Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

ANSVSA şi IGPR controlează laboratoarele private de analiză

Autor: Meat MIlkvineri, 6 iunie, 2014

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a demarat începând din data de 27 mai, o acţiune de control comună cu  Inspectoratul General al Poliţiei Române. Controlul vizează verificarea  respectării  legislaţiei  sanitare veterinare de către  laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor private.

Acţiunea vizează un număr de 18 laboaratoare sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor  private din judeţul Ilfov şi municipiului Bucureşti, care au ca principală activitate controlul microbiologic, fizico-chimic şi controlul antibioticelor din alimente şi din hrana pentru animale, în baza tematicii de control nr. 3504/26.05.2004,,pentru verificarea respectării legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor  de către  laboratoarele sanitare veterinare  şi pentru siguranţa alimentelor private” .

Până la această dată a fost controlat un număr de şapte  laboratoare fiind identificate în special neconformităţi legate de depaşirea capacităţii analitice în raport cu numărul de probe lucrate, lipsa autorizaţiei sanitare veterinare pentru toate metodele pe care le lucrau, lipsa contractelor cu firme de denaturare a deşeurilor de laborator, aşa cum prevede Ordinul 114/2013 privind condiţiile de autorizare.

În unele laboratoare nu se respectau procedurile legale, conform Regulamentului 2073/2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, în laborator erau recepţionate 5 eşantioane (care, aşa cum prevede legislaţia, constituie 1 probă), dar se lucra un singur eşantion şi se eliberau cinci buletine de analiză.

Deasemenea, pentru determinarea germenilor din laptele materie primă, s-a ajuns la concluzia că nu au fost lucrate toate probele, numărul de probe recepţionate în laborator fiind mult mai mare faţă cantitatea de medii de cultura achiziţionate şi utilizate.

Alte neconformităţi întâlnite au fost cele legate de lipsa documentelor privind recepţia probelor sau completarea necorespunzătoare a acestora, neetichetarea contraprobelor, ceea ce duce la imposibilitatea trasabilităţii probelor în laboratoar, precum şi lipsa procedurilor de lucru, deşi unele dintre laboratoare erau acreditate RENAR.

Pentru aceste neconformităţi s-au dispus termene de remediere precum şi suspendarea activităţii pentru două dintre cele şapte laboratoare controlate.

Pentru unele dintre laboratoare activitatea de verificare a documentelor financiar-contabile este în desfăşurare.

Verificările se realizează de echipe mixte, formate din 9 specialişti din cadrul ANSVSA şi ai structurilor din subordine, respectiv din cadrul laboratoarelor sanitare veterinare Dâmboviţa, Buzău, Constanţa, Calăraşi, Ilfov şi municipiul Bucureşti şi 14 persoane din cadrul IGPR în funcţie de judeţul sau sectorul pe raza căruia îşi desfăşoară activitatea laboratoarele controlate.

(Serviciul Comunicare al ANSVSA)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...