Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Ansvsa: produsele alimentare de pe piata romaneasca sunt sigure pentru consum

Autor: marți, 5 februarie, 2013

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), ca urmare a unor semnalari in mass-media privind calitatea si siguranta mezelurilor comercializate in Romania, este datoare sa prezinte clarificari pentru a informa corect cetatenii, dupa cum sustine un comunicat de presa ANSVSA trimis redactiei nostre.

Declaratiile publice, nefundamentate pe baze concrete si corecte, obtinute in urma unor analize de laborator, sau a unor studii stiintifice pot genera o panica nejustificata in opinia publica romaneasca si europeana.

Este important de subliniat ca afirmatiile eronate si tendentioase aduc prejudicii majore institutiilor statului, industriei de profil din tara noastra si aduc atingere intereselor strategice ale Romaniei.

ANSVSA, institutia responsabila pentru siguranta alimentelor si sanatatea animalelor din Romania, face urmatoarele precizari:

ANSVSA monitorizeaza in permanenta produsele alimentare care se comercializeaza in Romania prin teste de laborator care sunt realizate in reteaua celor 41 de laboratoare sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a unui Institut National de Referinta – Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV).
Prin aceste analize, realizate in cadrul unui Program anual de supraveghere, se monitorizeaza prezenta si cantitatea utilizata a unor aditivi alimentari (E-uri) si se verifica respectarea calitatii si etichetarea produselor alimentare.

In anul 2011 au fost efectuate, prin controlul oficial din cadrul Programului de supraveghere, un numar de 11.227 de analize la produse din carne, dintre care un procent de 0.53% au fost neconforme.

In cadrul Programelor de autocontrol efectuate de catre agentii economici, au fost efectuate un numar de 10.047 analize la produse din carne, din care un procent de 0.68% au fost neconforme.

In Romania, laboratoarele acreditate din cadrul retelei ANSVSA si Institutul National de Referinta efectueaza analize pentru determinarea speciei de provenienta, pentru proteina animala sau vegetala prin tehnici avansate de analiza in domeniul biologiei moleculare (PCR). Determinarea speciei de provenienta a carnii este efectuata pentru controlul substituirii carnii cu carne de la alte specii decat cele declarate.

Rezultatele analizelor nu au pus in evidenta probe de produse alimentare cu carne substituita.

In cazul in care produsul este de calitate inferioara (contine inclusiv alte adaosuri: carne dezosata mecanic, sorici, slanina, tendoane, etc.) raportul colagen/proteina este ridicat. Acest raport este normat si monitorizat pentru fiecare tip de produs conform prevederilor legale.
In ceeea ce priveste aditivii alimentari mentionati (nitriti, nitrati, potentiatori de aroma, etc.) utilizarea lor este permisa si reglementata. ANSVSA prin intermediul Institutului National de Referinta (IISPV) si a celor 41 de laboratoare judetene, face determinari pentru monitorizarea incadrarii in limitele reglementate national si european.

De asemenea, ANSVSA face determinari pentru monitorizarea anumitor substante si a reziduurilor acestora la animale si in produsele de origine animala.
In acest sens, ANSVSA intocmeste anual Planul National de Control al Reziduurilor (PNCR) care este supus aprobarii Comisiei Europene.

In cadrul acestui Program sunt analizate probe de produse de origine animala si probe biologice pentru determinarea reziduurilor de hormoni, antibiotice, pesticide, metale grele, micotoxine, coloranti interzisi, substante antiparazitare si contaminare radioactiva.

Pentru acest tip de determinari, in anul 2011 au fost efectuate 4.555 analize in cadrul Programului de supraveghere si 2.717 in cadrul Programelor de autocontrol efectuate de catre agentii economici. Dintre toate aceste probe analizate, 8 au avut rezultate neconforme.

Mai este de subliniat si faptul ca, numeroase firme din tara noastra, care proceseaza carne, isi comercializeaza cu succes produsele pe piata Uniunii Europene. Pana la aceasta data produsele din Romania au primit aprecieri din partea consumatorilor din statele membre si nicio reclamatie privind calitatea sau salubritatea acestora.

INSSE: În mai, comerțul cu ridicata a crescut cu 7,6 %
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) În luna mai 2018, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, faţă de luna precedentă a crescut atât ca serie brută cu 7,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,1%.   Faţă de...

CTP dezvoltă facilitățile din CTPark Bucharest West
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est, continuă să își consolideze poziția pe piața locală printr-o serie de investiții majore în dezvoltarea CTPark Bucharest West.   În prezent, parcul are cel mai...

Ansvsa: produsele alimentare de pe piata romaneasca sunt sigure pentru consum

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), ca urmare a unor semnalari in mass-media privind calitatea si siguranta mezelurilor comercializate in Romania, este datoare sa prezinte clarificari pentru a informa corect cetatenii, dupa cum sustine un comunicat de presa ANSVSA trimis redactiei noastre.

Declaratiile publice, nefundamentate pe baze concrete si corecte, obtinute in urma unor analize de laborator, sau a unor studii stiintifice pot genera o panica nejustificata in opinia publica romaneasca si europeana.

Este important de subliniat ca afirmatiile eronate si tendentioase aduc prejudicii majore institutiilor statului, industriei de profil din tara noastra si aduc atingere intereselor strategice ale Romaniei.

