Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

ANSVSA și INSP efectuează un studiu privind consumul de alimente

Autor: meatmilkvineri, 2 august, 2019

(Comunicat) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în parteneriat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) efectuează un studiu naţional privind consumul de alimente al populaţiei cu vârsta cuprinsă între 10 şi 74 de ani, în conformitate cu metodologia Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA).

 

Studiul se desfăşoară pe un eşantion de 1.500 de consumatori, distribuiţi în mod reprezentativ pe zone geografice, zone de reşedinţă şi grupe de vârstă la nivelul întregii ţări, prin efectuarea de interviuri privind consumul de alimente.

 

Astfel, în perioada august – decembrie 2019, vor fi intervievaţi cu privire la consumul de alimente un număr de 300 de consumatori în grupul de adolescenți (10-17 ani), 540 de consumatori în grupul de adulți (18-64 de ani), 260  de consumatori în grupul de vârstnici (65-74 de ani), 140 de femei în perioada de maternitate și 260 de vegetarieni/vegani, care vor raspunde la intrebarile puse de investigatorii de teren.

 

Evaluarea va fi realizată în două sezoane, rece și cald, deoarece studiile anterioare au arătat că există diferențe sezoniere importante de aport alimentar. Fiecare respondent va fi intervievat de 2 ori.

 

Primul interviu se va desfășura față în față la locuința respondentului, iar cel de al doilea va fi desfășurat telefonic în același sezon, cu o pauză de minimum 7 zile între ele.

 

Informaţile colectate vor fi utilizate pentru dezvoltarea unei baze de date privind consumul de alimente la nivel naţional, în conformitate cu cerinţele EFSA.

 

De asemenea, informaţiile colectate vor fi transmise către EFSA ca parte a cerinţelor studiului, România contribuind astfel la dezvoltarea bazei de date europene pentru consumul de alimente.

 

Participarea consumatorilor români la studiu reprezintă un avantaj, în contextul în care România va deţine o bază de date privind consumul naţional de alimente, permiţând astfel o mai bună evaluare a riscurilor legate de alimentele si, implicit, aplicarea de măsuri de prevenire şi remediere a acestora pentru a asigura un nivel ridicat de protecţie al sănătăţii cetăţenilor.

 

Încurajăm consumatorii români să participe la acest studiu, având în vedere şi faptul că pentru prima oară vom avea certitudinea că specificul naţional privind consumul de alimente va fi inclus în opiniile ştiintifice privind siguranţa alimentelor, elaborate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (Serviciul Comunicare și Logistică Documentară)

INS: Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata în luna iulie 2019
Autor: meatmilk  /   joi, 19 septembrie 2019

(Comunicat) În luna iulie 2019, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut faţă de luna precedentă, ca serie brută cu 11,0%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 1,4%.   Faţă...

INS: Importul de alimente al României a crescut permanent
Autor: meatmilk  /   joi, 12 septembrie 2019

(Comunicat) În perioada 1.I-31.VII 2019, exporturile FOB au însumat 40734,5 milioane euro, iar importurile CIF au însumat 50214,4 milioane euro.   În perioada 1.I-31.VII 2019, exporturile au crescut cu 2,1%, iar importurile cu 5,8%, comparativ cu perioada 1.I-31.VII 2018.   Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) în...