Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

ANSVSA a sprijinit Chișinăul la realizarea unui laborator de verificare

Autor: Meat MIlkjoi, 10 iulie, 2014

(Comunicat) Cu suportul financiar al Guvernului României şi cu sprijinul experţilor tehnici din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost posibilă crearea şi dotarea Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide în plante, sol şi producţia de origine non-animală cu un echipament de ultimă generaţie de tip Gaz Cromatograf cu Spectrometru de masă, singurul de acest tip în Republica Moldova.

La Chişinău, pe data de 09 iulie 2014, a avut loc deschiderea oficială a Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide în plante, sol şi producţia de origine non-animală.

Marius Gabriel Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova, dr. Vladimir Mănăstireanu, Preşedinte al ANSVSA şi lider al proiectului din partea României, Ion Sula, director general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor a Republicii Moldova, Nicanor Cernăuţan, director al Întreprinderii de Stat „Centrul de Carantină Identificare, Expertize de Arbitraj şi Dezinfectare a Producţiei” şi lider al proiectului din partea Republicii Moldova, precum şi alţi oficiali ai ANSVSA, şi ai Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, au participat la evenimentul de deschidere oficială a laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide.

Prin intermediul proiectului bilateral moldo-român, laboratorul pentru determinarea reziduurilor de pesticide în plante, sol şi producţia de origine non-animală  din Republica Moldova a fost dotat cu aparatură de înaltă performanţă şi a beneficiat de expertiza tehnică a specialiştilor ANSVSA pentru experţi din Republica Moldova.

În cadrul acestui proiect, ANSVSA continuă seria activităţilor menite să vină în sprijinul procesului de reorganizare al serviciilor veterinare din ţara vecină, în spiritul conceptului european al siguranţei alimentelor.

Datorită colaborării profesionale fructuoase a colegilor din Republica Moldova cu experţi din cadrul ANSVSA a fost posibilă, într-un timp record, acreditarea laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide în conformitate cu standardul internaţional ISO 17025, buletinele emise de acest laborator fiind, astfel, recunoscute internaţional.

Colaborarea bilaterală între specialiştii dintre cele două ţări, care se bucură de sprijinul susţinut al Ministerului de Externe şi al Ambasadei României în Republica Moldova, se înscrie în suita de acţiuni prin care România sprijină Republica Moldova în parcursul ei pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...