ANSVSA, institutia responsabila pentru siguranta alimentelor si sanatatea animalelor din Romania, face urmatoarele precizari:

ANSVSA monitorizeaza in permanenta produsele alimentare care se comercializeaza in Romania prin teste de laborator care sunt realizate in reteaua celor 41 de laboratoare sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a unui Institut National de Referinta – Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (IISPV).
Prin aceste analize, realizate in cadrul unui Program anual de supraveghere, se monitorizeaza prezenta si cantitatea utilizata a unor aditivi alimentari (E-uri) si se verifica respectarea calitatii si etichetarea produselor alimentare.

In anul 2011 au fost efectuate, prin controlul oficial din cadrul Programului de supraveghere, un numar de 11.227 de analize la produse din carne, dintre care un procent de 0.53% au fost neconforme.

In cadrul Programelor de autocontrol efectuate de catre agentii economici, au fost efectuate un numar de 10.047 analize la produse din carne, din care un procent de 0.68% au fost neconforme.

In Romania, laboratoarele acreditate din cadrul retelei ANSVSA si Institutul National de Referinta efectueaza analize pentru determinarea speciei de provenienta, pentru proteina animala sau vegetala prin tehnici avansate de analiza in domeniul biologiei moleculare (PCR). Determinarea speciei de provenienta a carnii este efectuata pentru controlul substituirii carnii cu carne de la alte specii decat cele declarate.

Rezultatele analizelor nu au pus in evidenta probe de produse alimentare cu carne substituita.

In cazul in care produsul este de calitate inferioara (contine inclusiv alte adaosuri: carne dezosata mecanic, sorici, slanina, tendoane, etc.) raportul colagen/proteina este ridicat. Acest raport este normat si monitorizat pentru fiecare tip de produs conform prevederilor legale.
In ceeea ce priveste aditivii alimentari mentionati (nitriti, nitrati, potentiatori de aroma, etc.) utilizarea lor este permisa si reglementata. ANSVSA prin intermediul Institutului National de Referinta (IISPV) si a celor 41 de laboratoare judetene, face determinari pentru monitorizarea incadrarii in limitele reglementate national si european.

De asemenea, ANSVSA face determinari pentru monitorizarea anumitor substante si a reziduurilor acestora la animale si in produsele de origine animala.
In acest sens, ANSVSA intocmeste anual Planul National de Control al Reziduurilor (PNCR) care este supus aprobarii Comisiei Europene.

In cadrul acestui Program sunt analizate probe de produse de origine animala si probe biologice pentru determinarea reziduurilor de hormoni, antibiotice, pesticide, metale grele, micotoxine, coloranti interzisi, substante antiparazitare si contaminare radioactiva.

Pentru acest tip de determinari, in anul 2011 au fost efectuate 4.555 analize in cadrul Programului de supraveghere si 2.717 in cadrul Programelor de autocontrol efectuate de catre agentii economici. Dintre toate aceste probe analizate, 8 au avut rezultate neconforme.

Mai este de subliniat si faptul ca, numeroase firme din tara noastra, care proceseaza carne, isi comercializeaza cu succes produsele pe piata Uniunii Europene. Pana la aceasta data produsele din Romania au primit aprecieri din partea consumatorilor din statele membre si nicio reclamatie privind calitatea sau salubritatea acestora.

Rusia extinde embargoul asupra cărnii din Uniunea Europeană
Autor: Nora Marin  /   vineri, 20 iulie 2018

Global Meat News informează că guvernul moscovit a decis extinderea a embargoului asupra cărnii de porc și a produselor din carne din Uniunea Europeană. Făzând o declarație pe această temă, Vladimir Putin a argumentat că prelungirea va avea un impact pozitiv asupra sectorului rusesc de carne.   Ca urmare, industria cărnii...

ANSVS și Poliţia de Frontieră, acțiuni comune pentru a preveni răspândirea PPA
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) Una dintre măsurile necesare a fi aplicate, în contextul evoluției Pestei Porcine Africane (PPA) în România și în proximitatea teritoriului național, este aceea de verificare la frontieră, în vederea prevenirii introducerii în România a unor produse de origine animală prin care se poate transmite virusul...

Ce avem în pahar, apă sau otravă?
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 20 iulie 2018

Suntem bine trecuți de prima jumătate a anului, așa că se cuvine să încercăm să facem un scurt bilanț, întrebându-ne pe bună dreptate: Ce are în el paharul, apă care să ne dea putere pentru a ieși la liman sau otravă? Ultimele evenimente ar tinde spre a doua variantă, deși credem că nu e chiar așa. Să începem, așadar, pe...

INSSE: În mai, comerțul cu ridicata a crescut cu 7,6 %
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) În luna mai 2018, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, faţă de luna precedentă a crescut atât ca serie brută cu 7,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,1%.   Faţă de...

CTP dezvoltă facilitățile din CTPark Bucharest West
Autor: meatmilk  /   vineri, 20 iulie 2018

(Comunicat) CTP, cel mai mare dezvoltator și administrator pe termen lung de parcuri industriale și logistice premium din România și Europa Centrală și de Est, continuă să își consolideze poziția pe piața locală printr-o serie de investiții majore în dezvoltarea CTPark Bucharest West.   În prezent, parcul are cel mai...