Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close
Conferinta

APCPR cere măsuri imediate pentru stoparea evoluției pestei porcine africane

Autor: meatmilkmiercuri, 2 august, 2017

(Comunicat) Membrii Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România-APCPR, au aflat cu îngrijorare despre apariția primului caz de pestă porcină africană într-o gospodărie din județul Satu-Mare.

 

În ultimii ani, focarele de pestă porcină africană s-au apropiat de granița României migrând din țările baltice către Polonia, Ucraina, Moldova și, mai nou, Cehia. Apariția acestui caz de PPA – sperăm izolat – era previzibilă ținând cont de particularitățile de răspândire a virusului. Reamintim că pentru pesta porcină africană nu s-a identificat tratament sau vaccin, iar căile de transmitere în mediul domestic sau silvatic sunt din cele mai diverse.

 

Boala nu este transmisibilă la om, dar produce imense pagube materiale fermierilor aflați în focar sau în zona de risc, unde toți porcii mor sau trebuie eutanasiați și incinerați în regim de urgență, fermele fiind izolate și circulația animalelor drastic restricționată.

 

Pentru gestionarea crizei declanșate de identificarea virusului PPA într-o gospodărie de lângă Satu Mare, aflată la 3,5 km de granița cu Ungaria, respectiv 13,5 km de cea cu Ucraina, APCPR solicită aprobarea imediată a HOTĂRÂRII pentru modificarea și completarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016, susținerea financiară de la bugetul de stat a programelor excepționale de biosecuritate în fermele comerciale de creștere a porcilor pentru o perioadă de cel puțin 1 an, menținerea regulilor legale privind mișcarea animalelor din fermele de porci aflate în afara zonei de risc și aplicarea urgentă a unei politici de restructurare a creșterii porcului în gospodăriile țărănești.

 

Este un moment de cumpănă pentru sectorul de creștere a porcilor din România în care s-au investit bani, s-au creat locuri de muncă și s-a contribuit masiv la bugetul statului, dar și la securitatea alimentară a populației.

 

Fermele profesionale de creștere a porcilor asigură consumatorii de existența unui înalt standard de calitate și siguranță alimentară.

 

Cerem autorităților membre ale Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență să dispună măsuri imediate și coerente de eradicare a focarului de PPA din județul Satu-Mare, de protecție și susținere a activității din fermele profesionale de creștere a porcilor și de informare permanentă a populației asupra efectelor economice ale bolii, a căilor de transmitere și a măsurilor de biosecuritate în gospodăriile țărănești.

Consiliul Director APCPR-Președinte Ioan Ladoși

Puncte critice în creșterea suinelor
Autor: meatmilk  /   miercuri, 14 iunie 2017

Potrivit legislației europene, activitatea din fermele de creștere a suinelor trebuie să se desfășoare strict sum semnul Sistemului de Analiză a Riscului prin Punctele Critice de Control, care este o abordare științifică a procesului de control, în general, și a procesului de autocontrol, în particular. Sistemul este conceput pentru a...

ANSVSA: Asigurarea protecției animalelor în perioadele caniculare
Autor: meatmilk  /   marți, 6 iunie 2017

(Comunicat) Potrivit ANSVSA, proprietarii şi deţinătorii de animale au obligaţia de a respecta anumite măsuri specifice care să asigure protecţia şi bunăstarea animalelor şi să evite apariţia stresului termic asociat perioadei de vară.   Prevederi aplicabile fermierilor:   Fermierii şi ceilalţi proprietari de...