direct legislatia comunitara la nivelul tarii noastre, incepand cu anul 2007.

Ca atare, operatorii din domeniu au obligativitatea de a respecta legislatia nationala, regulamentele, directivele si deciziile stabilite la nivelul Uniunii Europene si pot utiliza, optional, standardele Codex in relatiile comerciale.

IT Genetics: Black Friday, cu reduceri de până la 60%, pentru companii
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Compania românească IT Genetics, unul dintre cei mai mari furnizori de soluţii de identificare automată, colectare de date (AIDC) şi puncte de vânzare (POS), organizează, pe 16 noiembrie, ceamai mare campanie de Black Friday dedicatăsegmentului B2B, cu reduceri de până la 60% la toateprodusele din stoc.   Campania...

FAO: Restaurarea habitatului râurilor poate îmbunătăți pescuitul în apele interioare
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Ecosistemele de apă dulce găzduiesc 40% din speciile de pește din lume și contribuie direct la securitatea alimentară a gospodăriilor rurale. Cu 11,47 milioane de tone pe an, pescăriile interioare generează 12% din capturile globale de pește, potrivit ultimelor date ale Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și...

În primele nouă luni, Carrefour Romania raportează vânzări de 1,5 miliarde de euro
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 noiembrie 2018

Carrefour România a raportat vânzări de 1,5 miliarde de euro, în creștere cu 8,3% la cursul de schimb constant, în primele nouă luni ale anului, după cum informează European Supermarket Magazine. În procente, vânzările pentru aceeași perioadă au crescut cu 4,8%.   Pentru prima dată, vânzările din România ale...

Festival multi-cultural gastronomic, la București, invitată de onoare: Turcia
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Festivalului Culturilor Asiatice  - Asia Fest va avea loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3). Deși festivalul de anul acesta are ca țară invitată Turcia, aducând în prim plan muzica modernă dar și tradițională, alături de filmul documentar și delicioasa gastronomie de pe malul Bosforului,...

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   joi, 15 noiembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 287 de localități din 18 județe, cu un număr de 1092 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 167 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală.   Prin aplicarea eficentă a măsurilor de...