Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

ANSVSA implementează un proiect finanţat de EFSA

Autor: Meat MIlkmiercuri, 11 decembrie, 2013

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa alimentelor (ANSVSA) lansează proiectul „Implementarea şi testarea transmiterii electronice  în formatele XML, Excel şi CVS a datelor privind zoonozele, rezistenţa antimicrobiană şi toxinfecţiile alimentare, precum  şi  actualizarea bazelor de date”.

Proiectul este finanţat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), în baza contractului nr. OC/EFSA/BIOMO/2013/01-CT 2 Lot 1.

Valoarea totală a proiectului stabilită în baza contractului nr. OC/EFSA/BIOMO/2013/01 este de 70.000 euro.

Obiectivul general al proiectului este transmiterea datelor refreritoare la: zoonoze, agenţi zoonotici, rezisţenta antimicrobiană a bacteriilor izolate de la animale, din produsele alimentare, din hrana animalelor, în vederea determinării tendinţelor, a cauzelor zoonozelor şi a toxiinfecţiilor alimentare, date care trebuie raportate de România către Baza de Date privind Zoonozele a EFSA, în conformitate cu Directiva 99/2003/CE.

Scopul proiectului este dezvoltarea şi implementarea  unui  sistem de export al datelor din baza naţională de date a României, către Baza de Date privind Zoonozele a EFSA, în  conformitate cu modelele de date şi terminologia de control ale acestei instituţii.

Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de  ANSVSA şi EFSA.

Principalele activităţi ale proiectului sunt:

1.   Dezvoltarea unui sistem electronic automatic de export al datelor, din baza naţională de date a României în  modelele de date ale  EFSA, pentru următoarele categorii de informaţii privind:

– prevalenţa;

– date izolate şi agregate privind rezistenţa antimicrobiană

– toxiinfecţiile alimentare;

– fagotipurile şi serotipurile de Salmonella spp;

– date privind populaţia de animale; statusul de boală privind tuberculoza şi bruceloza;

– date pe bază de eşantioane  privind agenţii zoonotici în alimente;

– date privind formatul textului.

2.  Importarea  datelor codificate în baza terminologiei standard a EFSA;

  1. Transmiterea datelor  către sistemul de colectare al  EFSA prin formatele XML, Excel şi CVS;
  2. Verificarea operabilităţii transmisiei  datelor către EFSA şi testarea sistemului.

Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 17  luni.

Locul de desfăşurare al proiectului: România.

Pentru facilitarea colectării şi a comparării datelor la nivel european, monitorizarea trebuie să se facă pe o bază armonizată. Acest lucru permite evaluarea tendinţelor, a cauzelor zoonozelor şi ale agenților zoonotici în Uniunea Europeană.

Informaţiile colectate, împreună cu informațiile care provin din alte surse, constituie baza de evaluare a riscurilor legate de organismele zoonotice. În acest sens se acordă prioritate acelor zoonoze care prezintă cele mai mari riscuri pentru sănătatea umană: Salmonella, Campylobacter, Rabia, Tuberculoza, etc. Sistemele de monitorizare trebuie să faciliteze, de asemenea, depistarea bolilor zoonotice recent apărute şi a noilor tulpini de organisme zoonotice.

Apariția îngrijorătoare a rezistenței la agenții antimicrobieni (cum sunt medicamentele şi aditivii alimentari antimicrobieni) reprezintă un aspect care trebuie monitorizat. De aceea, s-a prevăzut ca o astfel de monitorizare să includă nu numai agenții zoonotici, ci şi alţi agenţi, în măsura în care aceştia prezintă riscuri pentru sănătatea publică. În special, se monitorizează organismele indicatoare (E. Coli, Enterococcus, etc.), care reprezintă un rezervor de gene de rezistență, pe care le pot transmite bacteriilor patogene.

Deschiderea oficială a proiectului a avut loc în data de 10 decembrie, la Parma, în prezenţa unei delegaţii a ANSVSA, condusă de către preşedintele instituţiei, dr.Vladimir Mănăstireanu şi a reprezentanţilor EFSA.

(Biroul de Comunicare al ANSVSA)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...