Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

ANSVSA: Măsuri de combatere a rabiei

Autor: Meat MIlkluni, 29 septembrie, 2014

(Comunicat) Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei (turbării) se marchează anual la 28 septembrie, ca urmare a deciziei Alianţei Mondiale pentru Controlul Rabiei.

Scopul este acela de a sensibiliza populaţia despre riscul de îmbolnăvire şi de a informa asupra modului de prevenire şi a modalităţilor prin care cetăţenii şi instituţiile pot ajuta la eliminarea principalelor surse de rabie la nivel mondial.

Rabia este o boala virală care se transmite de la animale la oameni (zoonoză) şi a fost identificată în peste 150 de ţări de pe toate continentele, excepţie făcând Antarctica. Virusul infectează animalele domestice şi sălbatice şi se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, muşcatură sau zgârietură).

Anual decedează de rabie circa 55.000 de oameni (mai ales în Africa şi Asia), 40% din cei muşcaţi de un animal rabigen sunt copii sub 15 ani, iar câinii reprezintă sursa de virus în 99% din decesele umane.

Anual, peste 15 milioane de persoane primesc profilaxie post-expunere, rabia fiind astfel principala zoonoză la nivel mondial, ceea ce impune menţinerea ei în atenţia sănătăţii publice

Statisticile evidenţiază faptul că cele mai multe cazuri de rabie apar în urma muşcăturilor câinilor.

În România, A.N.S.V.S.A. este autoritatea statului cu cea mai mare implicare în eradicarea rabiei, care elaborează anual ”Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi  control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului. În cadrul acestuia este inclus şi Programul de monitorizare, control şi eradicare a rabiei, care beneficiaza de cofinaţare din partea Comisiei Europene.

Recomandări ANSVSA pentru a preveni apariţia cazurilor de rabie:

  • Vaccinaţi împotriva rabiei animalele de companie.
  • Evitaţi contactul cu animale sălbatice şi cele fără stăpân.
  • Învăţaţi copiii să nu atingă NICIODATĂ animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase.
  • În situaţia în care este observat un animal sălbatic care se comportă neobişnuit, cazul trebuie raportat autorităţilor sanitar-veterinare locale.
  • Dacă aţi fost muşcat de un animal, solicitaţi de urgenţă ajutor medical.
  • Dacă animalul de companie a fost muşcat – adresaţi-vă medicului veterinar pentru tratament şi îngrijire
Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...