Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

ANSVSA: Protecţia animalelor în timpul transportului maritim

Autor: meatmilkmiercuri, 12 iunie, 2019

(Comunicat) Sub egida deținerii Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România, în data de 11 iunie 2019, s-a desfăşurat la Bucureşti seminarul internaţional privind protecţia animalelor în timpul transportului maritim, organizat de Comisia Europeană-TAIEX, în cooperare cu Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

 

Evenimentul a fost prezidat de către preşedintele ANSVSA, dr. Geronimo  Brănescu, şi a avut loc în contextul în care subiectul bunăstării şi protecţiei animalelor a fost intens promovat în ultimii ani, fiind iniţiate o serie de demersuri pentru implementarea prevederilor legislaţiei în domeniu,cu scopul evitări suferinţei inutile a animalelor.

 

În prezent, normele de bunăstare şi protecţie a animalelor în timpul transportului sunt reglementate la nivelul UE de către Regulamentul Consiliului nr. 1/2005 privind protecţia animalelor în timpul transportului, iar pentru ţările membre ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală (OIE) există recomandări privind protecţia animalelor în timpul transportului naval, rutier şi aerian.

 

La acest eveniment au participat atât experţi ai Comisiei Europene și ai OIE, dar și specialiști în domeniu din: România, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania, Marea Britanie, Algeria, Egipt, Georgia, Iordania, Israel, Liban, Republica Moldova şi Tunisia.

 

Seminarul și-a propus să creeze o platformă de colaborare, oferind posibilitatea experţilor prezenţi de aface un schimb de experienţă și bune practici, dobândite în domeniul protecţiei animalelor, în timpul transportului maritim.

 

În acest context, partea română a prezentat recenta inițiativă de modificare a legislației în domeniu, concretizată într-un proiect de ordin comun al Autorității și Ministerului Transportului. După intrarea în vigoare a acestui act normativ, autorizarea mijloacelor de transport maritim pentru animale se va realiza de către echipe mixte ANSVSA-Autoritatea Navală Română, iar valabilitatea autorizației va fi de trei ani, în loc de cinci.

 

De asemenea, se ia în calcul modificarea legislației în ceea ce privește sancțiunile specifice, care pot merge până la suspendarea dreptului unei nave de a desfășura acest tip de activitate.

 

Se urmărește ca, prin stabilirea unui nivel comun de înţelegere al bunăstării animalelor pentru toţi actorii implicaţi,  prin promovarea bunelor practici naţionale,să se realizeze o aplicare uniformă astandardelor internaţionale din domeniul protecţiei animalelor în timpul transportului, atât de către statele membre, cât și de către ţările terţe. (Serviciul Comunicare și Logistică Documentară)

Ziua Națională a Bălțatei: 21, 22 iunie 2019, Târgu Mureș
Autor: meatmilk  /   vineri, 14 iunie 2019

În zilele de 21 și 22 iunie 2019, la Târgu Mureș, va avea loc cea de-a III-a ediție a Zilei Naționale a Bălțatei, o adevărată sărbătoare a fermierilor români crescători de bovină din această rasă.   Organizată de FCBR, ACTJM, ONIA și Semtest-BVN Mureș, și având ca parteneri oficiali MADR, ANSVSA, USAMV din...

Modalități de creștere a sustenabilității fermelor zootehnice
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 13 iunie 2019

Agricultura durabilă poate fi înțeleasă ca ”Producția de alimente într-un mod profitabil din punct de vedere economic, acceptabilă din punct de vedere social și neutră din punct de vedere al mediului”. Se crede că numai în acest fel, generațiile viitoare vor putea să producă suficiente alimente pentru a-și satisface nevoile. La...