Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

ANSVSA demarează acţiunile specifice perioadei Sărbătorilor Pascale

Autor: Meat MIlkmarți, 22 martie, 2016

(Comunicat) ANSVSA a dispus demararea acţiunilor specifice perioadei premergătoare Sărbătorilor Pascale, intensificarea controalelor oficiale şi a măsurilor care trebuie aplicate pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare.

 

La aceste acţiuni tematice vor participa medicii veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA) dar şi ai circumscripţiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ).

 

În perioadele 21.03-27.03.2016 (Sărbătorile Pascale Catolice) şi 14.04-03.05.2016 (Sărbătorile Pascale Ortodoxe) va fi asigurată permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, va fi afişat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

 

Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică. În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care vor fi valorificate carnea şi celelalte produse de origine animală, se va asigura personal de specialitate.

 

Pentru informarea şi conştientizarea consumatorilor asupra riscurilor pentru sănătatea publică, care decurg în cazul tăierii animalelor în spaţii neaprobate şi fără supraveghere sanitară veterinară, sau a achiziţionării de produse alimentare din spaţii neautorizate, DSVSA judeţene vor informa în scris primăriile şi prefecturile asupra acestor aspecte.

 

De asemenea, pentru asigurarea protecţiei consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari vor colabora cu reprezentanţii altor instituţii competente de la nivel judeţean/local (primării, consilii judeţene, ANAF, ANPC, IPJ, etc.) şi pot organiza acţiuni comune de control în unităţile care produc, procesează, depozitează, şi comercializează produse de origine animală, în limita competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate de ANSVSA cu alte autorităţi abilitate.

 

În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că, în târgurile de animale, în pieţele agroalimentare, în unităţile de procesare sau în unităţile de desfacere nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, DSVSA judeţene vor aplica măsura suspendării activităţii, până la remedierea tuturor deficienţelor şi vor aplica sancţiuni, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

(Serviciul Comunicare)

S-a dat startul tranziției la noua versiune a Standardului ISO 22000
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 4 iulie 2018

Organizația Internațională pentru Standardizare a republicat standardul revizuit ISO 22000:2018, privind sistemul de management al siguranței alimentelor, marcând începutul unei perioade de tranziție de trei ani, pentru companiile certificate, acestea având nevoie de o abordare preventivă a siguranței alimentelor, ajutând la...

Recomandări ANSVSA pentru evitarea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare
Autor: meatmilk  /   miercuri, 30 mai 2018

(Comunicat) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă  populaţiei ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.   Astfel, consumatorilor li se...