Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Apar: industria alimentara din romania-o industrie dezbinata si lipsita de obiective

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit Agroinfo, citand Agerpres, industria alimentara romaneasca este la ora actuala o industrie dezbinata care nu si-a gasit identitatea, a declarat ªtefan Padure, presedinte al Asociatiei pentru Promovarea Alimentului Romanesc (APAR), organizatie care a reprezentat interesele a peste 25 dintre firmele romanesti prezente la Targul International de Industrie Alimentara Alimentaria 2012, desfasurat in perioada 26-29 martie 2012, la Barcelona (Spania).

In momentul de fata industria alimentara romaneasca este, din pacate, o industrie dezbinata si una fara obiective macro, care nu si-a gasit identitatea. Practic, statul ar trebui sa fie un arbitru, care sa intervina doar atunci cand nu se pastreaza regulile jocului, in rest mediul privat ar trebui sa faca tot, iar aici mediul asociativ este foarte important. Ei trebuie sa se duca cu initiative legislative pertinente care sa asigure o regula de joc pentru toti, a subliniat ªtefan Padure.

Acesta a mentionat „razboiul supermarketurilor” disputat intre producatorii romani si marile lanturi de magazine. Cred ca in asa zisul razboi al supermarketurilor din industria alimentara, nici abordarea nu a fost in regula pentru ca dupa ce s-a implicat politicul si sindicatele nu a mai iesit nimic din lege, si au avut probleme atat producatorii cat si supermarketurile, a explicat seful APAR.

In opinia acestuia, asocierea reprezinta la ora actuala singura sansa pentru industria alimentara romaneasca, un concept pe care se bazeaza toata Europa, America, practic exista in toata lumea. Pentru iesirea din aceasta stare a industriei alimentare romanesti este nevoie de asociere, elementul de baza in toata lumea, dar si de oameni cu initiativa. Omul care plateste o cotizatie unei asociatii vrea in schimb ceva care sa il ajute in business, a precizat ªtefan Padure.

Industria alimentara din Romania inregistreaza o cifra de afaceri de aproape zece miliarde de euro anual, are o contributie de 8% in Produsul Intern Brut (PIB) si asigura locuri de munca pentru aproape 200.000 de angajati, potrivit datelor Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara – Romalimenta.

Ramura de procesare a carnii detine cea mai importanta contributie in sectorul industriei alimentare, cu o cifra de afaceri de 1,3 miliarde de euro, iar ramura de productie a carnii detine 840 de milioane de euro in total industriei alimentare.

Soluții digitale pentru productivitate sporită și profit ridicat în fermă
Autor: meatmilk  /   vineri, 3 august 2018

(Comunicat) Evoluția rapidă a domeniului IT și influența existenței Internetului se fac simțite în toate domeniile, inclusiv în agricultură. Fermierii din întreaga lume adoptă cu rapiditate noile tehnologii, astfel încât să își îndeplinească menirea cât mai ușor și să producă tot mai multă hrană pentru o populație...

C.E.: Rolul cheie pe care vânătorii trebuie să îl joace în împiedicarea evoluției PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 2 august 2018

(Comunicat) Sectorul cărnii de porc este unul dintre cele mai semnificative sectoare agricole din UE. Acesta reprezintă 8,5% din producția totală a industriei agricole din UE, cea mai mare, în comparație cu alte sectoare de carne. Carnea de porc reprezintă 50% din producția totală de carne din UE. Carnea de porc este cea mai exportată...